- Bestellen
- De Librije dinerboxen
- Feestspecials
- Casual feestspecials
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- de Burgemeester
- Jonathan Zandbergen
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cook Like a Chef Events
- Chef aan huis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
Winter of zomer, deze "wild" dinerbox van Jonathan Zandbergen moet je proeven.
Jonathan Zandbergen casual
Dit menu is, behalve het brood, glutenvrij
Lactose: Aardappel mousseline, armagnac boter
Jonathan Zandbergen* casual
Hongaars wild goulashtafel:
- Wild goulash gemaakt van hert uit Trier
- Rodekool met stoofperen en sinaasappel
- Aardappel mousseline
- Zoetzure salade van biet en Amsterdamse uitjes
- Brood van Vanmenno met pruimen en Armagnac boter
Serveertips: Zet een schaal met druiven op tafel.
Kies een nagerecht uit onze a la carte
INSTRUCTIES
Jonathan vertelt
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Sylvaner 'Tradition'
Producent: Bernard et Robert Schoffit
Classificatie: AOP Alsace
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): sylvaner
Land: Frankrijk
Wijnregio: Elzas
Karakter: Veel wit fruit in de geur. In de aanzet milde frisse zuren, gevolgd door een ronde, soepele, zeer zuivere smaak. Mooie balans van de frisheid en een klein zoetje.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 6 tot 8 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Gebied gegevens :De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Gegevens producent: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 60 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De 3 voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 ha van de in totaal 22,13 ha van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit 4 druivenrassen aangeplant; riesling, pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat, die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir. Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basiswijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Serveren bij: Salades, vis, schaaldieren, blank vlees en gevogelte, eend, gedroogde hammen en vleeswaren, pasta’s, hartige taarten, groentegerechten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De sylvaner werd in 1660 voor het eerst aangeplant in het Frankenland, midden Duitsland. De officiële naam is grüner sylvaner, van origine uit Midden-Europa en is een kruising van Österreichisch weiss en traminer.
Allergeen sulfieten
Corbières Château Vieux Parc ‘Cuvée Pierre Mialhé’
Producent: Château Vieux Parc
Classificatie: AOP Corbières
Soort Wijn: Volle rode wijn
Druivenras(sen): syrah 50%, grenache 25%, carignan 25%
Land: Frankrijk
Wijnregio: Languedoc
Gebied :Corbières
Karakter: Dieprode, bijna zwarte kleur. Rijke geur van kruiden, zwart fruit, wat cacao. In de mond een volle, soepele smaak, rijk met veel rood fruit, iets kruiden, heerlijk elegant en doordrinkbaar, goede balans met zachte tannines in de afdronk.
Wijnbereiding: De syrah en grenache worden traditioneel vergist op ongeveer 27 graden, de carignan druiven worden via de maceration carbonique methode vergist. Na de malolactische vergisting, waarbij het scherpe appelzuur wordt omgezet in het zachte melkzuur, wordt de wijn nog enkele maanden op tank bewaard. Dan volgt een lichte filtering en gaat de wijn op fles.
Gebied gegevens: Corbières (15.000 ha) is een van de belangrijkste appellaties en de grootste in de Languedoc. Het gebied ligt aan de kust in het zuiden van Frankrijk, globaal tussen de steden Narbonne en Carcassonne. Er worden verrassend mooie wijnen gemaakt, voornamelijk rood (90%), en een beetje rosé en wit. Omdat de bodem zo gevarieerd is, is het gebied onderverdeeld in 11 subregio’s, ‘terroirs’ genoemd. Ook het klimaat is zeer verschillend per gebiedje door de invloed van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ook de hoogteverschillen in de streek spelen een rol. De meest aangeplante rode druif hier is de carignan, met daarna syrah, mourvèdre (in de warmste delen), cinsault, grenache en de lokale soorten als picpoul noir en terret.
Gegevens producent: Château du Vieux Parc dateert van rond 1850, een eeuw later trouwde Guy Panis met de dochter van de eigenaar Pierre Mialhe. Zijn kleinzoon Guillaume Panis, de 6e generatie, kwam in 2005 in het bedrijf, dat momenteel 40 ha wijngaard in de AOP Corbières en 30 ha in de Vin de Pays bezit. De bezitting is gelegen in het dorpje Conilhac-Corbières, waar de natuur ruw en ongerept is. De wijngaarden liggen op zuid, beschermd door het massief van l’Alaric, de oude bodems bevatten kalk, klei en kiezel. In de wijngaard wordt met respect voor de natuur gewerkt, men produceert zowel rode als witte wijnen. Vergist wordt in betonnen cuves, voor de witte wijnen wordt roestvrij staal gebruikt. De wijnen van Ch. du Vieux Parc behoren tot de beste van het gebied, de verhouding prijs/kwaliteit is hier dik in orde.
Serveren bij: Perfect bij gebraden/gegrild rood, kalfs- of lamsvlees en wild, Iberico, pittige, harde en blauwschimmel kazen, zeer breed inzetbaar.
Serveertemperatuur 15 à 17ºC
Overige informatie De syrah stokken zijn 5 tot 15 jaar oud, van de grenache 5 tot 30 en van de carignan 20 tot 50 jaar.
Allergeen sulfieten
Producent website chateau-vieuxparc.fr
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Jonathan Zandbergen casual
Dit menu is, behalve het brood, glutenvrij
Lactose: Aardappel mousseline, armagnac boter
Jonathan Zandbergen* feest
Hongaars wild goulashtafel:
Bezorgd 1december - 11 januari
Inclusief brood van Vanmenno (x) en luxe noten van Gotjé
Fles Sylvaner 'Tradition' en fles Corbières Château Vieux Parc (xx)
- Wild goulash gemaakt van hert uit Trier
- Rodekool met stoofperen en sinaasappel
- Aardappel mousseline
- Zoetzure salade van biet en Amsterdamse uitjes
- Brood van Vanmenno met pruimen en Armagnac boter
Serveertips: Zet een schaal met druiven op tafel.
Tip: Kies een nagerecht uit onze a la carte
(x) Eén broodje per persoon
(xx)750 ml per 4-5 pers per fles
INSTRUCTIES
Jonathan vertelt
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Sylvaner 'Tradition'
Producent: Bernard et Robert Schoffit
Classificatie: AOP Alsace
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): sylvaner
Land: Frankrijk
Wijnregio: Elzas
Karakter: Veel wit fruit in de geur. In de aanzet milde frisse zuren, gevolgd door een ronde, soepele, zeer zuivere smaak. Mooie balans van de frisheid en een klein zoetje.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 6 tot 8 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Gebied gegevens :De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Gegevens producent: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 60 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De 3 voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 ha van de in totaal 22,13 ha van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit 4 druivenrassen aangeplant; riesling, pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat, die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir. Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basiswijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Serveren bij: Salades, vis, schaaldieren, blank vlees en gevogelte, eend, gedroogde hammen en vleeswaren, pasta’s, hartige taarten, groentegerechten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De sylvaner werd in 1660 voor het eerst aangeplant in het Frankenland, midden Duitsland. De officiële naam is grüner sylvaner, van origine uit Midden-Europa en is een kruising van Österreichisch weiss en traminer.
Allergeen sulfieten
Corbières Château Vieux Parc ‘Cuvée Pierre Mialhé’
Producent: Château Vieux Parc
Classificatie: AOP Corbières
Soort Wijn: Volle rode wijn
Druivenras(sen): syrah 50%, grenache 25%, carignan 25%
Land: Frankrijk
Wijnregio: Languedoc
Gebied :Corbières
Karakter: Dieprode, bijna zwarte kleur. Rijke geur van kruiden, zwart fruit, wat cacao. In de mond een volle, soepele smaak, rijk met veel rood fruit, iets kruiden, heerlijk elegant en doordrinkbaar, goede balans met zachte tannines in de afdronk.
Wijnbereiding: De syrah en grenache worden traditioneel vergist op ongeveer 27 graden, de carignan druiven worden via de maceration carbonique methode vergist. Na de malolactische vergisting, waarbij het scherpe appelzuur wordt omgezet in het zachte melkzuur, wordt de wijn nog enkele maanden op tank bewaard. Dan volgt een lichte filtering en gaat de wijn op fles.
Gebied gegevens: Corbières (15.000 ha) is een van de belangrijkste appellaties en de grootste in de Languedoc. Het gebied ligt aan de kust in het zuiden van Frankrijk, globaal tussen de steden Narbonne en Carcassonne. Er worden verrassend mooie wijnen gemaakt, voornamelijk rood (90%), en een beetje rosé en wit. Omdat de bodem zo gevarieerd is, is het gebied onderverdeeld in 11 subregio’s, ‘terroirs’ genoemd. Ook het klimaat is zeer verschillend per gebiedje door de invloed van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ook de hoogteverschillen in de streek spelen een rol. De meest aangeplante rode druif hier is de carignan, met daarna syrah, mourvèdre (in de warmste delen), cinsault, grenache en de lokale soorten als picpoul noir en terret.
Gegevens producent: Château du Vieux Parc dateert van rond 1850, een eeuw later trouwde Guy Panis met de dochter van de eigenaar Pierre Mialhe. Zijn kleinzoon Guillaume Panis, de 6e generatie, kwam in 2005 in het bedrijf, dat momenteel 40 ha wijngaard in de AOP Corbières en 30 ha in de Vin de Pays bezit. De bezitting is gelegen in het dorpje Conilhac-Corbières, waar de natuur ruw en ongerept is. De wijngaarden liggen op zuid, beschermd door het massief van l’Alaric, de oude bodems bevatten kalk, klei en kiezel. In de wijngaard wordt met respect voor de natuur gewerkt, men produceert zowel rode als witte wijnen. Vergist wordt in betonnen cuves, voor de witte wijnen wordt roestvrij staal gebruikt. De wijnen van Ch. du Vieux Parc behoren tot de beste van het gebied, de verhouding prijs/kwaliteit is hier dik in orde.
Serveren bij: Perfect bij gebraden/gegrild rood, kalfs- of lamsvlees en wild, Iberico, pittige, harde en blauwschimmel kazen, zeer breed inzetbaar.
Serveertemperatuur 15 à 17ºC
Overige informatie De syrah stokken zijn 5 tot 15 jaar oud, van de grenache 5 tot 30 en van de carignan 20 tot 50 jaar.
Allergeen sulfieten
Producent website chateau-vieuxparc.fr
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Jonathan Zandbergen was jaren lang de chef van Merlet* en nu eigenaar van Chefspuurwild, the viptable en cheffd. www.jonathanzandbergen.com
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
De Librije dinerboxen Feestspecials Casual feestspecials Sterrenchefs casual A La Carte Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox de Burgemeester Jonathan Zandbergen Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Cook Like a Chef Events Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.