- Bestellen
- Feestspecials
- De Librije dinerboxen
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Jonathan Zandbergen
- de Burgemeester
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Parkheuvel BBQ
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
Verras je gasten of geliefde(n) met deze spectaculaire sterrenchef-boxen van Stefan van Sprang.
Geniet thuis van twee Michelinsterren.
Te bestellen voor bezorging op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.
De boxen zijn mits gekoeld bewaard 2 dagen houdbaar zodat er bijna iedere dag gedineerd kan worden.
Pastinaaksoep: Eclairs
Foie Gras: Yakitorisaus Bevat sojasaus waarin gebruik wordt gemaakt van tarwe om de fermentatie op gang te brengen
Kalssukade: Crunch
Nagerecht: Marbré
Pastinaaksoep: Soep, Crème van eekhoorntjesbrood
Tarbotfilet: Boter (kan vervangen worden door olie), Beurre blanc
Kalfssukade: Wortelcrème, Morillesaus
Foiegras: Gesuikerde amadelen
Kalfssukade: Crunch
Kreeft en Australische gamba: Flan van doperwt, Wasabi kikkererwten
Foie Gras: Yakitorisaus
Kreeft en Australische Gamba: Kreeft en Gamba
Tarbotfilet: Minigarnaaltjes
Nagerecht: Bavarois, Meringue
Tarbotfilet: Tarbot
Dit menu geeft geen probleem. Advies voor tarbot en foie is om deze niet vaker dan 1x per week te eten bij zwangerschap.
AAN DE POEL ALL THE WAY
Inclusief brood van Vanmenno en luxe noten van Gotjé
Thaise pastinaaksoep
Eclair met crème van eekhoorntjesbrood
- Kreeft en Australische gamba met flan van doperwt, granaatappel
en dashi-bieslook vinaigrette
- Gebakken Tarbotfilet met peterseliewortel, mini garnaaltjes en groene kruiden beurre blanc
- Foie Gras met yakitori saus, aalbes en amandel
- Kalfssukade met Moriellesaus, aardappelrösti en wortel
- Dessert van framboos en passievrucht met ruby chocolade
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Deze bijpassende wijnen passen perfect bij de gerechten van dit Aan de Poel menu
Aan de Poel bij de Thaise pastinaaksoep:
Riesling 'Saar'
Aan de Poel bij de Kreeft:
Louro Do Bolo
Aan de Poel bij de Foie:
Apostelhoeve Pinot Gris
Aan de Poel bij de Tarbot:
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
Aan de Poel bij de Kalfssukade:
Valpolicella Classico Ripasso ‘Marogne’
Aan de Poel bij het nagerecht:
Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger
Zie bij de individuele wijnen de uitgebreide beschrijvingen en andere alternatieven.
Alle wijnen zijn per fles.
Classificatie: Qualitätswein, VDP Gutsriesling
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Krachtige frisse, aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Droge rinsige inzet, met veel body en sap en vervolgens een aangename mineraliteit met geïntegreerde frisse zuren en een zijdezachte afdronk met concentratie, lengte en finesse.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks en deels in foeders voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Er vindt bij deze wijn geen malolactische gisting plaats. Dit totale proces van vinificatie en lagering neemt ca. 6 tot 7 mnd in beslag, men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:
Aperitief, bij visgerechten ( niet gerookte ) zoals ceviche, schaal en schelpdieren, sushi's of andere Aziatische, ook pittige smaken, romige frisse kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt, de huidige gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Allergenen: sulfieten
Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.
Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
Classificatie: WO Coastal Region
Kleur: Volle witte wijn
Land: Zuid-Afrika
Streek: Coastal Region,Tulbagh
Producent: Rijk’s Wine Estate, Tulbagh
Druivenrassen: chenin blanc
Karakter: Licht geel in de kleur. Een geur waarin kruiden als kamperfoelie, fruit denk aan granaatappel en passievruchtsap en een vleugje hout. De smaak is soepel, naast voldoende fruit biedt de wijn een elegante frisheid, milde zuren en kenmerken van subtiel houtgebruik.
Wijnbereiding: De handmatige oogst is begin februari en gebeurt ’s nachts, dit om de aroma’s en frisheid te bewaren. Van de druiven krijgt 75% een gisting op lage temperatuur op roestvrij stalen tanks, de wijn rijpt 11 maanden op de fijne lie, het bezinksel. Geen malolactische gisting. De overige 25% vergist en rijpt op 1 keer gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter, waar de wijn ook 11 maanden in rijpt. Na de assemblage wordt gebotteld en rust de wijn 3 maanden in de kelder. Restsuiker slechts 2,1 gram/liter. Drinken binnen 5 jaar na de oogst.
Producent gegevens: Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) zijn zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Gold 888. Rijk’s concentreert zich geheel op de ‘lokale’ druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat syrah en chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Gebied gegevens: Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Serveren bij: Stevige visgerechten, schaaldieren, geroosterd, gebakken of gegrild met rijke sauzen zoals beurre blanc maar ook bij blank gevogelte/blank vederwild, kalfsvlees en bijv. zwezerik en bij gerechten met paddenstoelen, groentegerechten, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 11 à 14ºC
Overige informatie: De Rijk’s Chenin Blanc is één van de twee Zuid-Afrikaanse Chenin’s met SUPER CHENIN status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de WINE Magazine Chenin Blanc Challenge.
Producent website: www.rijks.co.za
Santenay 'Les Hâtes' Blanc
Producent:
Vincent et Sophie Morey
Classificatie:
AOP Santenay
Soort Wijn:
Volle witte wijn
Druivenras(sen):
chardonnay
Sluiting:
Kurk
Land:
Frankrijk
Wijnregio:
Bourgogne
Gebied:
Côte de Beaune
Benaming:
Santenay
Karakter
Iets geel in de kleur met een verleidelijke intense geur. In de mond vol en rijk, een mooie aromatische frisheid, zuiver, uitnodigend met licht eiken en een soepele afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geoogst, na de persing bezinkt het sap 24 uur in een tank op 15ºC. Dan volgt in houten vaten de vergisting, waarbij het bezinksel elke twee weken door de jonge wijn wordt geroerd tot aan de malolactische gisting. Dit noemt men de bâtonnage, de smaak van de wijn wordt er ronder en voller door. Afhankelijk van het oogstjaar worden de vaten voor 40% vernieuwd. De jonge wijn rijpt maximaal 1 jaar op vaten, in augustus wordt de wijn op fles gebracht.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Santenay (330 ha) is een kleine gemeente ten westen van Chagny in het zuiden van de Côte de Beaune. De appellatie kent 12 Premier Crus en produceert voornamelijk rode wijn.
Gegevens producent
De familie Morey is al sinds 1643 actief in Chassagne. Bernard Morey, al sinds 1985 in onze lijst aanwezig, heeft anno 2006 zijn wijngaarden verdeeld tussen zijn zonen Vincent en Thomas. Vincent, de 10e generatie Morey, en zijn vrouw Sophie bezitten 20 hectare wijngaard, 12 ha pinot noir en 8 ha chardonnay in de dorpen Cheilly-les-Maranges, Santenay, Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en Puligny-Montrachet. De bodem in dit gebied bevat doorgaans veel klei en kalksteen en hier en daar wat kiezel. Vincent werkte sinds 1986 samen met zijn vader, de laatste jaren ook als wijnmaker. Zijn vrouw was ook wijnmaakster bij haar moeder in het familiebedrijf Domaine Ménager-Belland in Santenay. Doel van Vincent en Sophie is om ronde, rijke witte wijnen te maken, met duidelijke boter tonen, gekoppeld aan een goede frisheid en bewaarcapaciteit. Voor rood worden uitsluitend volledig rijpe druiven geoogst. Fruit, finesse en een minimum aan bitters zorgen ervoor dat de rode wijnen al jong gedronken kunnen worden.
Serveren bij
Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, groente/paddenstoelen gerechten, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d’or, Munster.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Les Hâtes is een op zuid gelegen wijngaard, grenzend aan de bebouwing van het dorp Santenay. Vincent bezit hier slechts 0,2 hectare, eind jaren 90 beplant met chardonnay stokken. De bodem is hier sterk kiezelhoudend.
Allergeen
melkcaseïne, sulfieten
Apostelhoeve Pinot Gris
Classificatie: BOB Mergelland
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Maastricht
Producent: Familie Hugo Hulst en Zoon, Maastricht
Druivenrassen: pinot gris
Karakter: Frisse, ronde witte wijn. Heerlijk zachte aandronk, elegant, harmonieus en rijk van smaak met levendige zuren, citrus, zuidvruchten en passievrucht.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geplukt. In een supermoderne pers wordt ingeweekt, zacht pneumatisch geperst en geklaard. De vergisting vindt plaats op 13 tot 17°C in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt in het voorjaar gebotteld.
Producent gegevens: De Apostelhoeve is een schitterende, oude hofboerderij, gelegen op de Louwberg nabij Maastricht. De wijngaarden liggen op de zuidhellingen van het Jekerdal op een humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. In 1970 plantte Hugo Hulst bij wijze van experiment een wijngaard aan. De eerste jaren werden alcoholpercentages van zo’n 10 procent gehaald, tegenwoordig is hier op de Apostelhoeve een natuurlijk alcoholpercentage van 12,5 of 13 procent heel gewoon. De resultaten waren bemoedigend en er werd uitgebreid. Inmiddels zijn er müller-thurgau, riesling, auxerrois, pinot gris en viognier aangeplant. Naast de wijn was de fruitteelt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de familie Hulst; tegenwoordig is dat de wijnbouw. Anno 2020 telt de wijngaard ruim 14 ha, de jaarlijkse productie is gemiddeld 110.000 flessen. In 2012 werd de kelder met 300 m2 uitgebreid en uitgerust met een computergestuurde pers, waarin de druiven, afgesloten van zuurstof 4 à 5 uur inweken, zacht geperst worden en het sap wordt geklaard. Sinds 2014 wordt de oogst voor de stille wijnen binnengehaald door een oogstmachine, op dit moment de enige in Nederland. Zoon Mathieu is de gedreven wijnmaker, zijn vrouw Julka van grote waarde in het bedrijf en met de toetreding van Mathieu’s zonen Robin en Gilbert, de derde generatie, is continuïteit gewaarborgd. De Apostelhoeve staat na 50 jaar aan de absolute top van Nederlandse wijndomeinen. De wijnen worden geroemd in de nationale én internationale pers.
Gebied gegevens: In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. De wijngaarden van de Apostelhoeve hebben een fantastische ligging op de steile hellingen op een warme, humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. Het riviertje de Jeker kronkelt door het dal en zorgt voor het juiste microklimaat. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Zuid-Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven - ook vlak over de grens in België - wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn - mede door de klimaatverandering - zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. De BGA-categorie (Beschermde Geografische Aanduiding) is de Nederlandse naam voor de Europese IGP-categorie (landwijn). Vanaf begin 2018 mag men de BOB-appellatie (Beschermde Oorsprong Benaming) Mergelland gebruiken.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte zoals rilette’s, combinaties met Aziatische smaken, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: In de korte historie van de ‘Confrérie des Vins Limbourgeois’ werd de Apostelhoeve in 2011 voor de 7e keer uitgeroepen tot ‘Wijnbedrijf van het Jaar’ van zowel Nederlands als Belgisch Limburg.
Producent website: www.apostelhoeve.nl
Gruner Veltliner, Ried “Lamm”, Schloss Gobelsburg, Kamptal
Classificatie: DAC Kamptal, Erste Lage
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenrassen: grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, gekruide geur en een hint van appel, abrikoos, iets witte peper en (gedroogde) bloemen. Geconcentreerde, mondvullende smaak en een complexe structuur met naast rins wit fruit als appel en peer, ook fraaie citrustonen en een minerale toets. Rijk en krachtig, tegelijk ook verteerbaar, fris en evenwichtig.
Wijnbereiding: De druiven worden in november met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. De vergisting gebeurt in grote houten vaten van 25 hl. van Manhartsberger eiken, waarin ook de rijping van 7 maanden plaatsvindt. Het rendement van deze wijn ligt op 40 hl/ha en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Producent gegevens: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gebied gegevens: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren zoals kreeft, langoustine, lichte vlees, gevogeltegerechten waar iets restzoet gewenst is, rilette, ganzen/eendenlever, wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De 3,5 hectare grote wijngaard ‘Lamm’ ligt aan de voet van de heuvel Heiligenstein met een perfecte expositie op het zuiden. De wijngaard (een van de warmste in de regio) bevat geërodeerd materiaal van de helling Heiligenstein en veel klei en geeft wijnen met kracht en finesse. De vereniging ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) heeft een klassificatie opgezet vergelijkbaar met de VDP in Duitsland. Op dit moment zijn de beste percelen geklassificeert als 1ÖTW (Erste Lage) en mogen de aangesloten producenten dit op hun etiket vermelden.
Producent website: www.gobelsburg.at
Valpolicella Classico Ripasso ‘Marogne’
Classificatie: DOC Valpolicella Classico Superiore
Kleur: Volle rode wijn
Land: Italië
Streek: Veneto
Producent: Fratelli Zeni, Bardolino
Druivenrassen: corvina 60%, molinara 20%, rondinella 20%
Karakter: Vol rood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood kersenfruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.
Wijnbereiding: De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.
Producent gegevens: Sinds 1870 maakt de familie Zeni wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vijf generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Fausto Zeni, terzijde gestaan door zijn beide zussen Federica en Elena, produceert per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden bijgekocht bij boeren in de omgeving waar langdurige contracten mee worden afgesloten om de druivenkwaliteit te kunnen waarborgen en controleren. In 2010 werd een indrukwekkende vatenkelder onder het pand gerealiseerd. Zeni’s wijngaarden liggen verspreid aan de zuidoostoever van het Gardameer. Men exploiteert er ook een, in 2017 gerenoveerd, wijnmuseum. Hier zijn veel voorwerpen uit de wijnbouw te bezichtigen en er kan ook wijn geproefd worden. Borden in het toeristische Bardolino verwijzen naar het ‘Museo del Vino’.
Gebied gegevens: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk ‘dal van de vele (wijn)kelders’. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Fumane heeft Zeni zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild (van de greenegg of bbq ) rood vlees, wild, gevogelte zoals eend, stoofgerechten, combinaties met specerijen en zoete componenten, Aziatische smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: Met Marogne wordt bedoeld de kleine muurtjes in de wijngaarden, die dienen om bodemerosie te voorkomen.
Producent website: www.zeni.it
Ribera del Duero 'Pícaro del Águila' Viñas Viejas
Classificatie: D.O. Ribera del Duero
Soort wijn: Krachtige rode wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Spanje
Streek: Castilla y León
Producent: Dominio del Águila, La Aguilera
Druivenras(sen): tempranillo, garnacha (grenache), bobal, blanca del país
Karakter:
Donker rood van kleur. In de geur mooi rijp rood fruit, kers, wat bes en blauwe pruim. In de smaak veel vurig jong fruit, bessig, licht balsamico, vol en verfijnd krachtig. Het voornamelijk Franse hout is mooi verweven met het fruit en de zachte, rijpe tannines. Frisse, opwekkende zuren, balans, voor een jonge wijn erg complex en zeer verteerbaar. Modern gemaakte Ribera zonder glad te zijn. Karafferen komt de wijn ten goede.
Wijnbereiding:
De talrijke percelen worden handmatig geoogst als de druiven fenolisch rijp zijn. De niet ontsteelde druiven gisten op betonnen vaten met regelmatige pigeage en na de malo op houten vaten rijpt de jonge wijn daarna 15 maanden op Franse- en Amerikaans (2e vulling van Vega Sicilia) eikenhouten vaten. De wijn wordt niet gefilterd noch geklaard. De wijn verlaat na 11⁄2 jaar de bodega en zal zich zeker nog zo'n 5 à 10 jaar na oogst goed ontwikkelen op fles.
Gegevens producent:
In 2010 heeft Jorge Monzón zijn droom verwezenlijkt: een eigen dominio (Águila betekent arend) in het oostelijke gedeelte van Ribera del Duero. Nabij Aranda de Duero in La Aguilera bezit de familie van Jorge al jaren oude wijngaarden op de zanderige gronden. Jorge koopt oude, veelal gemengd aangeplante percelen op in deze unieke regio en bezit nu ongeveer 30 ha verdeeld over 200 percelen. Hij heeft het vak geleerd bij DRC, Vega Sicilia en Arzuaga Navarro. In de oude tot zeer oude wijngaarden staat de tempranillo nog regelmatig op zijn eigen onderstok. Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt. In de praktijk hoeft Jorge vaak alleen maar licht organisch te bemesten omdat deze oude wijngaarden gezond en in balans zijn. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De bodega bevindt zich in een 15e-eeuwse kelder, stijlvol ingericht met betonnen vergistingskuipen en barriques. In zeer korte tijd heeft Dominio del Àguila zich geschaard tussen de grote wijnen van Ribera del Duero.
Gebied gegevens:
Het Ribera del Duero gebied ligt aan de rivier de Duero, oostelijk van Valladolid en ten zuiden van Burgos. Met Rioja en Priorat behoort het tot de beste wijngebieden in Spanje en heeft bijna 22.000 ha wijngaard en ruim 280 bodegas. Vooral aan de westelijke kant van Aranda de Duero worden topwijnen gemaakt. De diverse bodems bestaat hier o.a. uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels of meer ijzerhoudend met kleikalk. De wijngaarden worden hier gedeeltelijk geïrrigeerd. De beste wijngaardenzijn vaak traditioneel gesnoeid ‘en vaso’ tinto fino/tinto de país (= tempranillo) en zijn oud tot stokoud.
Serveren bij: Rood vlees, wild en kaas. 16 à 18oC
Overige Informatie:
Ribera del Duero betekent 'oevers van de Duero (rivier)'. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels: Crianza: Minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles. Reserva: Minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles. Gran Reserva: Minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles. De blanca del país is een autochtoon oud wit druivenras dat gemengd aangeplant staat tussen andere rode rassen. Pícaro betekent 'ondeugd, boefje, sluw'.
Allergenen: sulfieten
Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger, Rust
Producent: Weingut Feiler-Artinger
Classificatie: Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chardonnay 52%, weissburgunder (pinot blanc) 46%, gele muskaat 2%
Biologisch: Biologisch dynamisch
Sluiting: Schroefdop
Land: Oostenrijk
Wijnregio Burgenland
Gebied: Neusiedlersee-Hügelland
Karakter: Frisse, gele kleur. De geur is intens met honing en bloesem. De smaak is friszoet met honing en tonen van exotisch fruit en amandel met een fraaie zoetzuur balans.
Wijnbereiding: De druiven worden in zeer rijpe staat geoogst, ruim de helft is zelfs ineengeschrompeld als gevolg van edele rotting, pourriture noble dus. Na de persing klaart het sap gedurende de nacht, waarna vergist wordt op 16°C in roestvrij stalen tanks. Zodra het alcohol percentage en de zuren in balans zijn, wordt de gisting gestopt door terug te koelen tot 6°C. De wijn bevat gemiddeld aan restsuiker 107,7 gr/liter. De bodem ter plekke bestaat uit bruine leem op een ondergrond van graniet/gneiss/urgestein met kiezel en een redelijk tot hoog kalkgehalte.
Gebied gegevens: Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent: Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde ‘zachte snoei’ , waardoor de plant minder ‘beschadigd’ wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij: Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie De welschriesling vindt zijn oorsprong in Roemenië en staat in midden Europa veel aangeplant. Er is geen enkele verwantschap met de duitse/elzas riesling. In Italië staat de welschriesling bekend als riesling italico. In goede handen produceert de druif een plezierige wijn met een bloemige geur en voldoende frisheid.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Pastinaaksoep: Eclairs
Kalssukade: Crunch
Nagerecht: Marbré
Pastinaaksoep: Soep, Crème van eekhoorntjesbrood
Tarbotfilet: Boter (kan vervangen worden door olie), Beurre blanc
Kalfssukade: Wortelcrème, Morillesaus
Kalfssukade: Crunch
Kreeft en Australische gamba: Kreeft en Gamba
Tarbotfilet: Minigarnaaltjes
Tarbotfilet: Tarbot
Kreeft en Australische gamba: Flan van doperwt, Wasabi kikkererwten
Nagerecht: Bavarois, Meringue
Aan de Poel menu uitgebreid
Inclusief brood van Vanmenno
Thaise pastinaaksoep
Eclair met crème van eekhoorntjesbrood
- Kreeft en Australische gamba met flan van doperwt, granaatappel
en dashi-bieslook vinaigrette
- Gebakken Tarbotfilet met peterseliewortel, mini garnaaltjes en groene
kruiden beurre blanc
- Kalfssukade met Moriellesaus, aardappelrösti en wortel
- Dessert van framboos en passievrucht met ruby chocolade
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Classificatie: Qualitätswein, VDP Gutsriesling
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Krachtige frisse, aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Droge rinsige inzet, met veel body en sap en vervolgens een aangename mineraliteit met geïntegreerde frisse zuren en een zijdezachte afdronk met concentratie, lengte en finesse.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks en deels in foeders voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Er vindt bij deze wijn geen malolactische gisting plaats. Dit totale proces van vinificatie en lagering neemt ca. 6 tot 7 mnd in beslag, men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:
Aperitief, bij visgerechten ( niet gerookte ) zoals ceviche, schaal en schelpdieren, sushi's of andere Aziatische, ook pittige smaken, romige frisse kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt, de huidige gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Allergenen: sulfieten
Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.
Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
Classificatie: WO Coastal Region
Kleur: Volle witte wijn
Land: Zuid-Afrika
Streek: Coastal Region,Tulbagh
Producent: Rijk’s Wine Estate, Tulbagh
Druivenrassen: chenin blanc
Karakter: Licht geel in de kleur. Een geur waarin kruiden als kamperfoelie, fruit denk aan granaatappel en passievruchtsap en een vleugje hout. De smaak is soepel, naast voldoende fruit biedt de wijn een elegante frisheid, milde zuren en kenmerken van subtiel houtgebruik.
Wijnbereiding: De handmatige oogst is begin februari en gebeurt ’s nachts, dit om de aroma’s en frisheid te bewaren. Van de druiven krijgt 75% een gisting op lage temperatuur op roestvrij stalen tanks, de wijn rijpt 11 maanden op de fijne lie, het bezinksel. Geen malolactische gisting. De overige 25% vergist en rijpt op 1 keer gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter, waar de wijn ook 11 maanden in rijpt. Na de assemblage wordt gebotteld en rust de wijn 3 maanden in de kelder. Restsuiker slechts 2,1 gram/liter. Drinken binnen 5 jaar na de oogst.
Producent gegevens: Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) zijn zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Gold 888. Rijk’s concentreert zich geheel op de ‘lokale’ druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat syrah en chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Gebied gegevens: Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Serveren bij: Stevige visgerechten, schaaldieren, geroosterd, gebakken of gegrild met rijke sauzen zoals beurre blanc maar ook bij blank gevogelte/blank vederwild, kalfsvlees en bijv. zwezerik en bij gerechten met paddenstoelen, groentegerechten, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 11 à 14ºC
Overige informatie: De Rijk’s Chenin Blanc is één van de twee Zuid-Afrikaanse Chenin’s met SUPER CHENIN status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de WINE Magazine Chenin Blanc Challenge.
Producent website: www.rijks.co.za
Santenay 'Les Hâtes' Blanc
Producent:
Vincent et Sophie Morey
Classificatie:
AOP Santenay
Soort Wijn:
Volle witte wijn
Druivenras(sen):
chardonnay
Sluiting:
Kurk
Land:
Frankrijk
Wijnregio:
Bourgogne
Gebied:
Côte de Beaune
Benaming:
Santenay
Karakter
Iets geel in de kleur met een verleidelijke intense geur. In de mond vol en rijk, een mooie aromatische frisheid, zuiver, uitnodigend met licht eiken en een soepele afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geoogst, na de persing bezinkt het sap 24 uur in een tank op 15ºC. Dan volgt in houten vaten de vergisting, waarbij het bezinksel elke twee weken door de jonge wijn wordt geroerd tot aan de malolactische gisting. Dit noemt men de bâtonnage, de smaak van de wijn wordt er ronder en voller door. Afhankelijk van het oogstjaar worden de vaten voor 40% vernieuwd. De jonge wijn rijpt maximaal 1 jaar op vaten, in augustus wordt de wijn op fles gebracht.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Santenay (330 ha) is een kleine gemeente ten westen van Chagny in het zuiden van de Côte de Beaune. De appellatie kent 12 Premier Crus en produceert voornamelijk rode wijn.
Gegevens producent
De familie Morey is al sinds 1643 actief in Chassagne. Bernard Morey, al sinds 1985 in onze lijst aanwezig, heeft anno 2006 zijn wijngaarden verdeeld tussen zijn zonen Vincent en Thomas. Vincent, de 10e generatie Morey, en zijn vrouw Sophie bezitten 20 hectare wijngaard, 12 ha pinot noir en 8 ha chardonnay in de dorpen Cheilly-les-Maranges, Santenay, Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en Puligny-Montrachet. De bodem in dit gebied bevat doorgaans veel klei en kalksteen en hier en daar wat kiezel. Vincent werkte sinds 1986 samen met zijn vader, de laatste jaren ook als wijnmaker. Zijn vrouw was ook wijnmaakster bij haar moeder in het familiebedrijf Domaine Ménager-Belland in Santenay. Doel van Vincent en Sophie is om ronde, rijke witte wijnen te maken, met duidelijke boter tonen, gekoppeld aan een goede frisheid en bewaarcapaciteit. Voor rood worden uitsluitend volledig rijpe druiven geoogst. Fruit, finesse en een minimum aan bitters zorgen ervoor dat de rode wijnen al jong gedronken kunnen worden.
Serveren bij
Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, groente/paddenstoelen gerechten, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d’or, Munster.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Les Hâtes is een op zuid gelegen wijngaard, grenzend aan de bebouwing van het dorp Santenay. Vincent bezit hier slechts 0,2 hectare, eind jaren 90 beplant met chardonnay stokken. De bodem is hier sterk kiezelhoudend.
Allergeen
melkcaseïne, sulfieten
Valpolicella Classico Ripasso ‘Marogne’
Classificatie: DOC Valpolicella Classico Superiore
Kleur: Volle rode wijn
Land: Italië
Streek: Veneto
Producent: Fratelli Zeni, Bardolino
Druivenrassen: corvina 60%, molinara 20%, rondinella 20%
Karakter: Vol rood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood kersenfruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.
Wijnbereiding: De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.
Producent gegevens: Sinds 1870 maakt de familie Zeni wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vijf generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Fausto Zeni, terzijde gestaan door zijn beide zussen Federica en Elena, produceert per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden bijgekocht bij boeren in de omgeving waar langdurige contracten mee worden afgesloten om de druivenkwaliteit te kunnen waarborgen en controleren. In 2010 werd een indrukwekkende vatenkelder onder het pand gerealiseerd. Zeni’s wijngaarden liggen verspreid aan de zuidoostoever van het Gardameer. Men exploiteert er ook een, in 2017 gerenoveerd, wijnmuseum. Hier zijn veel voorwerpen uit de wijnbouw te bezichtigen en er kan ook wijn geproefd worden. Borden in het toeristische Bardolino verwijzen naar het ‘Museo del Vino’.
Gebied gegevens: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk ‘dal van de vele (wijn)kelders’. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Fumane heeft Zeni zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild (van de greenegg of bbq ) rood vlees, wild, gevogelte zoals eend, stoofgerechten, combinaties met specerijen en zoete componenten, Aziatische smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: Met Marogne wordt bedoeld de kleine muurtjes in de wijngaarden, die dienen om bodemerosie te voorkomen.
Producent website: www.zeni.it
Ribera del Duero 'Pícaro del Águila' Viñas Viejas
Classificatie: D.O. Ribera del Duero
Soort wijn: Krachtige rode wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Spanje
Streek: Castilla y León
Producent: Dominio del Águila, La Aguilera
Druivenras(sen): tempranillo, garnacha (grenache), bobal, blanca del país
Karakter:
Donker rood van kleur. In de geur mooi rijp rood fruit, kers, wat bes en blauwe pruim. In de smaak veel vurig jong fruit, bessig, licht balsamico, vol en verfijnd krachtig. Het voornamelijk Franse hout is mooi verweven met het fruit en de zachte, rijpe tannines. Frisse, opwekkende zuren, balans, voor een jonge wijn erg complex en zeer verteerbaar. Modern gemaakte Ribera zonder glad te zijn. Karafferen komt de wijn ten goede.
Wijnbereiding:
De talrijke percelen worden handmatig geoogst als de druiven fenolisch rijp zijn. De niet ontsteelde druiven gisten op betonnen vaten met regelmatige pigeage en na de malo op houten vaten rijpt de jonge wijn daarna 15 maanden op Franse- en Amerikaans (2e vulling van Vega Sicilia) eikenhouten vaten. De wijn wordt niet gefilterd noch geklaard. De wijn verlaat na 11⁄2 jaar de bodega en zal zich zeker nog zo'n 5 à 10 jaar na oogst goed ontwikkelen op fles.
Gegevens producent:
In 2010 heeft Jorge Monzón zijn droom verwezenlijkt: een eigen dominio (Águila betekent arend) in het oostelijke gedeelte van Ribera del Duero. Nabij Aranda de Duero in La Aguilera bezit de familie van Jorge al jaren oude wijngaarden op de zanderige gronden. Jorge koopt oude, veelal gemengd aangeplante percelen op in deze unieke regio en bezit nu ongeveer 30 ha verdeeld over 200 percelen. Hij heeft het vak geleerd bij DRC, Vega Sicilia en Arzuaga Navarro. In de oude tot zeer oude wijngaarden staat de tempranillo nog regelmatig op zijn eigen onderstok. Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt. In de praktijk hoeft Jorge vaak alleen maar licht organisch te bemesten omdat deze oude wijngaarden gezond en in balans zijn. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De bodega bevindt zich in een 15e-eeuwse kelder, stijlvol ingericht met betonnen vergistingskuipen en barriques. In zeer korte tijd heeft Dominio del Àguila zich geschaard tussen de grote wijnen van Ribera del Duero.
Gebied gegevens:
Het Ribera del Duero gebied ligt aan de rivier de Duero, oostelijk van Valladolid en ten zuiden van Burgos. Met Rioja en Priorat behoort het tot de beste wijngebieden in Spanje en heeft bijna 22.000 ha wijngaard en ruim 280 bodegas. Vooral aan de westelijke kant van Aranda de Duero worden topwijnen gemaakt. De diverse bodems bestaat hier o.a. uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels of meer ijzerhoudend met kleikalk. De wijngaarden worden hier gedeeltelijk geïrrigeerd. De beste wijngaardenzijn vaak traditioneel gesnoeid ‘en vaso’ tinto fino/tinto de país (= tempranillo) en zijn oud tot stokoud.
Serveren bij: Rood vlees, wild en kaas. 16 à 18oC
Overige Informatie:
Ribera del Duero betekent 'oevers van de Duero (rivier)'. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels: Crianza: Minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles. Reserva: Minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles. Gran Reserva: Minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles. De blanca del país is een autochtoon oud wit druivenras dat gemengd aangeplant staat tussen andere rode rassen. Pícaro betekent 'ondeugd, boefje, sluw'.
Allergenen: sulfieten
Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger, Rust
Producent: Weingut Feiler-Artinger
Classificatie: Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chardonnay 52%, weissburgunder (pinot blanc) 46%, gele muskaat 2%
Biologisch: Biologisch dynamisch
Sluiting: Schroefdop
Land: Oostenrijk
Wijnregio Burgenland
Gebied: Neusiedlersee-Hügelland
Karakter: Frisse, gele kleur. De geur is intens met honing en bloesem. De smaak is friszoet met honing en tonen van exotisch fruit en amandel met een fraaie zoetzuur balans.
Wijnbereiding: De druiven worden in zeer rijpe staat geoogst, ruim de helft is zelfs ineengeschrompeld als gevolg van edele rotting, pourriture noble dus. Na de persing klaart het sap gedurende de nacht, waarna vergist wordt op 16°C in roestvrij stalen tanks. Zodra het alcohol percentage en de zuren in balans zijn, wordt de gisting gestopt door terug te koelen tot 6°C. De wijn bevat gemiddeld aan restsuiker 107,7 gr/liter. De bodem ter plekke bestaat uit bruine leem op een ondergrond van graniet/gneiss/urgestein met kiezel en een redelijk tot hoog kalkgehalte.
Gebied gegevens: Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent: Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde ‘zachte snoei’ , waardoor de plant minder ‘beschadigd’ wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij: Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie De welschriesling vindt zijn oorsprong in Roemenië en staat in midden Europa veel aangeplant. Er is geen enkele verwantschap met de duitse/elzas riesling. In Italië staat de welschriesling bekend als riesling italico. In goede handen produceert de druif een plezierige wijn met een bloemige geur en voldoende frisheid.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
AAN DE POEL CLASSIC
Inclusief brood* van Vanmenno en luxe noten van Gotjé
- Thaise pastinaaksoep en eclair met crème van eekhoorntjesbrood
- Gebakken Tarbotfilet met peterseliewortel, mini garnaaltjes en groene kruiden beurre blanc
- Kalfssukade met Moriellesaus, aardappelrösti en wortel
- Dessert van framboos en passievrucht met ruby chocolade
*2 broodjes per persoon
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Classificatie: Qualitätswein, VDP Gutsriesling
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Krachtige frisse, aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Droge rinsige inzet, met veel body en sap en vervolgens een aangename mineraliteit met geïntegreerde frisse zuren en een zijdezachte afdronk met concentratie, lengte en finesse.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks en deels in foeders voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Er vindt bij deze wijn geen malolactische gisting plaats. Dit totale proces van vinificatie en lagering neemt ca. 6 tot 7 mnd in beslag, men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:
Aperitief, bij visgerechten ( niet gerookte ) zoals ceviche, schaal en schelpdieren, sushi's of andere Aziatische, ook pittige smaken, romige frisse kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt, de huidige gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Allergenen: sulfieten
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
Classificatie: WO Coastal Region
Kleur: Volle witte wijn
Land: Zuid-Afrika
Streek: Coastal Region,Tulbagh
Producent: Rijk’s Wine Estate, Tulbagh
Druivenrassen: chenin blanc
Karakter: Licht geel in de kleur. Een geur waarin kruiden als kamperfoelie, fruit denk aan granaatappel en passievruchtsap en een vleugje hout. De smaak is soepel, naast voldoende fruit biedt de wijn een elegante frisheid, milde zuren en kenmerken van subtiel houtgebruik.
Wijnbereiding: De handmatige oogst is begin februari en gebeurt ’s nachts, dit om de aroma’s en frisheid te bewaren. Van de druiven krijgt 75% een gisting op lage temperatuur op roestvrij stalen tanks, de wijn rijpt 11 maanden op de fijne lie, het bezinksel. Geen malolactische gisting. De overige 25% vergist en rijpt op 1 keer gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter, waar de wijn ook 11 maanden in rijpt. Na de assemblage wordt gebotteld en rust de wijn 3 maanden in de kelder. Restsuiker slechts 2,1 gram/liter. Drinken binnen 5 jaar na de oogst.
Producent gegevens: Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) zijn zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Gold 888. Rijk’s concentreert zich geheel op de ‘lokale’ druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat syrah en chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Gebied gegevens: Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Serveren bij: Stevige visgerechten, schaaldieren, geroosterd, gebakken of gegrild met rijke sauzen zoals beurre blanc maar ook bij blank gevogelte/blank vederwild, kalfsvlees en bijv. zwezerik en bij gerechten met paddenstoelen, groentegerechten, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 11 à 14ºC
Overige informatie: De Rijk’s Chenin Blanc is één van de twee Zuid-Afrikaanse Chenin’s met SUPER CHENIN status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de WINE Magazine Chenin Blanc Challenge.
Producent website: www.rijks.co.za
Santenay 'Les Hâtes' Blanc
Producent:
Vincent et Sophie Morey
Classificatie:
AOP Santenay
Soort Wijn:
Volle witte wijn
Druivenras(sen):
chardonnay
Sluiting:
Kurk
Land:
Frankrijk
Wijnregio:
Bourgogne
Gebied:
Côte de Beaune
Benaming:
Santenay
Karakter
Iets geel in de kleur met een verleidelijke intense geur. In de mond vol en rijk, een mooie aromatische frisheid, zuiver, uitnodigend met licht eiken en een soepele afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geoogst, na de persing bezinkt het sap 24 uur in een tank op 15ºC. Dan volgt in houten vaten de vergisting, waarbij het bezinksel elke twee weken door de jonge wijn wordt geroerd tot aan de malolactische gisting. Dit noemt men de bâtonnage, de smaak van de wijn wordt er ronder en voller door. Afhankelijk van het oogstjaar worden de vaten voor 40% vernieuwd. De jonge wijn rijpt maximaal 1 jaar op vaten, in augustus wordt de wijn op fles gebracht.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Santenay (330 ha) is een kleine gemeente ten westen van Chagny in het zuiden van de Côte de Beaune. De appellatie kent 12 Premier Crus en produceert voornamelijk rode wijn.
Gegevens producent
De familie Morey is al sinds 1643 actief in Chassagne. Bernard Morey, al sinds 1985 in onze lijst aanwezig, heeft anno 2006 zijn wijngaarden verdeeld tussen zijn zonen Vincent en Thomas. Vincent, de 10e generatie Morey, en zijn vrouw Sophie bezitten 20 hectare wijngaard, 12 ha pinot noir en 8 ha chardonnay in de dorpen Cheilly-les-Maranges, Santenay, Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en Puligny-Montrachet. De bodem in dit gebied bevat doorgaans veel klei en kalksteen en hier en daar wat kiezel. Vincent werkte sinds 1986 samen met zijn vader, de laatste jaren ook als wijnmaker. Zijn vrouw was ook wijnmaakster bij haar moeder in het familiebedrijf Domaine Ménager-Belland in Santenay. Doel van Vincent en Sophie is om ronde, rijke witte wijnen te maken, met duidelijke boter tonen, gekoppeld aan een goede frisheid en bewaarcapaciteit. Voor rood worden uitsluitend volledig rijpe druiven geoogst. Fruit, finesse en een minimum aan bitters zorgen ervoor dat de rode wijnen al jong gedronken kunnen worden.
Serveren bij
Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, groente/paddenstoelen gerechten, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d’or, Munster.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Les Hâtes is een op zuid gelegen wijngaard, grenzend aan de bebouwing van het dorp Santenay. Vincent bezit hier slechts 0,2 hectare, eind jaren 90 beplant met chardonnay stokken. De bodem is hier sterk kiezelhoudend.
Allergeen
melkcaseïne, sulfieten
Valpolicella Classico Ripasso ‘Marogne’
Classificatie: DOC Valpolicella Classico Superiore
Kleur: Volle rode wijn
Land: Italië
Streek: Veneto
Producent: Fratelli Zeni, Bardolino
Druivenrassen: corvina 60%, molinara 20%, rondinella 20%
Karakter: Vol rood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood kersenfruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.
Wijnbereiding: De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.
Producent gegevens: Sinds 1870 maakt de familie Zeni wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vijf generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Fausto Zeni, terzijde gestaan door zijn beide zussen Federica en Elena, produceert per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden bijgekocht bij boeren in de omgeving waar langdurige contracten mee worden afgesloten om de druivenkwaliteit te kunnen waarborgen en controleren. In 2010 werd een indrukwekkende vatenkelder onder het pand gerealiseerd. Zeni’s wijngaarden liggen verspreid aan de zuidoostoever van het Gardameer. Men exploiteert er ook een, in 2017 gerenoveerd, wijnmuseum. Hier zijn veel voorwerpen uit de wijnbouw te bezichtigen en er kan ook wijn geproefd worden. Borden in het toeristische Bardolino verwijzen naar het ‘Museo del Vino’.
Gebied gegevens: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk ‘dal van de vele (wijn)kelders’. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Fumane heeft Zeni zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild (van de greenegg of bbq ) rood vlees, wild, gevogelte zoals eend, stoofgerechten, combinaties met specerijen en zoete componenten, Aziatische smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: Met Marogne wordt bedoeld de kleine muurtjes in de wijngaarden, die dienen om bodemerosie te voorkomen.
Producent website: www.zeni.it
Ribera del Duero 'Pícaro del Águila' Viñas Viejas
Classificatie: D.O. Ribera del Duero
Soort wijn: Krachtige rode wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Spanje
Streek: Castilla y León
Producent: Dominio del Águila, La Aguilera
Druivenras(sen): tempranillo, garnacha (grenache), bobal, blanca del país
Karakter:
Donker rood van kleur. In de geur mooi rijp rood fruit, kers, wat bes en blauwe pruim. In de smaak veel vurig jong fruit, bessig, licht balsamico, vol en verfijnd krachtig. Het voornamelijk Franse hout is mooi verweven met het fruit en de zachte, rijpe tannines. Frisse, opwekkende zuren, balans, voor een jonge wijn erg complex en zeer verteerbaar. Modern gemaakte Ribera zonder glad te zijn. Karafferen komt de wijn ten goede.
Wijnbereiding:
De talrijke percelen worden handmatig geoogst als de druiven fenolisch rijp zijn. De niet ontsteelde druiven gisten op betonnen vaten met regelmatige pigeage en na de malo op houten vaten rijpt de jonge wijn daarna 15 maanden op Franse- en Amerikaans (2e vulling van Vega Sicilia) eikenhouten vaten. De wijn wordt niet gefilterd noch geklaard. De wijn verlaat na 11⁄2 jaar de bodega en zal zich zeker nog zo'n 5 à 10 jaar na oogst goed ontwikkelen op fles.
Gegevens producent:
In 2010 heeft Jorge Monzón zijn droom verwezenlijkt: een eigen dominio (Águila betekent arend) in het oostelijke gedeelte van Ribera del Duero. Nabij Aranda de Duero in La Aguilera bezit de familie van Jorge al jaren oude wijngaarden op de zanderige gronden. Jorge koopt oude, veelal gemengd aangeplante percelen op in deze unieke regio en bezit nu ongeveer 30 ha verdeeld over 200 percelen. Hij heeft het vak geleerd bij DRC, Vega Sicilia en Arzuaga Navarro. In de oude tot zeer oude wijngaarden staat de tempranillo nog regelmatig op zijn eigen onderstok. Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt. In de praktijk hoeft Jorge vaak alleen maar licht organisch te bemesten omdat deze oude wijngaarden gezond en in balans zijn. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De bodega bevindt zich in een 15e-eeuwse kelder, stijlvol ingericht met betonnen vergistingskuipen en barriques. In zeer korte tijd heeft Dominio del Àguila zich geschaard tussen de grote wijnen van Ribera del Duero.
Gebied gegevens:
Het Ribera del Duero gebied ligt aan de rivier de Duero, oostelijk van Valladolid en ten zuiden van Burgos. Met Rioja en Priorat behoort het tot de beste wijngebieden in Spanje en heeft bijna 22.000 ha wijngaard en ruim 280 bodegas. Vooral aan de westelijke kant van Aranda de Duero worden topwijnen gemaakt. De diverse bodems bestaat hier o.a. uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels of meer ijzerhoudend met kleikalk. De wijngaarden worden hier gedeeltelijk geïrrigeerd. De beste wijngaardenzijn vaak traditioneel gesnoeid ‘en vaso’ tinto fino/tinto de país (= tempranillo) en zijn oud tot stokoud.
Serveren bij: Rood vlees, wild en kaas. 16 à 18oC
Overige Informatie:
Ribera del Duero betekent 'oevers van de Duero (rivier)'. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels: Crianza: Minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles. Reserva: Minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles. Gran Reserva: Minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles. De blanca del país is een autochtoon oud wit druivenras dat gemengd aangeplant staat tussen andere rode rassen. Pícaro betekent 'ondeugd, boefje, sluw'.
Allergenen: sulfieten
Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger, Rust
Producent: Weingut Feiler-Artinger
Classificatie: Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chardonnay 52%, weissburgunder (pinot blanc) 46%, gele muskaat 2%
Biologisch: Biologisch dynamisch
Sluiting: Schroefdop
Land: Oostenrijk
Wijnregio Burgenland
Gebied: Neusiedlersee-Hügelland
Karakter: Frisse, gele kleur. De geur is intens met honing en bloesem. De smaak is friszoet met honing en tonen van exotisch fruit en amandel met een fraaie zoetzuur balans.
Wijnbereiding: De druiven worden in zeer rijpe staat geoogst, ruim de helft is zelfs ineengeschrompeld als gevolg van edele rotting, pourriture noble dus. Na de persing klaart het sap gedurende de nacht, waarna vergist wordt op 16°C in roestvrij stalen tanks. Zodra het alcohol percentage en de zuren in balans zijn, wordt de gisting gestopt door terug te koelen tot 6°C. De wijn bevat gemiddeld aan restsuiker 107,7 gr/liter. De bodem ter plekke bestaat uit bruine leem op een ondergrond van graniet/gneiss/urgestein met kiezel en een redelijk tot hoog kalkgehalte.
Gebied gegevens: Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent: Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde ‘zachte snoei’ , waardoor de plant minder ‘beschadigd’ wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij: Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie De welschriesling vindt zijn oorsprong in Roemenië en staat in midden Europa veel aangeplant. Er is geen enkele verwantschap met de duitse/elzas riesling. In Italië staat de welschriesling bekend als riesling italico. In goede handen produceert de druif een plezierige wijn met een bloemige geur en voldoende frisheid.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Restaurant Aan de Poel wordt geleid door chef Stefan van Sprang en sommelier Robert Veuger. Het restaurant zit in Amstelveen en heeft sinds 2013 twee Michelinsterren.
www.aandepoel.nl
Bekijk ook de andere restaurants.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menus.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
Feestspecials De Librije dinerboxen Sterrenchefs casual A La Carte Jonathan Zandbergen de Burgemeester Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Parkheuvel BBQ Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.