Geen Valentijnsdag maar Valentijnsdagen met de dinerboxen van de Librije***, Aan de Poel**, Parkheuvel**, Bij Jef*, Noor Fine Dining*, de Kromme Watergang**, de Lindehof** en de Groene Lantaarn**.
Bestel snel voor bezorging op zaterdag 11 februari of dinsdag 14 februari. De boxen zijn 2 dagen houdbaar mits gekoeld bewaard.
Bekijk ook onze reguliere menu's.
Valentijns-combi vis en vlees
Inclusief brood van VanMenno en luxe nootjes van Gotjé
Fles (75 cl) Gramona Brut Imperial (Heerlijke droge biologische bubbels uit Spanje)
Parkheuvel** - Bresse Kip ravioli, langoustine, bospaddenstoelen, kreeftensaus
de Groene Lantaarn** - Zacht gegaarde lokale ree, bloemkoolbereidingen, Parmezaanse kaas, mierikswortel
Bij Jef* - Parfait van koffie, mandarijnmousse, kumquatmousse, meringue van kamille, crunch van honingpollen
Hartenbonbons (2pp)
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Ribera del Duero 'Pícaro del Águila' Viñas Viejas
Classificatie: D.O. Ribera del Duero
Soort wijn: Krachtige rode wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Spanje
Streek: Castilla y León
Producent: Dominio del Águila, La Aguilera
Druivenras(sen): tempranillo, garnacha (grenache), bobal, blanca del país
Karakter:
Donker rood van kleur. In de geur mooi rijp rood fruit, kers, wat bes en blauwe pruim. In de smaak veel vurig jong fruit, bessig, licht balsamico, vol en verfijnd krachtig. Het voornamelijk Franse hout is mooi verweven met het fruit en de zachte, rijpe tannines. Frisse, opwekkende zuren, balans, voor een jonge wijn erg complex en zeer verteerbaar. Modern gemaakte Ribera zonder glad te zijn. Karafferen komt de wijn ten goede.
Wijnbereiding:
De talrijke percelen worden handmatig geoogst als de druiven fenolisch rijp zijn. De niet ontsteelde druiven gisten op betonnen vaten met regelmatige pigeage en na de malo op houten vaten rijpt de jonge wijn daarna 15 maanden op Franse- en Amerikaans (2e vulling van Vega Sicilia) eikenhouten vaten. De wijn wordt niet gefilterd noch geklaard. De wijn verlaat na 11⁄2 jaar de bodega en zal zich zeker nog zo'n 5 à 10 jaar na oogst goed ontwikkelen op fles.
Gegevens producent:
In 2010 heeft Jorge Monzón zijn droom verwezenlijkt: een eigen dominio (Águila betekent arend) in het oostelijke gedeelte van Ribera del Duero. Nabij Aranda de Duero in La Aguilera bezit de familie van Jorge al jaren oude wijngaarden op de zanderige gronden. Jorge koopt oude, veelal gemengd aangeplante percelen op in deze unieke regio en bezit nu ongeveer 30 ha verdeeld over 200 percelen. Hij heeft het vak geleerd bij DRC, Vega Sicilia en Arzuaga Navarro. In de oude tot zeer oude wijngaarden staat de tempranillo nog regelmatig op zijn eigen onderstok. Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt. In de praktijk hoeft Jorge vaak alleen maar licht organisch te bemesten omdat deze oude wijngaarden gezond en in balans zijn. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De bodega bevindt zich in een 15e-eeuwse kelder, stijlvol ingericht met betonnen vergistingskuipen en barriques. In zeer korte tijd heeft Dominio del Àguila zich geschaard tussen de grote wijnen van Ribera del Duero.
Gebied gegevens:
Het Ribera del Duero gebied ligt aan de rivier de Duero, oostelijk van Valladolid en ten zuiden van Burgos. Met Rioja en Priorat behoort het tot de beste wijngebieden in Spanje en heeft bijna 22.000 ha wijngaard en ruim 280 bodegas. Vooral aan de westelijke kant van Aranda de Duero worden topwijnen gemaakt. De diverse bodems bestaat hier o.a. uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels of meer ijzerhoudend met kleikalk. De wijngaarden worden hier gedeeltelijk geïrrigeerd. De beste wijngaardenzijn vaak traditioneel gesnoeid ‘en vaso’ tinto fino/tinto de país (= tempranillo) en zijn oud tot stokoud.
Serveren bij: Rood vlees, wild en kaas. 16 à 18oC
Overige Informatie:
Ribera del Duero betekent 'oevers van de Duero (rivier)'. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels: Crianza: Minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles. Reserva: Minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles. Gran Reserva: Minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles. De blanca del país is een autochtoon oud wit druivenras dat gemengd aangeplant staat tussen andere rode rassen. Pícaro betekent 'ondeugd, boefje, sluw'.
Allergenen: sulfieten

Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten

Lirac Blanc Château d'Aqueria
Classificatie: AC Lirac
Kleur: Volle witte wijn
Land: Frankrijk
Streek: Rhône,Lirac
Producent: Famille Jean Olivier, Tavel
Druivenrassen: bourboulenc 25%, clairette 16%, grenache blanc 40%, roussanne 12%, viognier 7%
Karakter: Soepele, redelijk krachtige witte wijn met zachte, kruidige tonen en fris fruit als perzik en abrikoos, heerlijk rond met een klein bitter in de afdronk.
Wijnbereiding: De druiven komen van een helling met een kalk en kiezel bodem en worden met de hand geplukt. De stokken zijn gemiddeld 23 jaar oud, het rendement bedraagt 42 hl/ha. Het sap vergist in roestvrij stalen tanks op 17°C. Aanbevolen wordt de wijn te drinken tot 4 jaar na de oogst.
Producent gegevens: In de 16e eeuw gingen de wijngaarden over van de monniken van de Abdij van Avignon naar de Graaf van Aquéria de Rochegude. Begin 18e eeuw werd er het kasteel gebouwd. Door de jaren heen heeft het verschillende eigenaren gehad. Toen Jean Olivier in 1920 het domein in bezit kreeg, reorganiseerde hij de wijngaarden en begon met het maken van kwaliteitswijnen, Paul de Bez verstevigde de reputatie vanaf de jaren 50. Na zijn overlijden in 1996 zijn nu zijn zonen Vincent en Bruno de drijvende krachten. De bodem van de wijngaarden van d’Aquéria bevat grote rolkeien die het rijpen van de druiven gunstig beïnvloeden en uiteindelijk voor een rijke geur en delicaat fruit in de wijn zorgen. Het domaine omvat 99 ha, waarvan 66 ha zijn beplant, t.w. 47 ha met rode druiven en 19 ha witte druiven. Men volgt de natuurlijke landbouw, er wordt organisch bemest.
Gebied gegevens: Het wijngebied Côtes du Rhône is gelegen tussen de steden Lyon en Avignon in Zuidoost-Frankrijk. Verreweg de meeste wijnen komen uit het zuidelijk deel van het gebied, doorgaans gezonde, makkelijk drinkbare wijnen, met een uitstekende relatie prijs/kwaliteit. Er zijn verschillende appellaties in de Rhône. De algemene A.C. Côtes du Rhône voor wijnen uit het hele gebied. De A.C. Côtes du Rhône-Villages voor een aantal dorpjes in het zuiden met een wat hogere kwaliteit. En de appellaties die alleen de dorpsnaam op het etiket vermelden. Dit zijn doorgaans de beste wijnen, zoals Gigondas, Châteauneuf du Pape, Tavel in het zuidelijk deel, ook wel Côtes du Rhône Méridionales genoemd. En in het noordelijk deel (Septentrionales) waar het klimaat en de bodem weer totaal anders zijn, worden de meest intense wijnen gemaakt. Met namen als Hermitage, Condrieu, Côte Rôtie, Cornas.Het dorp Lirac is ook bekend om haar krachtige rosé’s. Er wordt echter steeds meer rode wijn gemaakt. Het aandeel witte wijn is heel klein, maar opmerkelijk en kwalitatief zeker de moeite waard. Lirac ligt ten noordwesten van Avignon.
Serveren bij: Visgerechten, schaal en schelpdieren, blank vlees, gevogelte, met diverse bereidingsmogelijkheden, pasta’s en groentegerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Producent website: www.aqueria.com




Gramona ‘Imperial’ Brut
Classificatie:Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Kleur:Volle mousserende witte wijn
Land:Spanje
Streek:Cataluña
Biologisch:Biologisch
Producent:Gramona, Sant Sadurní d’Anoia
Druivenrassen:chardonnay 15%, macabeo 40%, parellada 5%, xarel.lo 40%
Karakter:Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding:De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (6 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent gegevens:Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gebied gegevens:Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Serveren bij:Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella’s, tapas, pasta’s, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.


Vuurzee 2019 Vonkelbier
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl

Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Valentijns-combi vlees
Inclusief brood van VanMenno en luxe nootjes van Gotjé
Fles (75 cl) Gramona Brut Imperial (Heerlijke droge biologische bubbels uit Spanje)
Parkheuvel**- MRIJ rund, tartaar, groente-zoetzuur, kwartelei, haringkuit-kaviaar
(Schmidt classic kaviaar bij te bestellen)
De Librije*** - Zacht gegaarde nederlands kalfswang aardappel, gerfermenteerde witkool
De Groene Lantaarn** - Taartje van yuzu met ananas en kokos-crèmeux
Hartenbonbons (2pp)
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.

Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Saint-Véran is een relatief jonge appellatie (sinds 1971) en de wijnen werden voorheen veelal als Mâcon-Villages op de markt gebracht. Rond Prissé en Davayé (waar Corsin zit) worden de beste Saint-Vérans gemaakt, vaak zeer betaalbaar en in een prima Mâconnais stijl.
Gegevens producent: Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij: Vis, schaal- en schelpdieren met vele bereidingsmogelijkheden, blank vlees en gevogelte, groentegerechten en salades, Aziatische gerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten

Thorn-Clarke ‘Shotfire’ Shiraz
Producent: Thorn-Clarke
Classificatie: GI Barossa
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Druivenras(sen): shiraz (syrah)
Sluiting: Schroefdop
Land: Australië
Wijnregio: South Australië
Gebied: Barossa Valley
Karakter: Duidelijk een Barossa Valley shiraz. Dieprood van kleur. Naast duidelijk rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gekarameliseerde vijgen en kruiden. Mooie balans, met frisse zuren met veel kracht en lange afdronk.
Wijnbereiding: De druiven voor deze shiraz komen van de St. Kitts en Milton Park wijngaard. Vergist gedurende 7 dagen in gesloten roestvrijstalen bakken op een max. temp. van 22 tot 25°C. Twee keer per dag wordt het sap over de schillen gepompt. Dit gebeurt met zuurstof contact, om maximale extractie te krijgen van fruit, tannine en kleur. Gelagerd in Amerikaanse hogsheads (40% nieuw, okshoofd in het Nederlands, oude maat vat van ongeveer 238,5 l.) gedurende 14 maanden.
Gebied gegevens: Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha). In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld over 4 locaties. Kabininge (33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Een grijs/bruine koolstofhoudende bodem op 270 meter. Veel zonuren en geen irrigatie, wat uitzonderlijk is in Barossa, zorgen voor een lage opbrengst. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro (103 ha): Iets hoger op 400 meter gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond. Gevolg een langere rijpingsperiode met veel concentraat van vooral de shiraz druif. Mount Crawford (37 ha): in Eden Valley, met hoogtes van 475 meter en hoger is de meest koele wijngaard van heel South Australia. Dit microklimaat zorgt voor een late, lange rijping met behoud van voldoende zuren, ideaal voor de riesling en chardonnay. Milton Park(100 ha): op 330 - 400 meter hoogte in het hart van Eden Valley, diverse microklimaten. Vooral aanplant van rode druiven, gulle wijnen met veel structuur.
Gegevens producent: De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn pachtte grond en werd druiventelers, de familie Clarke kwam als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië/van de wereld, t.w. een perceel genaamd ‘Clifton’ dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980, toen de wijnen uit Australië aan hun opmars begonnen, zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild rundvlees, lam, eend, wild en stoofgerechten met kruiden/specerijen en licht zoete componenten, paddenstoelgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 17 à 19ºC
Allergeen ei, sulfieten

Meursault 'Les Tessons'
Classificatie: A.C. Meursault
Soort wijn: Krachtige witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Bourgogne, Côte de Beaune, Meursault
Producent: Michel Bouzereau et Fils, Meursault
Druivenras(sen): chardonnay
Karakter:
Rijke, krachtige wijn met een stevige neus, verfijnde aroma’s van fruit, noten en hout en een rondeafdronk. Goede balans en heel zuiver gemaakt. Naast het rijke, vette Meursault karakter een intrigerende nervositeit met aangename zuren.
Wijnbereiding:
Na een strenge druivenselectie in de wijngaard vergist het sap op barriques, kleine eikenhouten vaten. Dan volgt 16 tot 18 maanden rijping in barriques 'sur lie' met 'bâtonnage- behandeling', d.w.z. dat het bezinksel in het vat regelmatig door de wijn geroerd wordt; de smaak wordt er rijker en verfijnder door. Jaarlijks wordt 25% van de vaten vernieuwd. Drinken tot 10 à 12 jaar na de oogst.
Gegevens producent:
De familie Bouzereau woont al zeven generaties lang in Meursault, sinds 1999 heeft Jean-Baptiste, zoon van Michel, de regie van het domaine in handen. De 10,5 hectare wijngaarden zijn voor 2/3 beplant met chardonnay, iets aligoté en de rest met pinot noir. De kelders van dit domaine liggen aan de rand van het centrum van Meursault. De wijngaarden liggen voornamelijk in de premier cru gebieden van Meursault, Beaune en Puligny-Montrachet. Jean-Baptiste is een perfectionist, alles in de wijngaard en de kelder is doordacht en is gericht op het maken van de ultieme wijn. De wijnen zijn uiterst verteerbaar, kenmerken zijn de grote elegantie, gedragen door een brede structuur met een onmiskenbare frisheid en een bescheiden inbreng van eiken. Na 12 tot 18 maanden rijping op de lie worden de wijnen tussen november en maart gebotteld, afhankelijk van de stand van de maan.
Gebied gegevens:
De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d'Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Meursault is een wijngemeente binnen de Côte de Beaune. Er wordt hoofdzakelijk witte wijn gemaakt (90%). Het is dan ook de witte wijn die Meursault een wereldwijde faam heeft gegeven. Ondanks dat er geen Grand Cru wijngaarden zijn, heeft men talloze Premier Cru wijngaarden binnen de gemeentegrens waar in goede jaren indrukwekkende wijnen gemaakt worden. De bodems, gelegen op 230 tot 320 meter zijn schraal en bestaan uit veel kalksteen en kiezel.
Serveren bij: Stevig wit vlees, visgerechten hoog op smaak, patés.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
In de wijngaard 'Les Tessons' bezit Bouzereau 0,5 ha. De mineraal houdende, schrale bodem bevat kalk en klei op een kalkstenen ondergrond, de stokken zijn geplant in 1958 en 1989. Les Tessons betekent de (pot)scherven.
Allergenen: sulfieten





Vuurzee 2019 Vonkelbier
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl

Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Valentijns-combi vis
Inclusief brood van VanMenno en luxe nootjes van Gotjé
Fles (75 cl) Gramona Brut Imperial (Heerlijke droge biologische bubbels uit Spanje)
Aan de Poel**- Kreeft en Australische gamba met flan van doperwt, granaatappel en dashi-bieslook vinaigrette
Kromme Watergang** - Pieterman, wortel, mosterd en zeewier
Bij Jef* - Parfait van koffie, mandarijnmousse, kumquatmousse, meringue van kamille, crunch van honingpollen
Hartenbonbons (2pp)
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.

Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.

Douro Blanco ‘La Rosa’ Reserva
Producent Quinta de la Rosa
Classificatie DOC Douro
Soort Wijn Lichte witte wijn
Druivenras(sen) viosinho 60%, rabigato 25%, gouveio 5%, códega de larinho 5%, arinto 5%
Sluiting Kurk
Land Portugal
Wijnregio Douro
Karakter Lichtgeel van kleur. In de geur wit en geel fruit, licht gekruid. Volle, fraaie smaak met tonen van appel, peer en abrikoos, omhuld met een fijn bittertje, in de afdronk tonen van noot, kamille, kruiderij en de gedoseerde houttoets.
Wijnbereiding Druiven worden laat en met zorg geplukt. De helft wordt vergist in eiken vaten, de andere helft in roestvrijstalen-tanks. Na 6 maanden worden de wijnen geblend.
Gebied gegevens Het Douro-gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro-rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied, met een zeer warm klimaat. De Douro-streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo richting de kust en Oporto, Corgo Cima in de regio rond Pinhão in het middengedeelte en de Douro Superior meer stroomopwaarts richting Spanje. Quinta de la Rosa ligt dus in het Corgo Cima gedeelte. In het portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bovengenoemde variëteiten, ook veel onbekende rassen, zoals souzão, rufete, viosinho, gouveio, rabigato etc.
Gegevens producent Sinds 1906 is de familie Bergqvist de stuwende kracht achter Quinta de la Rosa. Het wijngoed beslaat 62 hectare en ligt in Pinhão, in het hart van de Douro. Gedreven door passie, namen Tim Bergqvist (overleden in 2018) en zijn dochter Sophia in 1988 de vinificatie en commercialisatie volledig in eigen handen. Nadat David Baverstock in de beginjaren de Port en wijn maakte is sinds 2002 Jorge Moreira is als oenoloog eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Deze talentvolle jonge oenoloog is aangetrokken om de kwaliteit van zowel de Port als de tafelwijnen verder te laten stijgen. En dat is zeker gelukt. Jorge is al twee keer gekozen als beste wijnmaker van Portugal. Quinta de la Rosa doet in tegenstelling tot de meeste porthuizen alles zelf, van de wijngaard tot de botteling. Naast port worden er ook voortreffelijke witte, rosé en rode wijnen en een olijfolie van hoge kwaliteit gemaakt. De wijngaarden profiteren van de ligging op het zuiden/zuidoosten, op een hoogte van 100 tot 450 meter en in een schistbodem (leisteen). De druiven zijn afkomstig van tien verschillende percelen met elk een eigen, typisch microklimaat. Belangrijk om te weten is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa uitzonderlijk gesitueerd zijn en daarom volledig opgenomen zijn in de klasse A. Dit is de absoluut hoogste locatiequotering die er in de Douro bestaat. In de Douro Superior zijn de familie Bergqvist en Jorge Moreira sinds 2005 eigenaar van het 100 ha grote Quinta das Bandeiras (waarvan 38 ha beplant met wijnstokken). Er wordt bij Quinta de la Rosa en Quinta das Bendeiras veel geïnvesteerd in een nieuwe wijngaard en de aanplant van o.a. touriga nacional en in 2019 arinto, albariño en gouveio (= godello) in een 2,3 ha grote wijngaard. Op het wijngoed zijn twee boerderijen, Quinta Amarela en Quinta de Lamelas, beschikbaar als hotel naast de kamers in Quinta de la Rosa met een uitstekend restaurant genaamd Cozinha da Clara.
Serveren bij Bij visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees, gevogelte, pasta’s en rijstgerechten met Mediterraanse/Portugese smaken, groentengerechten en salades.
Serveertemperatuur 10ºC
Overige informatie De gouiveio-druif staat in Spanje aangeplant als de godello-druif en heet in de Dão-regio lokaal verdelho, niet te verwarren met de verdelho-druif uit Madeira.

Condrieu ‘Pagus Luminis’
Producent Louis Chèze
Classificatie AOP Condrieu
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(s)en viognier
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Rhône
Karakter Groengeel van kleur. Een expressieve geur waarin wat muskaat, banda-foelie en veldbloemen. Sappig en fris van smaak met groene appel, abrikoos en wat kruidigheid verweven met een lichte houttoon. Een ronde afdronk die lang in de mond blijft hangen.
Wijnbereiding Deze Condrieu komt van een wijngaard van 2ha groot met granietrijke bodem en een toplaag van grof zand. De stokken zijn 25 jaar oud leveren 32 hl/ha op. Na de persing wordt het sap overgebracht in eikenhouten vaten, die 1 tot 2 jaar oud. De gisting verloopt onder een lage temperatuur van ca 15ºC. Hierna blijft de wijn nog 8 maanden op fust waar ook de malolactische gisting plaatsvindt en het omroeren van de ‘lie’ (bâtonnage). Botteling vindt plaats in de zomer van het jaar na de oogst. Condrieu is op zijn best tussen 1 en 3 jaar oud.
Gebied gegevens Rond 75 na Chr. vindt er rond het huidige Vienne uitstekend wijnbouw plaats met een donkere druif, die resistent zou zijn tegen kou. De Galliërs en Kelten plantten hun eerste wijnstokken in het noorden van de Rhônevallei. Toch is een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis van de wijncultuur in dit gebied nauw verweven met de geschiedenis van de Romeinen. Pas in de late middeleeuwen maken schrijvers opnieuw melding van wijncultuur in de Rhônevallei. Toen Clemens de Vijfde zijn pauselijke zetel in 1309 in Avignon vestigde, steeg de roem van de Rhônewijnen direct. Al snel bestond drie kwart van de wijnconsumptie aan het pauselijkhof uit Rhônewijnen. Châteauneuf-du-Pape maakt naam in de jaren 30 van 20ste eeuw, door als eerst wijnproducerende regio in Frankrijk richtlijnen op te stellen voor cultivatie en productie. Dit vormt de uiteindelijke basis van het huidige AOP-systeem. Totaal bedraagt het wijngaardareaal in de Rhône ruim 130.000 ha. Het gebied ligt in de Noord Rhône rondom het dorpje Condrieu. De wijngaarden van Condrieu beslaan ongeveer 170 ha, elk jaar worden op beperkte schaal nieuwe wijngaarden aangeplant. Hoewel dit fors meer is dan de 20 ha in 1990 blijft dit toch een relatief minuscuul gebiedje. De steile tot 350 meter hoge granietrijke hellingen met veel terrasbouw zijn zeer arbeidsintensief, machinaal bewerken is hier zo goed als onmogelijk. Daarnaast is de viognier druif vrij gevoelig voor ziektes zoals meeldauw en te hoge rendementen. In de praktijk is het rendement dan ook niet veel hoger dan slechts 20/25 hl per hectare. Dit alles zorgt er voor dat Condrieu nooit een goedkope wijn kan zijn. Condrieu wordt altijd gemaakt van 100% viognier. Er bestaat naast de droge, witte wijn ook een zoete, laatgeoogste variant.
Gegevens producent Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 70 ha, waarvan 51 ha syrah, 4 ha marsanne en 15 ha viogner waarvan 4 ha in Condrieu. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, Cornas, St. Joseph rood en wit en diverse IGP-wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Serveren bij Rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte met diverse bereidingsmogelijkheden, geurige Mediterrane en Aziatische smaken, pasta’s, asperges, milde tot pittige romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten

Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten





Vuurzee 2019 Vonkelbier
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl

Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Valentijns-combi vegetarisch
Inclusief brood van VanMenno en luxe nootjes van Gotjé
Fles (75 cl) Gramona Brut Imperial (Heerlijke droge biologische bubbels uit Spanje)
Parkheuvel** - Linzen ravioli, shimeji, paddenstoelencrèmesaus
de Librije*** - Gebakken bloemkool, kerrie madras, gerookte amandel
de Kromme Watergang** - "Rooted Rebel"
De Groene Lantaarn** - Taartje van yuzu met ananas en kokos-crèmeux
Hartenbonbons (2pp)
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Crozes-Hermitage Blanc Domaine des Entrefaux
Classificatie: A.C. Crozes-Hermitage
Soort wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek: Rhône, Crozes-Hermitage
Producent: Charles et François Tardy, Chanos-Curson
Druivenras(sen): marsanne (80%), roussanne (20%)
Karakter:
Licht geel-goud geel van kleur, bloemig in de geur met wat amandel, anijs en iets perzik. In de smaak rond, filmend met opwekkende zuren, aangenaam bittertje, sappig steenfruit, licht peperig en een fraaie, verfijnde afdronk.
Wijnbereiding:
De druiven worden na de persing voor de helft vergist in gebruikte houten vaten. De rest vergist in roestvrij stalen tanks. Er wordt alleen gist uit de eigen wijngaard gebruikt. Na een lichte filtering wordt de wijn in het voorjaar gebotteld.
Gegevens producent:
Domaine Entrefaux is een bezitting van 24 hectare, beplant met 20 ha syrah, daarnaast wat witte rassen als marsanne en roussanne. Onder de naam La Java des Entrefaux wordt van 2 ha nog een Vin de Pays gemaakt. De duidelijk aanwezige François Tardy runt dit prachtig gelegen bedrijf samen met zijn vrouw. Er worden kwalitatief zeer hoge wijnen gemaakt, soms zelfs op het niveau van de Hermitage. De bodem in de wijngaarden met de witte druiven heeft een hoog kalkgehalte, wat de wijn een mooie verfijninggeeft. De blauwe druiven staan in een ‘warmere’ bodem van kiezels en keien, wat zorgt voor rijke en aromatische rode wijnen. Rood wordt van 3 percelen gemaakt, de kwaliteit onder de naam 'Domaine des Entrefaux' is een blend van al hun wijngaarden. Er wordt hier met veel precisie gewerkt, het rendement per ha. over de eerste 10 jaren van dit millennium bedroeg slechts 38 hl. De wijnen worden voornamelijk opgevoed op beton en grote foudres (eiken vaten), nieuwe barriques worden nauwelijks gebruikt. In de export gaat 25%. Sinds 2011 is Domaine des Entrefaux biologisch gecertificeerd.
Gebied gegevens:
De wijngaarden van de appellatie Crozes-Hermitage liggen om de heuvel van Hermitage gegroepeerd. De hellingen zijn bedekt met terrassen van graniet met een zanderige toplaag. Crozes-Hermitage is een van de grootste noordelijke appellaties in de Rhône. Verschillende kwaliteitsproducenten hebben het niveau van de wijnen hier de laatste jaren sterk verbeterd. De Côtes du Rhône is wijnkundig onderverdeeld in 2 gebieden. In het noorden de Rhône Septentrionales en in het zuiden de Rhône Méridionales. In het zuiden wordt veel algemene Côtes du Rhône gemaakt met daarnaast onder andere de bekendere Gigondas en Châteauneuf du Pape. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zand en klei met in sommige delen, bijvoorbeeld in de Châteauneuf du Pape, grote keien. Uit het noorden komen de grotere namen, de meer bijzondere wijnen als Côte Rôtie, Hermitage en Cornas. Hier vinden we een droge, granietachtige bodem die krachtige, geconcentreerde wijnen voortbrengt.
Serveren bij:
Rijke salades met vis, gevogelte en blank vlees, gegrilde of geroosterde visgerechten met volle sauzen,schaaldieren zoals gegrilde gamba’s of geroosterde kreeft.
Serveertemperatuur: 9 à 11 C
Overige Informatie:
Crozes-Hermitage is bijna altijd een rode wijn, toch zijn er een klein aantal wijnboeren die een meer dan voortreffelijke witte wijn in het gebied weten te produceren. De druivenrassen roussanne en marsanne zijn in Frankrijk uitsluitend aangeplant in de Rhône, de laatste jaren ook in de Languedoc.
Allergenen: sulfieten

Saint-Joseph 'Ro-Rée'
Classificatie: AC Saint-Joseph
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Rhône
Producent: Louis Chèze, Pangon-Limony
Druivenras(sen): marsanne (60%), roussanne (40%)
Karakter: Volgeel van kleur. Een rijke geur waarin rijp steenfruit als perzik en mirabelle. De smaak is sappig, rijk en mondvullend, zeer aangenaam, zwoel met licht eiken. De afdronk is rond en blijft lang in de mond hangen.
Wijnbereiding:
Deze Saint-Joseph komt van de terrasvormig aangelegde hellingen rondom Limony, in het zuidelijkste puntje van het Condrieu-gebied. Na de persing wordt het sap overgebracht in eikenhouten vaten, deze zijn voor 10% nieuw, de overige 90% zijn 1 tot 3 jaar oud. De gisting verloopt onder een lage temperatuur van ca 15ºC. Hierna blijft de wijn nog 8 maanden op fust waar ook de malolactische gisting plaatsvindt en het omroeren van de ‘lie’ (bâtonnage). Botteling vindt plaats in de zomer van het jaar na de oogst. Saint-Joseph Blanc is op zijn best tussen 1 en 3 jaar oud.
Gegevens producent:
Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 45 ha, waarvan 30 ha in eigendom, de rest is gepacht. In Condrieu zijn 4 ha beplant met de nobele viognier, andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, St. Joseph rood en wit en diverse Vin de Pays wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens: Saint-Joseph was tot 1969 een appellatie waar zes gemeentes onder vielen, allen gelegen rondom de stad Tournon. Vanaf dat jaar is de appellatie gegroeid naar meer dan 45 gemeenten en ruim 900 hectare. Dat dit de kwaliteit niet altijd ten goede kwam moge duidelijk zijn, in 1994 werd de appellation daarom weer radicaal geherstructureerd. Er is duidelijk een verschil in het zuiden van het gebied en het noorden, een afstand van ruim 50 km. De rode wijnen uit het noorden neigen meer naar het vurige van de Côte Rôtie terwijl de rode wijnen uit het zuiden meer op een krachtige Cornas lijken. De witte wijnen hebben een geheel eigen karakter en hebben op hun best nog het meest weg van witte Hermitage.
Serveren bij: Rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees, lam en gevogelte met diverse bereidingsmogelijkheden, geurige Mediterrane en Aziatische smaken, pasta's, asperges, milde tot pittige romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Allergenen sulfieten

Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.

Vasse Felix ‘Filius’ Chardonnay
Kleur:Volle witte wijn
Land:Australië
Streek:Western Australia,Margaret River
Producent:Vasse Felix, Cowaramup
Druivenrassen:chardonnay
Karakter:Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding:Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw deels de malolactische gisting. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent gegevens:Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Western Australia. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de 160 ha van Vasse Felix en de rest van 150 ha wijngaard nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als ‘Australian Winemaker of the Year’ en Vasse Felix als beste ‘New World Winery of 2017’.
Gebied gegevens:Ruim 200 km ten zuiden van Perth in Western Australia ligt het wijngebied Margaret River. De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 2500 hectaren met wijnstokken beplant. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3000 km.
Serveren bij:Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur:10 à 12ºC

Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!



Aldea Verdejo (Alcoholvrij)
Kleur: Alcoholvrije witte wijn
Land: Spanje
Producent: Producto de Aldea, Valga, Pontevedra
Druivenrassen: verdejo
Karakter: Wijn gemaakt van 100% verdejo, bleekgeel van kleur met in de neus aromatische geuren van fris fruit zoals appel, kiwi, passiefruit, “druivig”, sappig en een klein restzoetje.
Wijnbereiding: De druiven ondergaan net als in de normale wijnbereiding een alcoholische vergisting in het land van herkomst. De spinning cone techniek is een alcohol verwijder systeem met draaiende kegelvormige kolommen, dat gebruik maakt van een two-stage methode voor het scheiden van vluchtige aroma’s- en essences en alcohol. De draaiende kegelvormige kolommen worden gebruikt in een vorm van vacuümdestillatie bij lage temperatuur om de alcohol voorzichtig uit de wijn te extraheren. Hierdoor wordt het effect op de smaak van de wijn behouden.
Serveren bij: Als alcoholvrij aperitief en als alternatieve begeleiding bij het eten, houd wel rekening met iets restzoet in combinaties met gerechten.
Serveertemperatuur: 6 à 8ºC

Lussory Tempranillo (Alcoholvrij)
Kleur: Alcoholvrije rode wijn
Land: Spanje
Producent: Lussory Wines, Santiago de Compostela
Druivenrassen: tempranillo
Karakter: Wijn gemaakt van de tempranillo druif, met name bekend uit de beroemde Rioja- streek in Spanje. In de geur ‘druivig’ fruit en aroma’s van kersen en bramen, iets aards. In de smaak veel fruit, sappig met een klein zoetje in de afdronk.
Wijnbereiding: De alcohol wordt uit de wijn gehaald door middel van vacuüm. De basiswijn met alcohol wordt in een glazenbuis van 22 meter hoog gegoten. Rondom de buis zitten uitstulpingen waar de alcohol middels een vacuümmethode uit de wijn wordt getrokken. Door vele filters en vertragingen in de buis, wordt onderin de alcoholvrije wijn opgevangen. Dit wordt in totaal vier keer gedaan waardoor de alcohol van 12% naar 9% gaat en van 9% tot 6%, van 6% tot 3% van 3% tot < 0% Dit alles gebeurt op 32 graden Celsius. Hierdoor blijft de smaak van de basiswijn zoveel mogelijk behouden zonder de alcohol. Deze wijn is ook 100% alc. vrij en Halal gecertificeerd.
Serveren bij: Als alcoholvrij aperitief en als alternatieve begeleiding bij het eten, houd wel rekening met iets restzoet in combinaties met gerechten.
Serveertemperatuur: 16ºC



Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.

Cadeaucheque 250 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €250,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €250,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Noor* Valentijn-special
Inclusief brood van VanMenno en luxe nootjes van Gotjé
Fles (75 cl) Gramona Brut Imperial (Heerlijke droge biologische bubbels uit Spanje)
- Hamachi amuse
- Salade van Hollandse garnalen, aardappel en ei
(Schmidt Elite Kaviaar bij te bestellen)
- Zachtgegaarde kabeljauw met pittige spitskool en spek, saus van versus en vadouvanolie
- Gestoofde reebout, paddenstoelen-truffelravioli, groene asperges en champignonsaus met truffel
- Tartelette gevuld met karamel, koffiemousse en pure chocolade ganache
Hartenbonbons (2pp)
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva ‘Salmariano’
Producent: Giovanni Marotti Campi
Classificatie: DOCG Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) verdicchio
Sluiting: Kurk
Land: Italië
Wijnregio Marche
Karakter: Strogele kleur. Fraaie geur, waarin wit fruit, wilde bloemen, brem, vlierbes en iets vanille. Volle, ronde smaak, sappig, complex met veel fruit en iets hout. De afdronk heeft een klein bitter van amandel.
Wijnbereiding: De oogst vindt relatief laat plaats in oktober, men oogst met de hand in minimaal twee fasen, om alleen de beste en meest rijpe druiven te oogsten. Na de persing weken de schillen een korte periode in het sap. De vergisting vindt plaats op 15°C in roestvrijstalen tanks. Zo’n 20% van de jonge wijn rijpt daarna 1 jaar op eiken vaten, de rest in roestvrij staal. Om de wijn een rijke structuur te geven wordt de jonge wijn bewaard op zijn bezinksel.
Gebied gegevens: Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De productie is geconcentreerd rondom de plaats Jesi, gelegen zo’n 30 km uit de kust, nabij Ancona. Het wijngebied Castelli di Jesi bestaat uit 14 ommuurde veelal middeleeuwse stadjes, zo genoemd naar de, deels verdwenen, kastelen. Van de lokale lacrima di morro d’alba druif, bijna uitgestorven met een areaal van nog maar 7 ha. in 1985, staat momenteel weer 250 ha. aangeplant.
Gegevens producent: Giovanni en Francisca Marotti Campi bezitten iets ten noorden van Jesi, 52 ha wijngaard. Deze zijn fraai in de heuvels gelegen op 180 meter hoogte en 12 kilometer van de kust bij Ancona. De bodem is complex met nogal wat klei/leem. De bezitting en de villa zijn als zomerresidentie in de familie sinds de 19e eeuw. Sinds 1999 is de apparatuur totaal vernieuwd, een ondergrondse vatenkelder werd gebouwd voor de rijping. De dagelijkse leiding is in handen van hun zoon Lorenzo. In de wijngaarden worden bestrijdingsmiddelen waar mogelijk vermeden. Energie voor het bedrijf wordt geleverd door zonnepanelen. De productie bestaat voornamelijk uit witte wijn van de lokale verdicchio druif, van de lokale blauwe druif lacrima di morro d’alba maakt men hier verrassend rood. Marotti Campi staat bekend om de rode wijn van deze druif, en is het eerste bedrijf dat 3 glaasjes kreeg in de beroemde Gambero Rosso (voor de cuvée Orgiolo). Het bedrijf is dagelijks te bezoeken en heeft een proeflokaal voor passanten. Ook bestaat er de mogelijkheid te overnachten in een villa of een oude watertoren.
Serveren bij: Als aperitief, bij visgerechten, schaal en schelpdieren, blank vlees, (ook gerookt) in combinatie met anijsachtige smaken zoals dille, kervel en venkel, pasta en risotto’s, salades, groentegerechten zoals artisjok.
Serveertemperatuur 11 à 14ºC
Overige informatie: De naam ‘Salmariano’ is ontleend aan de naam van een kasteel uit de 11e eeuw, dat vroeger in de omgeving stond. Verdicchio kan jong gedronken worden, maar de wijnen kunnen ook opvallend goed ouderen. Zeker de riserva’s van Marotti Campi geven zelfs na 10 jaar nog een waanzinnige smaaksensatie. Verdicchio wordt uitgesproken als werdiekkiò.

Tradition Heritage Cuvée 3 Years
Producent: Schloss Gobelsburg
Classificatie: Niederösterreich
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen): grüner veltliner 80%, riesling 20%
Sluiting: Kurk
Land: Oostenrijk
Wijnregio: Kamptal
Karakter: Licht geel tot geel van kleur, briljant helder. Duidelijke neus van grüner veltliner met een licht toon van riesling. Mooi aromatisch vol, geel fruit, witte peper en aangenaam filmend. Bescheiden houttoets en complex in de smaak, fraaie tonen van geel fruit, exotisch fruit en weer verfijnd witte peper. Smaakopwekkend en verfrissend.
Wijnbereiding: De druiven worden op de traditionele manier (vandaar Tradition Heritage) van de 19e eeuw gevinifieerd. Na de handmatige oogst ontsteling en kneuzing worden de druiven 10-18 uur gemacereerd en daarna met een korfpers (basket press) geperst. De most vergist zonder klaring op grote eikenhouten vaten en wordt na de vergisting gescheiden van de lies en van tijd tot tijd overgestoken op andere grote vaten, net zo lang totdat de wijn stabiel en helder is. De wijn hoeft op deze manier niet gefilterd te worden voor botteling. Een wijn waarin de rijke historie en traditie van Schloss Gobelsburg prachtig tot uitdrukking komt. In de wijn zitten de volgende jaargangen: 2018…..85%, 2017…..10% en 2016…....5%.
Gebied gegevens: Schloss Gobelsburg is een van de oudste wijnbedrijven in Oostenrijk en nauw verbonden met de geschiedenis van het Kamptal. De Cisterciënzer monniken die zich vanuit de Bourgogne over Europa verspreidden kregen hun eerste wijngaarden in de Donau regio rond die tijd gedoneerd vlak bij het dorp Langenlois. Het Kamptal ligt 50 km ten westen van Wenen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het gebied omvat 3.500 ha wijngaarden en heeft een prima klimaat om grüner veltliner, riesling maar ook zweigelt, pinot noir en st. laurent goed rijp te krijgen. De bodems bestaan vooral uit löss, leem en kalkhoudende afzettingen met hier en daar de beroemde Urgestein (basalt, graniet, gneis). Kamptal heeft voor grüner veltliner en riesling een DAC en tot de beste wijngaarden worden Ried Heiligenstein, Lamm en Grub gerekend.
Gegevens producent: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijnmaken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijnmaken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij: Serveren bij rijke visgerechten, schaaldieren en schelpdieren, sushi’s, blank vlees en gevogelte, groentegerechten zoals asperges, wit en rood flora kazen of zonder gerecht genieten van deze bijzondere wijn.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De jaargang 2020 is de 850ste van het wijngoed sinds 1171. Om de traditie en cultuur van 850 jaar wijnmaken op Schloss Gobelsburg te vieren heeft de keldermeester een aantal speciale Cuvée gecreëerd zoals de Tradition Heritage Cuvée 10 en 3 Years. Van deze Tradition Heritage 10 Years zijn 3.410 flessen en 240 magnums gebotteld. Naast deze Traditionwijn is er ook een Heritage Cuvée 3 Years en Heritage Cuvée 50 Years uitgebracht.

Granbazán 'Etiqueta Ámbar' Albariño
Classificatie: DO Rías Baixas
Soort Wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Geschikt voor veganisten
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Agro de Bazán, Vilanova de Arousa
Druivenras(sen): albariño
Karakter:
Bleek gouden kleur. Zeer aromatisch, groene appel, citrus, banaan en ananas. Frisse, smaakopwekkende wijn, vol, met een elegant, wat rins karakter. Zuiver en lang van afdronk, modern Spaans van karakter.
Wijnbereiding:
De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na het ontstelen volgt een koude inweking op 6 tot 9°C gedurende 8 uur. Hierdoor komen meer aroma stoffen in de most. Voor de gisting gaan de druiven in roestvrij stalen tanks, door het eigen gewicht van de druiven loopt een deel van het sap weg. Dit 'afloopsap' vergist op max 20°C gedurende 5 weken, daarna blijft de wijn minimaal 4 maanden op het bezinksel. De wijn wint erdoor aan complexiteit en wordt ook zachter. Ambar (bruin) verwijst naar de kleur van het etiket. De 'Ambar' is een 'vino de Lagrima', een afloopwijn.
Gegevens producent:
Agro de Bazán maakt sinds 1988 wijn van zo'n 13 ha eigen wijngaard. Daarnaast controleert men 45 ha wijngaard bij 200 wijnboeren. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Rías Baixas een onbekend wijngebied, waar de wijnbouw zeer versnippert was. De bevolking maakte met weinig kennis van zeer kleine perceeltjes wijn, meer voor privé, iets voor lokale verkoop, vaak nog zonder etiket op de fles. Distributie van wijn was zeer beperkt. Toen de vraag toenam, kwam Manuel Otero Candeira op het idee, door eigen productie en door het opkopen van druiven van wijnboeren, een volume te creëren, waardoor afzet buiten de regio en in de export mogelijk werd. Daarvoor investeerde hij grote sommen geld in gebouwen, kelders en apparatuur. Ook werden de beste wijnmakers aangetrokken. De kwaliteit ging met sprongen vooruit, de wijnen werden zeer gevraagd. Geen wonder dat Agro de Bazán wordt gezien als de pionier van de regio met wijnen die tot de allerbeste van het gebied behoren. Sinds 2017 is het bedrijf overgenomen door Pedro Martínez die naast een bodega in Rioja nu ook veel in Agro de Bazán investeert om de albariño’s op een nog hoger kwaliteitsniveau te brengen. Diego Ríos is de jonge veelbelovende Chileense oenoloog met veel ervaring, o.a. in de Moezel.
Gebied gegevens:
Het gebied Rías Baixas ligt in Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. De Rías Baixas, ofwel 'laagland-rivieren', zijn grote fjordachtige inhammen en baaien. Deze D.O. van ruim 2.400 ha bestaat uit 5 subgebieden: Condado do Tea en O Rosal aan de grens met Portugal langs de Miño rivier, Soutomaior en Ribeira do Ulla meer landinwaarts en Val do Salnés, de beste regio voor wijnbouw aan de kust van de Atlantische Oceaan. De bodem in Val do Salnés bestaat uit graniet met een alluviale bovenlaag. Het is het meest koele en natste gebied van de regio. Galicië kent zeer veel neerslag, 1520 mm per jaar, dat is 2x zoveel als in Nederland. De lokale consumptie van wijn is hier een veelvoud van die in de rest van Spanje. Hier ziet men nog veel de traditionele pergola wijnbouw, een stellage van palen, waarop latten en draden, waarbij de druiven als het ware een dak vormen op wel 180 cm boven de grond. Hierdoor worden de druiven voldoende belucht, zodat het fruit gezond kan blijven en niet voortijdig verrot, vanwege het vochtige klimaat. Ook de dikke schil van de albariño druif vermindert de kans op meeldauw.
Serveren bij Bij lichte visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, pasta's, groentengerechten, salades.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige Informatie Vaak wordt genoemd dat de albariño druif verwant zou zijn aan riesling en door pelgrims naar Galicië gebracht zou zijn. Dit klopt niet. Waarschijnlijk is albariño verwant aan loureiro.
Allergenen sulfieten

Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.

Chassagne-Montrachet
Classificatie:AC Chassagne-Montrachet Blanc
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Frankrijk
Streek:Bourgogne,Côte de Beaune,Chassagne-Montrachet
Producent:Thomas et Sylvie Morey, Chassagne-Montrachet
Druivenrassen:chardonnay
Karakter:Verleidelijke intense geur met rijpe tonen van geel fruit, toast, vanille en verfijnd hout. In de aanzet heerlijk rijp en rond gevolgd door veel gezond fruit, rijkdom en levendigheid in de zuren. De wijn is zuiver, licht mineraal en heeft een plezierige, verfijnde kracht. In de afdronk blijven aroma’s van getoast hout, vanille en noten lang na.
Wijnbereiding:De druiven worden met de hand geoogst, na de persing bezinkt het sap 24 uur in een tank op 15ºC. Dan volgt in houten vaten de vergisting, waarbij het bezinksel elke 2 weken door de jonge wijn wordt geroerd. Dit noemt men de bâtonnage, de smaak van de wijn wordt er ronder en voller door. Afhankelijk van het oogstjaar worden de vaten voor 40% vernieuwd. De jonge wijn rijpt maximaal 1 jaar op vaten, in augustus wordt de wijn op fles gebracht.
Producent gegevens:De familie Morey is al sinds 1643 actief in Chassagne. Bernard Morey, al sinds 1985 in onze lijst aanwezig, heeft anno 2006 zijn wijngaarden verdeeld tussen zijn zonen Vincent en Thomas. Thomas, de 10e generatie Morey en zijn vrouw Sylvie, die ook uit een wijnbouwfamilie stamt en 1 hectare erfde, bezitten in de dorpjes Chassagne, Maranges, Santenay, Saint Aubin, Puligny en Beaune samen nu 9 hectare. Hiervan zijn er 4 beplant met pinot noir druiven en 5 met chardonnay. Thomas en Sylvie maken hun wijnen in een eeuwenoud pand met gewelfde kelders in het dorpscentrum. Hier maakte vroeger Albert Morey, de opa van Thomas, zijn wijnen. Thomas maakt karaktervolle wijnen, met de nadruk op elegantie, frisheid, doordrinkbaarheid en finesse.
Gebied gegevens:De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de gebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Er worden wijnen gemaakt bij coöperaties, handelshuizen en kleine wijnboeren, bij deze laatste zijn de meest karaktervolle wijnen te vinden. Daarom is het van groot belang op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir.
Serveren bij:Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, groente/paddenstoelen gerechten, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d’or, Munster.
Serveertemperatuur:10 à 12ºC
Producent website:www.thomasmorey-vins.com

Pietranera IGT Toscane
Producent Azienda Piaggia
Classificatie IGT Toscana
Soort Wijn Volle tot krachtige rode wijn
Druivenras(sen) sangiovese
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Toscana
Karakter Intens robijnrode kleur. Verleidelijke geur met zachte kruiden, tijm en rijpe zoete kersen. In de mond een rijke, warme inzet, veel fruit, kersen, choco, milde kruiden, met een verfijnde ondertoon van beschaafd eiken. Zachte tannines in de afdronk maken de wijn compleet.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt en vergisten voor optimale extractie uit de schillen in kleine tanks. Er wordt uitsluitend gewerkt met gisten uit de wijngaard. De gistingstijd bedraagt 18-20 dagen, waarbij de schillen regelmatig naar de bodem van de tank geduwd worden of het sap van onderuit over de schillen gepompt wordt. Dan gaat de wijn voor 3 maanden op Franse barriques, hier vindt de malolactische gisting plaats, terwijl de wijn enkele keren wordt overgestoken op nieuwe vaten om de wijn te klaren, waarna de wijn zonder filtering of klaring op fles gaat. De flessen rijpen minimaal 6 maanden in de koele kelders van Piaggia.
Gebied gegevens Carmignano is een klein wijnbouwgebied van bijna 200 ha in Toscane, 20 à 25 km ten westen van Florence. Het Carmignano gebied staat al eeuwenlang zeer goed bekend, reeds in 1716 legde Groothertog Cosimo de Medici in een officieel decreet, genaamd de ‘Bando’, strenge regels omtrent het Carmignano gebied en de wijnbereiding vast. In dit kleine gebied zijn enkele tientallen producenten actief, waarvan er een tiental zelf bottelen. De bodem bevat veel kalk en ‘galestro’, een combinatie van leisteen en mergel. Carmignano bevat vaak een deel, tot 15% cabernet sauvignon. Het was Catharine de Medici, in de 16e eeuw koningin van Frankrijk, die deze druif naar Carmignano bracht.
Gegevens producent Azienda Agricola Piaggia bezit momenteel 25 ha, waarvan 15 ha beplant met wijnstokken, de rest deels met olijfbomen. Mauro Vanucci kocht rond 1975 zijn eerste percelen grond, de eerste productie was in 1991. Vader Mauro en dochter Silvia Vannucci produceren hier, onder toezicht van de getalenteerde wijnmaker Alberto Antonini, jaarlijks ruim 80.000 flessen, een gemiddeld rendement van slechts 40 hl (!) per ha. Alle druiven worden met de hand geplukt, er wordt alleen gist uit de natuur gebruikt, er wordt niet geklaard of gefilterd. Zeer authentieke wijnen dus, smaakvol met een groot bewaarpotentieel. De recentelijk geheel vernieuwde kelder is gebouwd in een heuvel, waardoor de wijnen onder ideale omstandigheden rijpen. De wijngaarden zijn gelegen op gemiddeld 250 meter boven zeeniveau.
Serveren bij Bij stevige geroosterde, gegrilde vleesgerechten van rund, kalf, ouder lam en wild, stoofgerechten, risotto’s met intense paddenstoelen smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Overige informatie Pietranera, letterlijk zwarte steen, is de naam van het perceel waarvan de druiven komen voor deze wijn.

Brunello di Montalcino
Producent La Gerla
Classificatie DOCG Brunello di Montalcino
Soort Wijn Krachtige rode wijn
Druivenras(s)en sangiovese grosso (sangiovese)
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Toscana
Gebied Montalcino
Karakter Diep bruinrood. Intens bouquet. Zachtkruidige, ronde inzet, rijk en vol in de mond. Naast fruit (bosbessen en pruimen) ook laurier, omlijst door zachte tonen van hout. Zeer lange afdronk.
Wijnbereiding De eerste selectie gebeurt in de wijngaard, er wordt handmatig geoogst, met daarna een 2e selectie op de sorteertafel als de druiven binnenkomen in de kelder. Daarna volgt het ontstelen en de vergisting. De druiven vergisten op max 30°C in roestvrijstalen tanks en blijven 2 weken macereren op de schillen. Regelmatig wordt de hoed ondergedompeld voor beluchting en meer geur- en kleurextractie uit de schillen. De jonge wijn rijpt dan op Slavonisch eiken gedurende 3 jaar. Het zijn grote vaten met een inhoud van 50 tot 100 hl. Daarna volgt nog een half jaar tot een jaar flesrijping. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken voor deze Brunello is 25 jaar.
Gebied gegevens Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk ‘ontdekt’; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de brunello druif, overigens in de Chianti sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn.
Gegevens producent In 1976 kocht Sergio Rossi dit landgoed dat eigendom was van de Biondi-Santi familie en in 1978 werd het domein La Gerla geboren. Na het overlijden van Sergio Rossi in 2011 kwam de dagelijkse leiding in handen van Alberto Passeri, de wijnmaker en mede-eigenaar. De weduwe van Sergio, Donatella Monforte, is mede-eigenaresse. Zij worden bijgestaan door vriend en oenoloog Vittorio Fiore. De bijna 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 2 gedeeltes, 6 hectare direct bij het wijnbedrijf aan de noordzijde van het dorp Montalcino op een hoogte van 320 meter en 6 hectare aan de zuidzijde van de appellatie bij het gehucht Castelnuovo dell’ Abbate. Aan de noordzijde geven de oude Biondi-Santi klonen veel finesse en verfijning. De wijngaarden in het zuiden zijn beduidend warmer en geven rijkdom en kracht. Juist de assemblage van deze 2 gebieden bepaalt de structuur van La Gerla. Jaarlijkse productie is 75.000 flessen. Er wordt biologisch gewerkt, maar niet gecertificeerd.
Serveren bij Bij stevig roodvlees, ouder lam, wild en gerechten met paddenstoelen, stoofgerechten, risotto’s, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Allergeen sulfieten

Romate Pedro-Ximénez
Classificatie: DO Jerez-Xérèz-Sherry
Kleur: Dessertwijn
Land: Spanje
Streek: Andalusië-Jerez
Producent: Bodegas Sánchez Romate Hnos, Jerez de la Frontera
Druivenrassen: pedro-ximénez
Karakter: Zeer zoete sherry met een smaak van krenten en chocolade. Een zeer geconcentreerde wijn met een volle, weelderige smaak waarin o.a. aroma’s van krenten, chocolade, koffie en noten te vinden zijn.
Wijnbereiding: De gemiddelde leeftijd van deze sherry ligt rond de 6 jaar. De druiven worden na de oogst aan de zon blootgesteld zodat ze iets indrogen. Rijping gebeurt via het Solera systeem. Dit bestaat uit een lange rij hoog op elkaar gestapelde vaten. Hierbij wordt de jonge Sherry in het bovenste vat gedaan, elk jaar wordt een deel overgeheveld in een eronder gelegen vat. Uit het onderste vat wordt het eindproduct gebotteld, zodat deze sherry een complex mengsel is van meerdere jaargangen.
Producent gegevens: Sánchez Romate Hnos is een middelgroot bedrijf waar zeer fraaie sherry’s en de wereldbekende Brandy ‘Cardenal Mendoza’ worden gemaakt. De Bodega is in 1781 opgericht door Don Juan Sánchez de la Torre en is na ruim 200 jaar nog steeds in familiebezit. Kwaliteit en traditie staan hoog in het vaandel bij Sánchez Romate en een ieder die de imposante vatenkelders in Jerez de la Frontera heeft bezocht kan dat beamen. Romate is de enige firma in Jerez waarvan het grootste deel van de wijndistillaten wordt geëxporteerd. Belangrijke afnemers zijn Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Canada, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Nederland, België en Japan.
Gebied gegevens: Het zuidelijke gedeelte van Spanje heet Andalusië en is onderverdeeld in 8 provincies waarvan Cádiz er één is. Het bruisende hart van de Sherrystreek is Jerez de la Frontera. In deze stad zijn ook de meeste en grootste bodegas gevestigd. Ook de stad Sanlúcar aan zee herbergt de nodige bodegas. De jaarlijkse neerslag is gemiddeld minder dan 500 mm. De beste sherry’s komen van de krijtwitte, kalkrijke bodems, deze worden albarizas genoemd. Deze bodem werkt als een soort spons in de regentijd en houdt een waterreserve vast voor de hete zomermaanden. Andere bodems heten barros en arenas. De laatste is meer leemhoudend.
Serveren bij: Bij desserts, bijv. tiramisu, nougat, karamel, noten en bij uitstek desserts met donkere/bittere chocolade.
Serveertemperatuur: 16ºC
Overige informatie: De rijping van deze Pedro-Ximénez sherry is oxidatief, waarbij in de deels gevulde vaten de aanwezige zuurstof van invloed is op de smaak. De kleur verandert van goudgeel naar middel tot donkerbruin. Het resultaat is een rijpe, weelderige wijn met een fluwelen smaak met daarin tonen van (wal)noten en een verfijnd aroma.

Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!

Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Valentijns-combi All the Way
Inclusief brood van VanMenno en luxe nootjes van Gotjé
Fles (75 cl) Gramona Brut Imperial (Heerlijke droge biologische bubbels uit Spanje)
De Groene Lantaarn** - Romige paté van biologisch gevogelte, appel, gelei van drop en brioche
Aan de Poel** - Kreeft en Australische gamba met flan van doperwt, granaatappel en dashi-bieslook vinaigrette
Parkheuvel** - Bresse Kip ravioli, langoustines, bospaddenstoelen, kreeftensaus
De Lindehof** - Kabeljauw met spek, crème van rode biet en gepofte zeewieren
De Librije*** - Zacht gegaarde nederlands kalfswang aardappel, gerfermenteerde witkool
Bij Jef* - Parfait van koffie, mandarijnmousse, kumquatmousse, meringue van kamille, crunch van honingpollen
Hartenbonbons (2pp)
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Vouvray 'Cuvée Clos de Vaux' Demi-Sec
Producent: Vigneau-Chevreau
Classificatie: AOP Vouvray
Soort Wijn: Krachtige witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chenin blanc
Agriculture Biologique
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Loire
Gebied: Touraine
Benaming: Vouvray
Karakter: Volle witte wijn met een perfecte balans tussen frisheid en het zoetgehalte. In de geur wat appel, peer en honing. Verfijnde tonen van bloemen in de royale smaak.
Wijnbereiding: Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende “tris”, plukgangen. De druiven komen van 40 jaar oude stokken uit wijngaarden met een kalk/kleihoudende grond. Er wordt langzaam en zacht geperst, het sap klaart 24 uur waarna de gisting plaatsvindt voor 2 maanden op kleine houten vaten. Na de gisting blijft de wijn tot het voorjaar op zijn lie (= droesem), waardoor de smaak rijker en verfijnder wordt. De wijn rijpt na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders en kan uitstekend ouderen. Deze wijn heeft ongeveer 20 gram restsuiker.
Gebied: gegevens De stad en het wijngebied Vouvray (ongeveer 2.250 ha. verdeeld over 8 gemeenten) ligt ten oosten van de stad Tours aan de rivier de Loire, in het hart van de Touraine. De tufsteenlaag (krijt) is hier tientallen meters diep en vormt niet alleen de basis voor de mousserende- en witte wijnen van de chenin blanc druif, maar ook voor de kelders die hierin uitgehakt zijn. Hier, op de grens van zee- en landklimaat zijn de zomers grillig en kan de rijpheid van de druiven per jaar zeer verschillen. In koelere jaren is de productie van mousseux en droge wijnen groot, zonrijke jaren geven meer van de demi-sec en moelleux wijnen. Dit zijn vaak weelderige, rijke, honingzoete wijnen van een ongekende kwaliteit met een groot bewaarpotentieel De wijnen van Vouvray kunnen jong worden gedronken maar zeker de zoete hebben duidelijk baat bij enkele jaren flesrijping waarbij na een jaar of vijf de primaire aroma’s plaats maken voor zeer complexe geuren en smaken.
Gegevens producent: Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1875, vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur op biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. Vouvray is altijd een witte wijn en wordt gemaakt in verschillende typen: droog, halfzoet en zoet, en mousserend. De mousserende versie is een enorm succes, 60% van de totale productie bij Vigneau Chevreau bestaat uit mousserende wijn, veelal gemaakt van druiven van de jongere wijnstokken. Ondanks dat deze mousseux geen jaartal op het etiket heeft, is hij wel degelijk uit een oogstjaar. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de sec en mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO-keurmerk niet op het etiket vermeld staat. Het grootste deel van de productie wordt aan particulieren in Frankrijk verkocht.
Serveren bij: Rijke visgerechten, schaaldieren, wit vlees en gevogelte, pate’s, gerechten met ganzen-eendenlever, prachtige combinatie met paddenstoelen in diverse bereidingen, romige tot pittige kazen zoals Munster, Mont d’Or, Langres, Gruyere, zachte blauwschimmel.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.

Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.

Gruner Veltliner, Ried “Lamm”, Schloss Gobelsburg, Kamptal
Classificatie: DAC Kamptal, Erste Lage
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenrassen: grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, gekruide geur en een hint van appel, abrikoos, iets witte peper en (gedroogde) bloemen. Geconcentreerde, mondvullende smaak en een complexe structuur met naast rins wit fruit als appel en peer, ook fraaie citrustonen en een minerale toets. Rijk en krachtig, tegelijk ook verteerbaar, fris en evenwichtig.
Wijnbereiding: De druiven worden in november met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. De vergisting gebeurt in grote houten vaten van 25 hl. van Manhartsberger eiken, waarin ook de rijping van 7 maanden plaatsvindt. Het rendement van deze wijn ligt op 40 hl/ha en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Producent gegevens: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gebied gegevens: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren zoals kreeft, langoustine, lichte vlees, gevogeltegerechten waar iets restzoet gewenst is, rilette, ganzen/eendenlever, wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De 3,5 hectare grote wijngaard ‘Lamm’ ligt aan de voet van de heuvel Heiligenstein met een perfecte expositie op het zuiden. De wijngaard (een van de warmste in de regio) bevat geërodeerd materiaal van de helling Heiligenstein en veel klei en geeft wijnen met kracht en finesse. De vereniging ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) heeft een klassificatie opgezet vergelijkbaar met de VDP in Duitsland. Op dit moment zijn de beste percelen geklassificeert als 1ÖTW (Erste Lage) en mogen de aangesloten producenten dit op hun etiket vermelden.
Producent website: www.gobelsburg.at

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten

Lirac Blanc Château d'Aqueria
Classificatie: AC Lirac
Kleur: Volle witte wijn
Land: Frankrijk
Streek: Rhône,Lirac
Producent: Famille Jean Olivier, Tavel
Druivenrassen: bourboulenc 25%, clairette 16%, grenache blanc 40%, roussanne 12%, viognier 7%
Karakter: Soepele, redelijk krachtige witte wijn met zachte, kruidige tonen en fris fruit als perzik en abrikoos, heerlijk rond met een klein bitter in de afdronk.
Wijnbereiding: De druiven komen van een helling met een kalk en kiezel bodem en worden met de hand geplukt. De stokken zijn gemiddeld 23 jaar oud, het rendement bedraagt 42 hl/ha. Het sap vergist in roestvrij stalen tanks op 17°C. Aanbevolen wordt de wijn te drinken tot 4 jaar na de oogst.
Producent gegevens: In de 16e eeuw gingen de wijngaarden over van de monniken van de Abdij van Avignon naar de Graaf van Aquéria de Rochegude. Begin 18e eeuw werd er het kasteel gebouwd. Door de jaren heen heeft het verschillende eigenaren gehad. Toen Jean Olivier in 1920 het domein in bezit kreeg, reorganiseerde hij de wijngaarden en begon met het maken van kwaliteitswijnen, Paul de Bez verstevigde de reputatie vanaf de jaren 50. Na zijn overlijden in 1996 zijn nu zijn zonen Vincent en Bruno de drijvende krachten. De bodem van de wijngaarden van d’Aquéria bevat grote rolkeien die het rijpen van de druiven gunstig beïnvloeden en uiteindelijk voor een rijke geur en delicaat fruit in de wijn zorgen. Het domaine omvat 99 ha, waarvan 66 ha zijn beplant, t.w. 47 ha met rode druiven en 19 ha witte druiven. Men volgt de natuurlijke landbouw, er wordt organisch bemest.
Gebied gegevens: Het wijngebied Côtes du Rhône is gelegen tussen de steden Lyon en Avignon in Zuidoost-Frankrijk. Verreweg de meeste wijnen komen uit het zuidelijk deel van het gebied, doorgaans gezonde, makkelijk drinkbare wijnen, met een uitstekende relatie prijs/kwaliteit. Er zijn verschillende appellaties in de Rhône. De algemene A.C. Côtes du Rhône voor wijnen uit het hele gebied. De A.C. Côtes du Rhône-Villages voor een aantal dorpjes in het zuiden met een wat hogere kwaliteit. En de appellaties die alleen de dorpsnaam op het etiket vermelden. Dit zijn doorgaans de beste wijnen, zoals Gigondas, Châteauneuf du Pape, Tavel in het zuidelijk deel, ook wel Côtes du Rhône Méridionales genoemd. En in het noordelijk deel (Septentrionales) waar het klimaat en de bodem weer totaal anders zijn, worden de meest intense wijnen gemaakt. Met namen als Hermitage, Condrieu, Côte Rôtie, Cornas.Het dorp Lirac is ook bekend om haar krachtige rosé’s. Er wordt echter steeds meer rode wijn gemaakt. Het aandeel witte wijn is heel klein, maar opmerkelijk en kwalitatief zeker de moeite waard. Lirac ligt ten noordwesten van Avignon.
Serveren bij: Visgerechten, schaal en schelpdieren, blank vlees, gevogelte, met diverse bereidingsmogelijkheden, pasta’s en groentegerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Producent website: www.aqueria.com

Thorn-Clarke ‘Shotfire’ Shiraz
Producent: Thorn-Clarke
Classificatie: GI Barossa
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Druivenras(sen): shiraz (syrah)
Sluiting: Schroefdop
Land: Australië
Wijnregio: South Australië
Gebied: Barossa Valley
Karakter: Duidelijk een Barossa Valley shiraz. Dieprood van kleur. Naast duidelijk rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gekarameliseerde vijgen en kruiden. Mooie balans, met frisse zuren met veel kracht en lange afdronk.
Wijnbereiding: De druiven voor deze shiraz komen van de St. Kitts en Milton Park wijngaard. Vergist gedurende 7 dagen in gesloten roestvrijstalen bakken op een max. temp. van 22 tot 25°C. Twee keer per dag wordt het sap over de schillen gepompt. Dit gebeurt met zuurstof contact, om maximale extractie te krijgen van fruit, tannine en kleur. Gelagerd in Amerikaanse hogsheads (40% nieuw, okshoofd in het Nederlands, oude maat vat van ongeveer 238,5 l.) gedurende 14 maanden.
Gebied gegevens: Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha). In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld over 4 locaties. Kabininge (33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Een grijs/bruine koolstofhoudende bodem op 270 meter. Veel zonuren en geen irrigatie, wat uitzonderlijk is in Barossa, zorgen voor een lage opbrengst. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro (103 ha): Iets hoger op 400 meter gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond. Gevolg een langere rijpingsperiode met veel concentraat van vooral de shiraz druif. Mount Crawford (37 ha): in Eden Valley, met hoogtes van 475 meter en hoger is de meest koele wijngaard van heel South Australia. Dit microklimaat zorgt voor een late, lange rijping met behoud van voldoende zuren, ideaal voor de riesling en chardonnay. Milton Park(100 ha): op 330 - 400 meter hoogte in het hart van Eden Valley, diverse microklimaten. Vooral aanplant van rode druiven, gulle wijnen met veel structuur.
Gegevens producent: De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn pachtte grond en werd druiventelers, de familie Clarke kwam als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië/van de wereld, t.w. een perceel genaamd ‘Clifton’ dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980, toen de wijnen uit Australië aan hun opmars begonnen, zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild rundvlees, lam, eend, wild en stoofgerechten met kruiden/specerijen en licht zoete componenten, paddenstoelgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 17 à 19ºC
Allergeen ei, sulfieten

Granbazán 'Etiqueta Ámbar' Albariño
Classificatie: D.O. Rías Baixas
Soort wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Veganistisch: Geschikt voor veganisten
Land:Spanje
Streek: Galicia
Producent: Agro de Bazán, Vilanova de Arousa
Druivenras(sen): albariño
Karakter:
Bleek gouden kleur. Zeer aromatisch, groene appel, citrus, banaan en ananas. Frisse, smaakopwekkende wijn, vol, met een elegant, wat rins karakter. Zuiver en lang van afdronk, modern Spaans van karakter.
Wijnbereiding:
De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na het ontstelen volgt een koude inweking op 6 tot 9°C gedurende 8 uur. Hierdoor komen meer aroma stoffen in de most. Voor de gisting gaan de druiven in roestvrij stalen tanks, door het eigen gewicht van de druiven loopt een deel van het sap weg. Dit 'afloopsap' vergist op max 20°C gedurende 5 weken, daarna blijft de wijn minimaal 4 maanden op het bezinksel. De wijn wint erdoor aan complexiteit en wordt ook zachter. Ambar (bruin) verwijst naar de kleur van het etiket. De 'Ambar' is een 'vino de Lagrima', een afloopwijn.
Gegevens producent:
Agro de Bazán maakt sinds 1988 wijn van zo'n 13 ha eigen wijngaard. Daarnaast controleert men 45 ha wijngaard bij 200 wijnboeren. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Rías Baixas een onbekend wijngebied, waar de wijnbouw zeer versnippert was. De bevolking maakte met weinig kennis van zeer kleine perceeltjes wijn, meer voor privé, iets voor lokale verkoop, vaak nog zonder etiket op de fles. Distributie van wijn was zeer beperkt. Toen de vraag toenam, kwam Manuel Otero Candeira op het idee, door eigen productie en door het opkopen van druiven van wijnboeren, een volume te creëren, waardoor afzet buiten de regio en in de export mogelijk werd. Daarvoor investeerde hij grote sommen geld in gebouwen, kelders en apparatuur. Ook werden de beste wijnmakers aangetrokken. De kwaliteit ging met sprongen vooruit, de wijnen werden zeer gevraagd. Geen wonder dat Agro de Bazán wordt gezien als de pionier van de regio met wijnen die tot de allerbeste van het gebied behoren. Sinds 2017 is het bedrijf overgenomen door Pedro Martínez die naast een bodega in Rioja nu ook veel in Agro deBazán investeert om de albariño’s op een nog hoger kwaliteitsniveau te brengen. Diego Ríos is de jongeveelbelovende Chileense oenoloog met veel ervaring, o.a. in de Moezel.
Gebied gegevens:
Het gebied Rías Baixas ligt in Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. De Rías Baixas, ofwel 'laagland-rivieren', zijn grote fjordachtige inhammen en baaien. Deze D.O. van ruim 2.400 ha bestaat uit 5 subgebieden: Condado do Tea en O Rosal aan de grens met Portugal langs de Miño rivier, Soutomaior en Ribeira do Ulla meer landinwaarts en Val do Salnés, de beste regio voor wijnbouw aan de kust van de Atlantische Oceaan. De bodem in Val do Salnés bestaat uit graniet met een alluviale bovenlaag. Het is het meest koele en natste gebied van de regio. Galicië kent zeer veel neerslag, 1520 mm per jaar, dat is 2x zoveel als in Nederland. De lokale consumptie van wijn is hier een veelvoud van die in de rest van Spanje. Hier ziet men nog veel de traditionele pergola wijnbouw, een stellage van palen, waarop latten en draden, waarbij de druiven als het ware een dak vormen op wel 180 cm boven de grond. Hierdoor worden de druiven voldoende belucht, zodat het fruit gezond kan blijven en niet voortijdig verrot, vanwege het vochtige klimaat. Ook de dikke schil van de albariño druif vermindert de kans op meeldauw.
Serveren bij: Salades, visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht vlees, zwezerik en levergerechten. Heel geschikte wijn voor verrassende wijn/spijs-combinaties.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Overige Informatie: Vaak wordt genoemd dat de albariño druif verwant zou zijn aan riesling en door pelgrims naar Galicië gebracht zou zijn. Dit klopt niet. Waarschijnlijk is albariño verwant aan loureiro.
Allergenen:sulfieten

Riesling 'Goldberg' Große Lage
Classificatie: Qualitätswein Grosses Gewächs, VDP Grosse Lage
Soort wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Perfect gerijpte kleine druiven van steile wijngaarden met een leisteen bodem en op sommige plekken een vulkanische ondergrond. Levendige lichtgele kleur en een rijke aromatische geur, kruidig met een hint van witte peper, mineraliteit en een ziltige toets. Frisse sappige zoet-zure inzet, veel smaak met kruidigheid en mineraliteit. Elegante, lange afdronk met veel spanning.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag en men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt. De wijnen worden in september volgend op het oogstjaar vrijgegeven.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij: Aperitief, bij vis (ceviche) en lichte frisse gerechten.
Serveertemperatuur: 8 à 10oC
Allergenen: sulfieten




Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!




Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Thuis uit eten met onze sterrenchefboxen is nog nooit zo makkelijk geweest.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Voor bedrijven Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
Valentijnsdagen A La Carte Bij Jef dinerbox de Librije dinerboxen Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.