- Bestellen
- Feestspecials
- De Librije dinerboxen
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Jonathan Zandbergen
- de Burgemeester
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cook Like a Chef Events
- Chef aan huis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
Deze twee Bourgondische tafels van sterrenchef Sander Spruijt van de Burgemeester schuif je zo in de oven. Dit is wat hij graag thuis serveert als het geen fine dining hoeft te zijn.
Burgemeester Bourgondisch
de Burgemeester Bourgondische tafel:
- Uiensoep
- Paté van eend met rode ui aceto balsamico pectine
- Filet Americain met briochebrood
- Bouef stroganoff
- Bisque met ravioli van kreeft
- Hachée met pommes duchesse
- Quiche gerookte zalm, dashi en spinazie
- Kalfswang met paling en prei
- Gevogeltecrème met hoender en tuinerwt
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Rioja Muga Blanco
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Classificatie: DOCa Rioja
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: La Rioja,La Rioja Alta
Producent: Bodegas Muga, Haro
Druivenrassen: garnacha blanca 5%, malvasia 5%, viura 90%
Karakter: Volle witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en lichtvettige smaak, mooi citrus, wat noot en een lichte kruidigheid. Het eiken is mooi verweven.
Wijnbereiding: De druiven worden scherp op kwaliteit gesorteerd, gemiddeld wordt de helft van de oogst verwijderd. De druiven ondergaan een inweking in de pers van ongeveer 8 uur. Vergisting voor 60% op nieuw Frans eikenhout (Allier), dit deel rijpt 3 maanden op vaten en bezinksel, het overige deel vergist op grote foudres en wordt daar 3 maanden op gelagerd. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd, botteling in het vroege voorjaar.
Producent gegevens: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s en wordt internationaal tot de beste producenten van Rioja gerekend. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Als een van de weinige bodegas maken en repareren vier eigen tonneliers de ruim 20.000 vaten, nodig voor een klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout, schapenmest en de restanten uit de vaten bestaande uit bezinksel en eiwit van na de klaring. Isaac Muga geeft leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door zonen Jorge (wijngaard+oenoloog), Isaac jr. (oenoloog) en neven Manuel jr., Eduardo en Juan (verkoop).
Gebied gegevens: Het Rioja gebied ligt in Noord Spanje, zo’n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn 3 districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Baja, laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak 1 maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het overgangsgebied La Rioja Alavesa. Naast het klimaat zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten, zoals Muga, zitten dus in Rioja Alta, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een D.O.Ca.-classificatie. De naam Rioja komt van het riviertje ‘Rio Oja’ dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Serveren bij: Bij visgerechten (ook gerookt), schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, tapas, groentengerechten, lokaal veel bij witte asperges.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De viura druif is in Spanje ook bekend onder de naam macabeo.
Montepulciano d’Abruzzo ‘Becco Reale’ Bio
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Producent: VignaMadre
Classificatie: DOC Montepulciano d’Abruzzo
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen): montepulciano
Biologisch
Land: Italië
Wijnregio: Abruzzo
Karakter: Robijnrode, intense kleur. Iets boers in de geur met zwarte bessen, viooltjes en zoethout. Rijke, volle smaak, waarin heerlijk donker fruit, zachte tannines, vanille en een hint van cacao. Een aangename frisheid met een iets zwoele afdronk completeert de wijn.
Wijnbereiding: Oogst in oktober. De vinificatie is modern, in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn 6 maanden verder op barriques (eikenhouten vaten). Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog 6 maanden op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens: Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent: Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij: Bij rood vlees, rood wild, stoofschotels, risotto’s, paddenstoelengerechten, harde en blauwader kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Overige informatie: De Becco Reale komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 280 m. met een zuidzuidoost ligging. Becco Reale betekent houtsnip, een vogel die voorkomt in gezonde leefgebieden, voedt zich met wormen en insecten en daarom als symbool voor deze wijn gekozen.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Burgemeester Bourgondisch 2
de Burgemeester Bourgondische tafel uitgebreid
- Uiensoep
- Paté van eend met rode ui aceto balsamico pectine
- Filet Americain met briochebrood
- Bouef stroganoff
- Bisque met ravioli van kreeft
- Hachée met pommes duchesse
- Quiche gerookte zalm, dashi en spinazie
- Kalfswang met paling en prei
- Gevogeltecrème met hoender en tuinerwt
- Pulpo in tomaat met chorizo
- Kikkerbil in looksaus
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Rioja Muga Blanco
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Classificatie: DOCa Rioja
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: La Rioja,La Rioja Alta
Producent: Bodegas Muga, Haro
Druivenrassen: garnacha blanca 5%, malvasia 5%, viura 90%
Karakter: Volle witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en lichtvettige smaak, mooi citrus, wat noot en een lichte kruidigheid. Het eiken is mooi verweven.
Wijnbereiding: De druiven worden scherp op kwaliteit gesorteerd, gemiddeld wordt de helft van de oogst verwijderd. De druiven ondergaan een inweking in de pers van ongeveer 8 uur. Vergisting voor 60% op nieuw Frans eikenhout (Allier), dit deel rijpt 3 maanden op vaten en bezinksel, het overige deel vergist op grote foudres en wordt daar 3 maanden op gelagerd. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd, botteling in het vroege voorjaar.
Producent gegevens: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s en wordt internationaal tot de beste producenten van Rioja gerekend. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Als een van de weinige bodegas maken en repareren vier eigen tonneliers de ruim 20.000 vaten, nodig voor een klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout, schapenmest en de restanten uit de vaten bestaande uit bezinksel en eiwit van na de klaring. Isaac Muga geeft leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door zonen Jorge (wijngaard+oenoloog), Isaac jr. (oenoloog) en neven Manuel jr., Eduardo en Juan (verkoop).
Gebied gegevens: Het Rioja gebied ligt in Noord Spanje, zo’n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn 3 districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Baja, laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak 1 maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het overgangsgebied La Rioja Alavesa. Naast het klimaat zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten, zoals Muga, zitten dus in Rioja Alta, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een D.O.Ca.-classificatie. De naam Rioja komt van het riviertje ‘Rio Oja’ dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Serveren bij: Bij visgerechten (ook gerookt), schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, tapas, groentengerechten, lokaal veel bij witte asperges.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De viura druif is in Spanje ook bekend onder de naam macabeo.
Montepulciano d’Abruzzo ‘Becco Reale’ Bio
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Producent: VignaMadre
Classificatie: DOC Montepulciano d’Abruzzo
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen): montepulciano
Biologisch
Land: Italië
Wijnregio: Abruzzo
Karakter: Robijnrode, intense kleur. Iets boers in de geur met zwarte bessen, viooltjes en zoethout. Rijke, volle smaak, waarin heerlijk donker fruit, zachte tannines, vanille en een hint van cacao. Een aangename frisheid met een iets zwoele afdronk completeert de wijn.
Wijnbereiding: Oogst in oktober. De vinificatie is modern, in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn 6 maanden verder op barriques (eikenhouten vaten). Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog 6 maanden op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens: Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent: Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij: Bij rood vlees, rood wild, stoofschotels, risotto’s, paddenstoelengerechten, harde en blauwader kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Overige informatie: De Becco Reale komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 280 m. met een zuidzuidoost ligging. Becco Reale betekent houtsnip, een vogel die voorkomt in gezonde leefgebieden, voedt zich met wormen en insecten en daarom als symbool voor deze wijn gekozen.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Gramona ‘Imperial’ Brut
Classificatie:Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Kleur:Volle mousserende witte wijn
Land:Spanje
Streek:Cataluña
Biologisch:Biologisch
Producent:Gramona, Sant Sadurní d’Anoia
Druivenrassen:chardonnay 15%, macabeo 40%, parellada 5%, xarel.lo 40%
Karakter:Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding:De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (6 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent gegevens:Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gebied gegevens:Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Serveren bij:Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella’s, tapas, pasta’s, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
De Burgemeester* is een restaurant in Linschoten, waar chef-kok Sander Spruijt en gastvrouw/sommelier Anne Spruijt de scepter zwaaien. Het restaurant heeft sinds 2014 eén Michelinster.
www.deburgemeester.nl/
Bekijk ook de andere restaurants.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menu's.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
Feestspecials De Librije dinerboxen Sterrenchefs casual A La Carte Jonathan Zandbergen de Burgemeester Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Cook Like a Chef Events Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.