- Bestellen
- Feestspecials
- De Librije dinerboxen
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Jonathan Zandbergen
- de Burgemeester
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cook Like a Chef Events
- Chef aan huis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
Wat serveren sterrenchefs als ze thuis gasten te eten krijgen?
Nou, dan is het meestal geen fine dining maar worden er allerlei gerechten op tafel gezet. Lekker, huiselijk, alles uiteraard van topkwaliteit en met een culinaire twist.
Parkheuvel casual
brunch en dinertafel:
- Gerookte zalm met mierikswortel
- Bonbon Boeuf
- Eiersalade, zachte puntjes en opgeslagen kruidenboter
- Oma’s soep
- Quiche
- Bladerdeeg pasteitje met ragout
- Linzertaartje (als nagerechtje)
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Rioja Muga Blanco
Lekker bij de vlees gerechtjes en de soep bij Parkheuvel casual
Classificatie: DOCa Rioja
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: La Rioja,La Rioja Alta
Producent: Bodegas Muga, Haro
Druivenrassen: garnacha blanca 5%, malvasia 5%, viura 90%
Karakter: Volle witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en lichtvettige smaak, mooi citrus, wat noot en een lichte kruidigheid. Het eiken is mooi verweven.
Wijnbereiding: De druiven worden scherp op kwaliteit gesorteerd, gemiddeld wordt de helft van de oogst verwijderd. De druiven ondergaan een inweking in de pers van ongeveer 8 uur. Vergisting voor 60% op nieuw Frans eikenhout (Allier), dit deel rijpt 3 maanden op vaten en bezinksel, het overige deel vergist op grote foudres en wordt daar 3 maanden op gelagerd. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd, botteling in het vroege voorjaar.
Producent gegevens: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s en wordt internationaal tot de beste producenten van Rioja gerekend. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Als een van de weinige bodegas maken en repareren vier eigen tonneliers de ruim 20.000 vaten, nodig voor een klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout, schapenmest en de restanten uit de vaten bestaande uit bezinksel en eiwit van na de klaring. Isaac Muga geeft leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door zonen Jorge (wijngaard+oenoloog), Isaac jr. (oenoloog) en neven Manuel jr., Eduardo en Juan (verkoop).
Gebied gegevens: Het Rioja gebied ligt in Noord Spanje, zo’n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn 3 districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Baja, laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak 1 maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het overgangsgebied La Rioja Alavesa. Naast het klimaat zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten, zoals Muga, zitten dus in Rioja Alta, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een D.O.Ca.-classificatie. De naam Rioja komt van het riviertje ‘Rio Oja’ dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Serveren bij: Bij visgerechten (ook gerookt), schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, tapas, groentengerechten, lokaal veel bij witte asperges.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De viura druif is in Spanje ook bekend onder de naam macabeo.
Montepulciano d’Abruzzo ‘Becco Reale’ Bio
Lekker bij de lam
Producent: VignaMadre
Classificatie: DOC Montepulciano d’Abruzzo
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen): montepulciano
Biologisch
Land: Italië
Wijnregio: Abruzzo
Karakter: Robijnrode, intense kleur. Iets boers in de geur met zwarte bessen, viooltjes en zoethout. Rijke, volle smaak, waarin heerlijk donker fruit, zachte tannines, vanille en een hint van cacao. Een aangename frisheid met een iets zwoele afdronk completeert de wijn.
Wijnbereiding: Oogst in oktober. De vinificatie is modern, in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn 6 maanden verder op barriques (eikenhouten vaten). Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog 6 maanden op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens: Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent: Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij: Bij rood vlees, rood wild, stoofschotels, risotto’s, paddenstoelengerechten, harde en blauwader kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Overige informatie: De Becco Reale komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 280 m. met een zuidzuidoost ligging. Becco Reale betekent houtsnip, een vogel die voorkomt in gezonde leefgebieden, voedt zich met wormen en insecten en daarom als symbool voor deze wijn gekozen.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Sidney's Streetfood luxury
Sidney Schutte's Streetfood (Asia inspired):
Pinda & citroengras saté
Pulpo | Peteh
Gepofte rijst | Paling | Wasabi
Chili | Miso | Shiso | Qui Rit
Krab | Ei | Citroengras
Garnaal | Citroen | Zeewier Furikake
Spicy Aubergine Picalilly | Tomaten Crackers
Eryngi | Zwarte boon | Sesam
Eend ketjap bao & augurk
Chili Wonton
Tip: Kies een nagerecht uit onze a la carte
INSTRUCTIES
SIDNEY VERTELT
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Chardonnay ‘San Leonardo’ Affinato in Legno
Lekker bij de visgerechtjes
Producent: Carminucci
Classificatie: Vino Varietale Chardonnay
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Land: Italië
Wijnregio: Marche
Karakter: Licht geel van kleur. Schone, zuivere inzet met vers tropisch fruit in zowel geur als smaak. De wijn is omlijst met een fraaie geur van vanille, roomboter en licht gebrande cashew door het contact met Frans hout. Deze chardonnay heeft een mooi concentraat waarbij de natuurlijke frisse zuren zorgen dat de wijn verfrissend eindigt.
Wijnbereiding: De druiven komen van verschillende percelen in de omgeving van Grottemare, gelegen aan de kust bij de bekende badplaats San Benedetto del Tronto. Na de temperatuur gecontroleerde alcoholische vergisting rijpt de wijn voor 4 maanden met staven van Frans hout in rvs-tanks. Om de frisheid te bewaren ondergaat de wijn geen malo. Na een lichte filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens: Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De lokale rode druif met de naam lacrima di morro d’alba staat slechts aangeplant rondom de plaats Jesi, slechts 250 ha zijn er mee beplant. De rode wijnen als Rosso Conero bij Ancona en Rosso Piceno bij Ascoli in het zuiden van de Marken zijn doorgaans van de sangiovese en montepulciano druif gemaakt. Ook de witte wijnen in dit gebied zijn doorgaans heerlijk zuiver en van goede tot zeer goede kwaliteit.
Gegevens producent: Giovanni Carminucci begon in 1928 met zijn wijnbedrijf in de heuvels aan de kust in de regio Marche, in goed Nederlands De Marken. Het gebied ligt in Midden-Italië op de oostelijke uitlopers van de Apennijnen, rondom het plaatsje Ascoli en kijkt uit op de Adriatische zee, die zorgt voor koelte in het gebied. Het familiebedrijf omvat nu 45 hectare en wordt geleid door de zoon van Giovanni, namelijk Piero en kleinzoon Giovanni junior. Op het domaine wordt ook olijfolie geproduceerd. De wijngaarden liggen voornamelijk tussen Offida en Grottammare, dat aan de kust ligt. De wijngaarden liggen op 250 tot 300 meter boven de zee. De bodem is klei- en kalkhoudend.
Serveren bij: Bij stevige visgerechten, gerookte vissoorten en vlees, blank vlees en gevogelte, pasta’s en risotto’s, antipasti, groentegerechten en romige wit en roodflora kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: San Leonardo is het weggetje dat door de wijngaarden gaat richting de kelder. ‘Affinato in Legno’ betekent opgevoed met hout. Giovanni heeft er voor gekozen om deze wijn als tafelwijn op de markt te brengen.
Allergeen: sulfieten
Producent website: carminucci.com
Chardonnay ‘San Leonardo’ Affinato in Legno
Lekker bij de gerechtjes met vlees
Producent: Alexandre Burgaud
Classificatie: AOP Beaujolais Villages
Soort Wijn: Lichte rode wijn
Druivenras(sen): gamay
Land: Frankrijk
Wijnregio: Beaujolais
Karakter: Aroma’s van bessen, framboos, viooltjes en kersen. In de mond is deze beaujolais medium, aangenaam zacht en plezierig, met voldoende concentratie, frisse zuren, licht aards en rijpe tannines. De balans tussen de zuren en rijp fruit is prima.
Wijnbereiding: Alexander ontsteelt de druiven nooit. De reden hiervoor is dat gamaydruif bijzonder geschikt is voor de semi-Carbonique méthode. Dit gebruikt Alexander dan ook voor al zijn wijnen. Simpel gesteld vindt hierbij in een afgesloten tank een intracellulaire gisting plaats binnen de nog intacte druif via enzymen. Er ontstaat koolzuur (CO2) onderin de tank waardoor in de intacte bessen die intracellulaire omzettingen plaatsvinden met als gevolg sap met veel kleur en weinig tannine en enkele procenten alcohol. Aansluitend vindt met druifeigen gisten de alcoholische gisting plaats. Door deze manier van gisting krijgt men een soepele wijn met optimaal fruit in geur en smaak. Na de alcoholische gisting volgt de natuurlijke malo en rijpt de wijn nog een half jaar op betonnen tanks. Op deze manier komt de typiciteit van de wijn naar boven en waarborgt hij het terroir in de wijnen en is elk jaar een afspiegeling daarvan.
Gebied gegevens: Het gebied van de Beaujolais (18.000 ha), genoemd naar de stad Beaujeu, ligt ten zuiden van de Bourgogne, tussen de steden Mâcon en Lyon. Vooral in het noorden van de Beaujolais bevat de bodem veel graniet. Hier komen de beste wijnen van de Beaujolais vandaan, de zogenaamde Cru’s van de Beaujolais. Alle rode wijnen worden hier van de gamaydruif gemaakt, er is tevens een kleine productie witte Beaujolais (300 ha) van de chardonnay druif. Brouilly is de grootste Cru met 1.200 hectare wijngaarden, liggend aan de voet van de Mont Brouilly. Brouilly is door zijn grootte in meerdere stijlen te verkrijgen. De gamay druif is bijzonder geschikt voor de Macération Carbonique méthode (inweking met CO2) of de semi-Carbonique méthode. Bijna alle rode Beaujolaiswijnen worden op deze manier gemaakt. Deze methode wordt gebruikt in veel wijngebieden, o.a. de Languedoc/Roussillon maar ook in andere landen in en buiten Europa. Alle rode Beaujolaiswijnen kunnen ingedeeld worden in drie verschillende classificaties: 1. Beaujolais (3.200 ha): de eenvoudigste soort, kan uit het hele gebied komen, 2. Beaujolais-Villages (6.000 ha): een duidelijk betere kwaliteit, afkomstig uit ongeveer 40 in de wijnwet genoemde dorpjes, 3. De zogenaamde Cru’s uit de Beaujolais (5.800 ha): 10 in de wijnwet met naam genoemde dorpjes, waar de allerbeste wijnen vandaan komen.
Gegevens producent: De jonge wijnmaker en eigenaar van Domaine Burgaud is Alexandre Burgaud. Hij is vrijwilliger bij de brandweer in zijn vrije tijd, maar met een jong en snel groeiend bedrijf, wordt zijn vrije tijd steeds schaarser. Het domaine is gevestigd in Lantignié, een klein dorp met een kleine 1.000 inwoners gelegen 5 km van Beaujeu, 10 km van Morgon en buur van Régnié. Alexandre bezit nu 12 ha in Lantignié en huurt nog een paar ha in Brouilly (gemiddelde leeftijd van stokken 70 jaar) welke hij in de toekomst graag wil kopen. Lantignié is een gemeente met 300 ha wijngaard die volgens velen voorbestemd is voor een Cru-status. De wijnstokken hier zijn gemiddeld 50 jaar oud en sommige zelfs meer dan 100 jaar oud en staan op rotsachtige bodems (blauw graniet) die niet veel verschilt met het terroir van Côte du Py in Morgon. Alex heeft het wijnmaken geleerd van zijn oom Jean-Marc Burgaud, een top producent in Morgon en maakt zijn wijnen op dezelfde manier. Het domein is sinds 2019 gecertificeerd HVE (Haute Valeur Environnementale) en werkt aan een biologische certificering in de toekomst.
Serveren bij: Serveren bij lichte vleesgerechten en gevogelte, risotto’s, paddenstoelen- en groentegerechten, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten, harde kazen en milde blauwschimmelkazen, zeer geschikt om iets koeler te serveren.
Serveertemperatuur: 14 à 16ºC
Overige informatie: Alexandre Burgaud bezit weinig wijngaarden in zuiver de Beaujolais Villages, vandaar dat de wijn beperkt beschikbaar is.
Allergeen: sulfieten
Gramona ‘Imperial’ Brut
Classificatie:Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Kleur:Volle mousserende witte wijn
Land:Spanje
Streek:Cataluña
Biologisch:Biologisch
Producent:Gramona, Sant Sadurní d’Anoia
Druivenrassen:chardonnay 15%, macabeo 40%, parellada 5%, xarel.lo 40%
Karakter:Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding:De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (6 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent gegevens:Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gebied gegevens:Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Serveren bij:Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella’s, tapas, pasta’s, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Noor Spaans casual
Noor Spaans casual (vanaf 2 personen):
- Gazpacho met garnituur
- Padron pepers
- Pan con tomate
- Spaanse tortilla
- Lamsstoof met Spaanse rijst en amandelen
- Flan caramel
Jeroen vertelt
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Classificatie: DOP Pago El Terrerazo
Soort wijn: Volle witte wijn, Biologisch
Sluiting: Kurk
Land: Spanje
Streek: Valencia
Producent: Bodega y Viñedos Mustiguillo, Terrerazo-Utiel
Druivenras(sen): merseguera (65%), viognier (24%), malvasia (11%)
Karakter:
Bleek tot licht geel van kleur, iets groene zweem. In de geur wat limoen, citroengras en een floraal aroma. Tonen van perzik, rijpe peer en licht abrikoos. In de smaak een filmend mondgevoel, ondersteund door frisse zuren, zuiver en verfijnd, iets bloemig met een plezierig notenbittertje en licht ziltig in de afdronk. Modern gestileerde wijn, smaakt verrassend anders en is breed inzetbaar.
Wijnbereiding:
De druiven voor deze witte wijn zijn afkomstig van de Finca Calvestra op 900 m hoogte en worden handmatig geoogst in kisten van 15 kg. Na de selectietafel wordt elk ras apart gevinifieerd. Inweking in de pers van de merseguera gedurende 4 uur en bij de viognier zelfs 8 uur. Tijdens de vergisting op rvs wordt er maximaal 1 of 2 keer battonage in de tank toegepast. Aan het einde van de alcoholische gisting wordt de wijn overgepompt in een andere tank om de wijn van de lie te scheiden. Na de blend wordt de wijn gestabiliseerd en gebotteld.
Gegevens producent:
Bodega y Viñedos Mustiguillo is in 1999 ontstaan toen eigenaar Toni Sarrión besloot bobalwijnen te gaan maken van hoge kwaliteit. Het familiebedrijf bestaat uit een ruim 126 ha groot domein El Terrerazo, waarvan 87 ha beplant met wijnstokken. Het ligt niet ver van het dorpje Utiel, in de regio bij Valencia. De bodega ligt op 800 tot 900 m hoogte en 100 km van de kust. De wijngaarden zijn sinds 2009 biologisch gecertificeerd, het gemiddeld rendement is 30 hl/ha en lager. Het bedrijf verrijkt de bodem uitsluitend met organische mest en gebruikt uiteraard geen chemische bestrijdingsmiddelen. De oude wijngaarden met bobal wordt ‘en vaso’ (in struikvorm) gesnoeid, de andere rassen worden ‘geleid’ of in ‘lyre’ gesnoeid. Irrigatie vindt alleen plaats bij de internationale rassen. Sinds 2010 zijn de wijnen van Mustiguillo erkent als DO Pago El Terrerazo. Bodega Mustiguillo is lid van de prestigieuze Grandes Pagos de España (www.grandespagos.com).
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens:
Het gebied waar Bodegas y Viñedos Mustiguillo eigenlijk onder valt is de D.O.P. Utiel-Requena, ten oosten van La Mancha en 70 km ten westen van Valencia. Toni Sarrión heeft nooit aansluiting bij deze regio nagestreefd en de wijnen zijn sinds 1999 eerst als Vino de Mesa, in 2003 als Vino de la Tierra El Terrerazo en sinds 2010 als DO Pago op de markt gebracht. Utiel-Requena heeft sinds 1970 een D.O., vrij recent is deze veranderd in de EU benaming D.O.P. De plaatsjes Utiel en Requena geven de naam aan het gebied, dat 37.000 ha omvat. Het gebied ligt tegen de Spaanse hoogvlakte op 600 tot 900 meter hoogte. Het is hier duidelijk koeler dan in de rest van de regio Castilla-La Mancha. Het klimaat is mediterraan met continentale invloeden: droog en warm. In de nachten koelt het behoorlijk af door de frisse wind en mist van de Middellandse zee. Er is ongeveer 400 mm neerslag per jaar en voldoende zon voor optimale rijping. De bodem bestaat uit zand, (kalk)stenen en klei.
Serveren bij:
Als verfrissend aperitief, bij vis zoals sardines, boquerones, inktvis, sushi's, lichte vleesgerechten zoals vitello tonato, groentengerechten, salades, Aziatische/ Arabische smaken.
Serveertemperatuur: 10 à 12 C
Deze Mestizaje wordt vanaf 2006 gemaakt. De druiven voor Mestizaje wijnen zijn allemaal biologisch geteeld en sinds 2009 gecertificeerd. Merseguera is een lokaal ras dat in de Valencia regio vaak eenvoudige wijnen voortbrengt met een laag alcoholgehalte. Toni Sarrión maakt daarentegen een laag rendement, fenolisch rijpe merseguera, die genetisch dicht bij de Spaanse torrontés uit Galicië staat.
Allergenen: sulfieten
Alicante Paisaje Mediterráneo Tinto
Producent Casa Agrícola Pepe Mendoza
Classificatie DO Alicante
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(s)en syrah 70%, monastrell (mourvèdre) 15%, giró 10%, alicante bouschet 5%
Sluiting Kurk
Land Spanje
Wijnregio Valencia
Karakter Roodpaars tot rood van kleur, middel intens. In de geur tonen van zwarte kersen, bramen, blauwe pruimen, drop, laurier en lavendel. In de smaak wat balsamico, trekdrop, den, tijm en rozemarijn, vol dik donkerrood fruit, Mediterraans van karakter, aangename tannines. Goede afdronk, opwekkende frisheid en hoge doordrinkbaarheid.
Wijnbereiding De druiven komen van de percelen El Veneno en Los Burros in Alto Vinalopó. De druiventrossen worden soms geknipt om overrijpheid te voorkomen. Na de handmatige oogst en selectie worden de verschillende rassen apart gevinifieerd met de druifeigen gistculturen uit wijngaard en kelder. 30% van de druiven worden met hele trossen vergist. Na de gisting wordt de wijn geperst en gelagerd op tanks en houten vaten van 500 l. Na de malolactische gisting lagert de wijn nog enige tijd op tank of vat en worden tussen november en mei elke 10 dagen de vaten bijgevuld om oxidatie te voorkomen en de wijn stabiel te houden. Voor botteling wordt de assemblage gemaakt, volgt alleen een heel lichte filtratie en minimale toevoeging van sulfiet.
Gebied gegevens De DO Alicante valt onder de autónoma Valencia en is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van de stad Alicante aan de kust in de provincie Alicante en ligt voor een klein gedeelte in Murcia. De DO omvat ruim 10.000 ha wijngaard, deels gelegen aan de kust, deels in het binnenland, waar in het algemeen de hoogste kwaliteit druiven geteeld worden. Het gebied kent twee subzones: subzone La Marina Alta (noordelijk van de stad Alicante) en Vinalopó (ten westen van de stad Alicante). Aan de kust is relatief meer moscatel aangeplant terwijl in het binnenland meer nadruk ligt op de monastrell en garnacha tintorera. Aan de kust is het klimaat mediterraan met ongeveer 400 tot 500 mm regen en in het binnenland warm, met weinig regen, slechts 100 tot 150 mm per jaar. De druivenrassen airén, macabeo, moscate, monastrell en garnacha tintorera hebben zich prima aangepast aan dit warme landklimaat en groeien vaak traditioneel ‘en vaso’, in struikvorm. Internationale rassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah veelal geleide snoei. Grote temperatuurverschillen in het binnenland tussen dag en nacht zorgen dat de druiven hun zuren behouden. De grond is daar stenig met kalk en zand en houdt het weinige vocht wat er is lang vast. Aan de kust vinden we meer kleibodems.
Gegevens producent Pepe Mendoza is jaren de wijnmaker geweest bij een van de toonaangevende familiebedrijven in Alicante: Enrique Mendoza. Na ruim 25 jaar ervaring is hij een aantal jaar geleden met zijn vrouw Pepa Agulló en hun kinderen een klein gespecialiseerd familieproject Casa Agrícola Pepe Mendoza begonnen met 24 ha wijngaard. Percelen liggen zowel in het hoger gelegen Alto Vinalopó gedeelte (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) als in Marina Alta in het noorden van de DO (10 ha met giró en moscatel de alejandría). Aanplant is traditioneel ‘en vaso’ (gobelet) met tussen de 1.000-1.800 stokken per ha, minimaal 30 tot bijna 100 jaar oude stokken, niet geïrrigeerd. Wijngaarden worden biologisch bewerkt en certificering volgt binnenkort. Pepe maakt deze wijnen met minimale interventie tijdens de vinificatie en opvoeding. Dat wil zeggen: soms gedeeltelijke vergisting (tot 30%) met hele trossen, vergisting met natuurlijke gisten, niet meer dan 14% alcohol (dat is laag in deze regio), weinig houtinvloeden, geen klaring, geen koude stabilisatie, heel lichte tot geen (papier)filtratie, minimale toevoeging van sulfiet. De Pureza wijn is een orange wine vergist op de Juan Padilla amfoor. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnbouw en wijnmaken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.
Serveren bij Bij geroosterd, gegrild rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie De monastrell druif is in Frankrijk bekend onder de naam mourvèdre. Hij komt veel voor in Alicante, Yecla en het Jumilla gebied. Het sap van de garnacha tintorera is gekleurd. Het druivenras is ook bekend als alicante bouschet en komt verder voor in de Languedoc en Alentejo in Portugal. Het is een kruising van petit bouschet en grenache/garnacha uit de periode 1855/1865 gemaakt door Henri Bouschet. Giró is een ras dat waarschijnlijk van origine van Mallorca komt. Pepe bezit 9 ha van de totaal 50 ha in Alicante en op Mallorca staat nog zo’n 8 ha. De hond op het etiket is de teckel Lola die de familie heeft.
Allergeen sulfieten
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Jonathan Zandbergen* casual
Hongaars wild goulashtafel:
- Wild goulash gemaakt van hert uit Trier
- Rodekool met stoofperen en sinaasappel
- Aardappel mousseline
- Zoetzure salade van biet en Amsterdamse uitjes
- Brood van Vanmenno met pruimen en Armagnac boter
Serveertips: Zet een schaal met druiven op tafel.
Kies een nagerecht uit onze a la carte
INSTRUCTIES
Jonathan vertelt
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Sylvaner 'Tradition'
Producent: Bernard et Robert Schoffit
Classificatie: AOP Alsace
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): sylvaner
Land: Frankrijk
Wijnregio: Elzas
Karakter: Veel wit fruit in de geur. In de aanzet milde frisse zuren, gevolgd door een ronde, soepele, zeer zuivere smaak. Mooie balans van de frisheid en een klein zoetje.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 6 tot 8 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Gebied gegevens :De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Gegevens producent: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 60 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De 3 voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 ha van de in totaal 22,13 ha van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit 4 druivenrassen aangeplant; riesling, pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat, die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir. Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basiswijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Serveren bij: Salades, vis, schaaldieren, blank vlees en gevogelte, eend, gedroogde hammen en vleeswaren, pasta’s, hartige taarten, groentegerechten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De sylvaner werd in 1660 voor het eerst aangeplant in het Frankenland, midden Duitsland. De officiële naam is grüner sylvaner, van origine uit Midden-Europa en is een kruising van Österreichisch weiss en traminer.
Allergeen sulfieten
Corbières Château Vieux Parc ‘Cuvée Pierre Mialhé’
Producent: Château Vieux Parc
Classificatie: AOP Corbières
Soort Wijn: Volle rode wijn
Druivenras(sen): syrah 50%, grenache 25%, carignan 25%
Land: Frankrijk
Wijnregio: Languedoc
Gebied :Corbières
Karakter: Dieprode, bijna zwarte kleur. Rijke geur van kruiden, zwart fruit, wat cacao. In de mond een volle, soepele smaak, rijk met veel rood fruit, iets kruiden, heerlijk elegant en doordrinkbaar, goede balans met zachte tannines in de afdronk.
Wijnbereiding: De syrah en grenache worden traditioneel vergist op ongeveer 27 graden, de carignan druiven worden via de maceration carbonique methode vergist. Na de malolactische vergisting, waarbij het scherpe appelzuur wordt omgezet in het zachte melkzuur, wordt de wijn nog enkele maanden op tank bewaard. Dan volgt een lichte filtering en gaat de wijn op fles.
Gebied gegevens: Corbières (15.000 ha) is een van de belangrijkste appellaties en de grootste in de Languedoc. Het gebied ligt aan de kust in het zuiden van Frankrijk, globaal tussen de steden Narbonne en Carcassonne. Er worden verrassend mooie wijnen gemaakt, voornamelijk rood (90%), en een beetje rosé en wit. Omdat de bodem zo gevarieerd is, is het gebied onderverdeeld in 11 subregio’s, ‘terroirs’ genoemd. Ook het klimaat is zeer verschillend per gebiedje door de invloed van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ook de hoogteverschillen in de streek spelen een rol. De meest aangeplante rode druif hier is de carignan, met daarna syrah, mourvèdre (in de warmste delen), cinsault, grenache en de lokale soorten als picpoul noir en terret.
Gegevens producent: Château du Vieux Parc dateert van rond 1850, een eeuw later trouwde Guy Panis met de dochter van de eigenaar Pierre Mialhe. Zijn kleinzoon Guillaume Panis, de 6e generatie, kwam in 2005 in het bedrijf, dat momenteel 40 ha wijngaard in de AOP Corbières en 30 ha in de Vin de Pays bezit. De bezitting is gelegen in het dorpje Conilhac-Corbières, waar de natuur ruw en ongerept is. De wijngaarden liggen op zuid, beschermd door het massief van l’Alaric, de oude bodems bevatten kalk, klei en kiezel. In de wijngaard wordt met respect voor de natuur gewerkt, men produceert zowel rode als witte wijnen. Vergist wordt in betonnen cuves, voor de witte wijnen wordt roestvrij staal gebruikt. De wijnen van Ch. du Vieux Parc behoren tot de beste van het gebied, de verhouding prijs/kwaliteit is hier dik in orde.
Serveren bij: Perfect bij gebraden/gegrild rood, kalfs- of lamsvlees en wild, Iberico, pittige, harde en blauwschimmel kazen, zeer breed inzetbaar.
Serveertemperatuur 15 à 17ºC
Overige informatie De syrah stokken zijn 5 tot 15 jaar oud, van de grenache 5 tot 30 en van de carignan 20 tot 50 jaar.
Allergeen sulfieten
Producent website chateau-vieuxparc.fr
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
212 Casual luxury box
- Knolselderijsalade met mierikswortelcrème en dille, huisgemaakte XO-saus en Hollandse garnalen
- Pasta met paling en zwarte peper
- Kippetjes met gebakken mosterd en dragon
- Lamsnek met groene groente en gepofte quinoa
- Little gem met sjalotdressing, bieslook en croutons
- Baba au rhum
INSTRUCTIES
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Sylvaner 'Tradition'
Lekker bij de kip en de salade en de kip
Producent: Bernard et Robert Schoffit
Classificatie: AOP Alsace
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): sylvaner
Land: Frankrijk
Wijnregio: Elzas
Karakter: Veel wit fruit in de geur. In de aanzet milde frisse zuren, gevolgd door een ronde, soepele, zeer zuivere smaak. Mooie balans van de frisheid en een klein zoetje.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 6 tot 8 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Gebied gegevens :De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Gegevens producent: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 60 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De 3 voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 ha van de in totaal 22,13 ha van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit 4 druivenrassen aangeplant; riesling, pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat, die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir. Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basiswijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Serveren bij: Salades, vis, schaaldieren, blank vlees en gevogelte, eend, gedroogde hammen en vleeswaren, pasta’s, hartige taarten, groentegerechten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De sylvaner werd in 1660 voor het eerst aangeplant in het Frankenland, midden Duitsland. De officiële naam is grüner sylvaner, van origine uit Midden-Europa en is een kruising van Österreichisch weiss en traminer.
Allergeen sulfieten
Chardonnay ‘San Leonardo’ Affinato in Legno
Lekker bij de paling
Producent: Carminucci
Classificatie: Vino Varietale Chardonnay
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Land: Italië
Wijnregio: Marche
Karakter: Licht geel van kleur. Schone, zuivere inzet met vers tropisch fruit in zowel geur als smaak. De wijn is omlijst met een fraaie geur van vanille, roomboter en licht gebrande cashew door het contact met Frans hout. Deze chardonnay heeft een mooi concentraat waarbij de natuurlijke frisse zuren zorgen dat de wijn verfrissend eindigt.
Wijnbereiding: De druiven komen van verschillende percelen in de omgeving van Grottemare, gelegen aan de kust bij de bekende badplaats San Benedetto del Tronto. Na de temperatuur gecontroleerde alcoholische vergisting rijpt de wijn voor 4 maanden met staven van Frans hout in rvs-tanks. Om de frisheid te bewaren ondergaat de wijn geen malo. Na een lichte filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens: Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De lokale rode druif met de naam lacrima di morro d’alba staat slechts aangeplant rondom de plaats Jesi, slechts 250 ha zijn er mee beplant. De rode wijnen als Rosso Conero bij Ancona en Rosso Piceno bij Ascoli in het zuiden van de Marken zijn doorgaans van de sangiovese en montepulciano druif gemaakt. Ook de witte wijnen in dit gebied zijn doorgaans heerlijk zuiver en van goede tot zeer goede kwaliteit.
Gegevens producent: Giovanni Carminucci begon in 1928 met zijn wijnbedrijf in de heuvels aan de kust in de regio Marche, in goed Nederlands De Marken. Het gebied ligt in Midden-Italië op de oostelijke uitlopers van de Apennijnen, rondom het plaatsje Ascoli en kijkt uit op de Adriatische zee, die zorgt voor koelte in het gebied. Het familiebedrijf omvat nu 45 hectare en wordt geleid door de zoon van Giovanni, namelijk Piero en kleinzoon Giovanni junior. Op het domaine wordt ook olijfolie geproduceerd. De wijngaarden liggen voornamelijk tussen Offida en Grottammare, dat aan de kust ligt. De wijngaarden liggen op 250 tot 300 meter boven de zee. De bodem is klei- en kalkhoudend.
Serveren bij: Bij stevige visgerechten, gerookte vissoorten en vlees, blank vlees en gevogelte, pasta’s en risotto’s, antipasti, groentegerechten en romige wit en roodflora kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: San Leonardo is het weggetje dat door de wijngaarden gaat richting de kelder. ‘Affinato in Legno’ betekent opgevoed met hout. Giovanni heeft er voor gekozen om deze wijn als tafelwijn op de markt te brengen.
Allergeen: sulfieten
Producent website: carminucci.com
Montepulciano d’Abruzzo ‘Becco Reale’ Bio
Lekker bij de lam
Producent: VignaMadre
Classificatie: DOC Montepulciano d’Abruzzo
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen): montepulciano
Biologisch
Land: Italië
Wijnregio: Abruzzo
Karakter: Robijnrode, intense kleur. Iets boers in de geur met zwarte bessen, viooltjes en zoethout. Rijke, volle smaak, waarin heerlijk donker fruit, zachte tannines, vanille en een hint van cacao. Een aangename frisheid met een iets zwoele afdronk completeert de wijn.
Wijnbereiding: Oogst in oktober. De vinificatie is modern, in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn 6 maanden verder op barriques (eikenhouten vaten). Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog 6 maanden op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens: Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent: Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij: Bij rood vlees, rood wild, stoofschotels, risotto’s, paddenstoelengerechten, harde en blauwader kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Overige informatie: De Becco Reale komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 280 m. met een zuidzuidoost ligging. Becco Reale betekent houtsnip, een vogel die voorkomt in gezonde leefgebieden, voedt zich met wormen en insecten en daarom als symbool voor deze wijn gekozen.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Burgemeester Bourgondisch
de Burgemeester Bourgondische tafel:
- Uiensoep
- Paté van eend met rode ui aceto balsamico pectine
- Filet Americain met briochebrood
- Bouef stroganoff
- Bisque met ravioli van kreeft
- Hachée met pommes duchesse
- Quiche gerookte zalm, dashi en spinazie
- Kalfswang met paling en prei
- Gevogeltecrème met hoender en tuinerwt
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Rioja Muga Blanco
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Classificatie: DOCa Rioja
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: La Rioja,La Rioja Alta
Producent: Bodegas Muga, Haro
Druivenrassen: garnacha blanca 5%, malvasia 5%, viura 90%
Karakter: Volle witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en lichtvettige smaak, mooi citrus, wat noot en een lichte kruidigheid. Het eiken is mooi verweven.
Wijnbereiding: De druiven worden scherp op kwaliteit gesorteerd, gemiddeld wordt de helft van de oogst verwijderd. De druiven ondergaan een inweking in de pers van ongeveer 8 uur. Vergisting voor 60% op nieuw Frans eikenhout (Allier), dit deel rijpt 3 maanden op vaten en bezinksel, het overige deel vergist op grote foudres en wordt daar 3 maanden op gelagerd. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd, botteling in het vroege voorjaar.
Producent gegevens: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s en wordt internationaal tot de beste producenten van Rioja gerekend. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Als een van de weinige bodegas maken en repareren vier eigen tonneliers de ruim 20.000 vaten, nodig voor een klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout, schapenmest en de restanten uit de vaten bestaande uit bezinksel en eiwit van na de klaring. Isaac Muga geeft leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door zonen Jorge (wijngaard+oenoloog), Isaac jr. (oenoloog) en neven Manuel jr., Eduardo en Juan (verkoop).
Gebied gegevens: Het Rioja gebied ligt in Noord Spanje, zo’n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn 3 districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Baja, laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak 1 maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het overgangsgebied La Rioja Alavesa. Naast het klimaat zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten, zoals Muga, zitten dus in Rioja Alta, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een D.O.Ca.-classificatie. De naam Rioja komt van het riviertje ‘Rio Oja’ dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Serveren bij: Bij visgerechten (ook gerookt), schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, tapas, groentengerechten, lokaal veel bij witte asperges.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De viura druif is in Spanje ook bekend onder de naam macabeo.
Montepulciano d’Abruzzo ‘Becco Reale’ Bio
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Producent: VignaMadre
Classificatie: DOC Montepulciano d’Abruzzo
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen): montepulciano
Biologisch
Land: Italië
Wijnregio: Abruzzo
Karakter: Robijnrode, intense kleur. Iets boers in de geur met zwarte bessen, viooltjes en zoethout. Rijke, volle smaak, waarin heerlijk donker fruit, zachte tannines, vanille en een hint van cacao. Een aangename frisheid met een iets zwoele afdronk completeert de wijn.
Wijnbereiding: Oogst in oktober. De vinificatie is modern, in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn 6 maanden verder op barriques (eikenhouten vaten). Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog 6 maanden op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens: Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent: Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij: Bij rood vlees, rood wild, stoofschotels, risotto’s, paddenstoelengerechten, harde en blauwader kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Overige informatie: De Becco Reale komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 280 m. met een zuidzuidoost ligging. Becco Reale betekent houtsnip, een vogel die voorkomt in gezonde leefgebieden, voedt zich met wormen en insecten en daarom als symbool voor deze wijn gekozen.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Kromme Watergang Casual
Kromme Watergang Zeeuwse Vissoep tafel:
- Zeeuwse vissoep, poon, kokkels, rouille en venkel
- Courgettes met hummus
- Kikkererwten met baba ganoesh
- Toastjes met aïolie en Gruyère kaas
- Zeeuwse aardappeltjes
- Brood van Vanmenno met kruidenboter
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Côtes de Provence Château Paquette
Producent Famille Paquette
Classificatie AOP Côtes de Provence
Soort Wijn Volle rosé wijn (biologisch)
Druivenras(s)en tibouren 60%, syrah 20%, grenache 14%, cinsault 6%
Biologisch Biologisch
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Provence
Karakter In de neus perzik, gekonfijte abrikoos, witte bloemen. Zachte en elegante smaak, heerlijk fris met milde zuren en een lange finale.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt. Een deel ondergaat een korte inweking op de schil (macération pelliculaire), de rest wordt direct geperst. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op lage temperatuur. Rijping op de lie/bezinksel gedurende 3 maanden.
Gebied gegevens Het gebied Côtes de Provence (27.000 ha) kreeg in 1977 de officiële Appellation Contrôlée-status. De beste wijnen komen van de terrasvormig aangelegde wijngaarden, in tegenstelling tot de wijngaarden op de vlaktes, die vroeger veel werden beschouwd om goedkope massawijnen te produceren. Naast kwalitatief hoogstaande wijnen uit kleine gebiedjes als Bandol, Palette, Bellet en Cassis komen er veelbelovende witte en rode wijnen uit grote gebieden als de Coteaux Varois, Côtes du Lubéron en de Coteaux d’Aix-en-Provence. Maar de reputatie ontleent het gebied toch aan de Côtes de Provence, het gebied tussen Toulon en Nice, waar de populaire, meestal zalmkleurige rosé wijnen vandaan komen. 80% van de wijnen is deze populaire rosé.
Gegevens producent Het Domaine de Curebéasse omvat in totaal 60 hectare waarvan 26 hectare zijn beplant met wijngaarden. Het domein is gelegen nabij Fréjus op 5 km van de Middellandse Zee, tussen Nice en St. Tropez. De wijngaarden zijn omgeven door een bos van pijnbomen en de grond bestaat uit vulkanisch gesteente en zandsteen. Het domaine werd reeds in de 17e eeuw vernoemd en is in de familie sinds 1952. In 2003 nam Jérôme Paquette de leiding van het bedrijf over van zijn vader Jean. Jérôme doorliep de opleiding aan het gerenommeerde ‘Institut d’Oenologie’ te Bordeaux, één van de beste opleidingen op het gebied van de wijn en de wijnbouw. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt, met dierlijke mest en vegetale compost. Per ha staan 5.000 stokken aangeplant, het rendement bedraagt gemiddeld 40hl/ha. Men produceert jaarlijks 130.000 flessen, voornamelijk rosé ( 70%), verder iets rood en wit. In 2012 werd de naam van het bedrijf veranderd in Château Paquette. Sinds enige jaren werkt dochter en oenoloog Claire ook in het bedrijf.
Serveren bij Perfect bij Bouillabaisse, stevige visgerechten, kreeft, langoustines. Geroosterd, gegrild gevogelte en blank vlees in combinatie met Mediterrane smaken, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten.
Serveertemperatuur 9 à 11ºC
Allergeen sulfieten
Burgemeester Bourgondisch 2
de Burgemeester Bourgondische tafel uitgebreid
- Uiensoep
- Paté van eend met rode ui aceto balsamico pectine
- Filet Americain met briochebrood
- Bouef stroganoff
- Bisque met ravioli van kreeft
- Hachée met pommes duchesse
- Quiche gerookte zalm, dashi en spinazie
- Kalfswang met paling en prei
- Gevogeltecrème met hoender en tuinerwt
- Pulpo in tomaat met chorizo
- Kikkerbil in looksaus
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Rioja Muga Blanco
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Classificatie: DOCa Rioja
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: La Rioja,La Rioja Alta
Producent: Bodegas Muga, Haro
Druivenrassen: garnacha blanca 5%, malvasia 5%, viura 90%
Karakter: Volle witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en lichtvettige smaak, mooi citrus, wat noot en een lichte kruidigheid. Het eiken is mooi verweven.
Wijnbereiding: De druiven worden scherp op kwaliteit gesorteerd, gemiddeld wordt de helft van de oogst verwijderd. De druiven ondergaan een inweking in de pers van ongeveer 8 uur. Vergisting voor 60% op nieuw Frans eikenhout (Allier), dit deel rijpt 3 maanden op vaten en bezinksel, het overige deel vergist op grote foudres en wordt daar 3 maanden op gelagerd. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd, botteling in het vroege voorjaar.
Producent gegevens: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s en wordt internationaal tot de beste producenten van Rioja gerekend. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Als een van de weinige bodegas maken en repareren vier eigen tonneliers de ruim 20.000 vaten, nodig voor een klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout, schapenmest en de restanten uit de vaten bestaande uit bezinksel en eiwit van na de klaring. Isaac Muga geeft leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door zonen Jorge (wijngaard+oenoloog), Isaac jr. (oenoloog) en neven Manuel jr., Eduardo en Juan (verkoop).
Gebied gegevens: Het Rioja gebied ligt in Noord Spanje, zo’n 100 km ten zuiden van de stad Bilbao. Het gebied heeft deels een landklimaat, maar er zijn zeker invloeden vanuit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Er zijn 3 districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen van koele, hooggelegen wijngaarden, La Rioja Baja, laag gelegen percelen met veel zon waar de oogst vaak 1 maand vroeger is dan in Rioja Alta en tenslotte het overgangsgebied La Rioja Alavesa. Naast het klimaat zijn ook de bodems zeer divers, de kwaliteit van Rioja kan dus erg variëren. De allerbeste producenten, zoals Muga, zitten dus in Rioja Alta, waar de druiven hoog in de bergen soms moeite hebben om te rijpen. Rioja is in het verleden de voortrekker geweest van andere Spaanse wijngebieden met aansprekende wijnen, houtgerijpt, mild en soepel. Toevoegingen als Crianza, Reserva en Gran Reserva garanderen de wettelijk verplichte periode dat de wijnen minimaal moeten rijpen op hout en op fles. Rioja wijnen zijn na de botteling altijd op dronk. Het is het eerste Spaanse wijngebied met een D.O.Ca.-classificatie. De naam Rioja komt van het riviertje ‘Rio Oja’ dat door de streek loopt. (Oja = blad).
Serveren bij: Bij visgerechten (ook gerookt), schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, tapas, groentengerechten, lokaal veel bij witte asperges.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De viura druif is in Spanje ook bekend onder de naam macabeo.
Montepulciano d’Abruzzo ‘Becco Reale’ Bio
Lekker om op tafel te zetten bij de Bourgondische tafel
Producent: VignaMadre
Classificatie: DOC Montepulciano d’Abruzzo
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen): montepulciano
Biologisch
Land: Italië
Wijnregio: Abruzzo
Karakter: Robijnrode, intense kleur. Iets boers in de geur met zwarte bessen, viooltjes en zoethout. Rijke, volle smaak, waarin heerlijk donker fruit, zachte tannines, vanille en een hint van cacao. Een aangename frisheid met een iets zwoele afdronk completeert de wijn.
Wijnbereiding: Oogst in oktober. De vinificatie is modern, in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn 6 maanden verder op barriques (eikenhouten vaten). Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog 6 maanden op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens: Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent: Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij: Bij rood vlees, rood wild, stoofschotels, risotto’s, paddenstoelengerechten, harde en blauwader kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Overige informatie: De Becco Reale komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 280 m. met een zuidzuidoost ligging. Becco Reale betekent houtsnip, een vogel die voorkomt in gezonde leefgebieden, voedt zich met wormen en insecten en daarom als symbool voor deze wijn gekozen.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Gramona ‘Imperial’ Brut
Classificatie:Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Kleur:Volle mousserende witte wijn
Land:Spanje
Streek:Cataluña
Biologisch:Biologisch
Producent:Gramona, Sant Sadurní d’Anoia
Druivenrassen:chardonnay 15%, macabeo 40%, parellada 5%, xarel.lo 40%
Karakter:Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding:De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (6 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent gegevens:Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gebied gegevens:Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Serveren bij:Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella’s, tapas, pasta’s, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Binnenkort:
Menno Post van Olivijn* met Menno's favorites,
Luc Kusters van Bolenius*\* met zijn versie van een Captain's Table,
Soenil Bahadoer van de Lindehof** met een Surinaamse roti-tafel,
Wilco en Caroline Berends van de Nederlanden* met een tafel met van alles uit de zee,
en zijn diverse sterrenchefs menus met deze opzet aan het ontwikkelen.
Houd deze pagina in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Blijf op de hoogte
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
Feestspecials De Librije dinerboxen Sterrenchefs casual A La Carte Jonathan Zandbergen de Burgemeester Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Cook Like a Chef Events Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.