- Bestellen
- Feestspecials
- De Librije dinerboxen
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Jonathan Zandbergen
- de Burgemeester
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cook Like a Chef Events
- Chef aan huis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
Luc Kusters van Bolenius is sinds 2016 in het bezit van een Michelinster en sinds 2021 van een Groene Ster, dé onderscheiding voor restaurants die groenten op de eerste plaats zetten. Dit proef je thuis met deze heerlijke dinerboxen.
Te bestellen voor bezorging vanaf 7 april op Goede Vrijdag, dinsdag, donderdag en zaterdag. De boxen zijn, mits gekoeld bewaard, 2 dagen houdbaar zodat er bijna iedere dag gedineerd kan worden.
Brood is niet glutenvrij
Nagerecht: Parfait, Snijbonengelei
Bolenius plantaardig menu
Inclusief brood van VanMenno
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Eyra Riesling Brut Domaine Aldenborgh
Een prachtig gestileerde fles vol mousserende wijn gemaakt volgens de Methode Traditionelle, dus met 2e vergisting op fles.
Deze mousserende Riesling is een blend van oogstjaren 2011 en 2013. Het is alsof de Kundersteen in de wijngaardgrond je toespreekt, en dan is de term mineralig nooit ver weg. Dit is alles wat Riesling zo mooi maakt: frisse zuren, rijp boomgaard- en steenfruit, met een aangenaam bittertje aan het eind. En dat alles omlijst met zachte bubbels. Genieten!
Eigenlijk zou je deze Eyra even in een karaf moeten beluchten, dan geeft deze wijn zich pas echt goed bloot en ervaar je de ware complexiteit ervan. Uitstekend als aperitief, maar ook zeker geschikt om aan tafel mee verder te gaan bij diverse gerechten met salades, vis, schaal- en schelpdieren
Erik Sauter:
“We proeven beroepshalve en voor het plezier veel top-wijnen op basis van chardonnay, pinot-noir en pinot-meunier, maar de riesling werkt hier opvallend goed. Dit is een volwaardig alternatief voor andere, superieure en kostbare mousserende wijnen, inclusief de top van de Champagne.”
Scheurebe Kalkstein Trocken
Producent: Weingut Manz
Classificatie: Qualitätswein
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): scheurebe
Sluiting: Schroefdop
Land: Duitsland
Wijnregio: Rheinhessen
Karakter: Heldere, lichtgele kleur met een klein pareltje. Vrij geurig en bloemig. In de smaak ook weer wat bloemig, rinsig, kruisbes. Goede zuren, pikant en mineraal, kruidig met een sappige afdronk.
Wijnbereiding: De druiven worden selectief met de hand geoogst en worden vergist op gecontroleerde temperatuur van 18°C in roestvrij stalen tanks. Doorgaans resteert er 6,5 gram restsuiker tegenover 6,7 gram zuren. In het voorjaar wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens: Rheinhessen is met ruim 26.500 ha het grootste wijngebied van Duitsland en ligt binnen de vierhoek Bingen, Mainz en Worms. In de vorige eeuw kwamen veel matige wijnen uit het gebied, denk aan de Liebfraumilch. Gelukkig is rond de eeuwwisseling een trend ingezet om het verleden af te schudden. Veel jonge wijnmakers onderkennen de kwaliteit van het gebied en zetten Rheinhessen op de kaart als een gebied voor hoge kwaliteitswijnen. Het milde klimaat, beschutting door het Taunusgebergte en het Odenwald alsmede de diversiteit aan bodems met löss, fijne mergel, kwarts en erosiebodems zijn een aantal factoren die het produceren van topwijnen hier mogelijk maken.
Gegevens producent: Het familiebedrijf Manz werd opgericht in 1725 en wordt momenteel door de 8ste generatie voortvarend geleid. Vader Erich heeft een zeer talentvolle en enthousiaste zoon Eric aan zijn zijde. Eric heeft zich als wijnmaker bekwaamd met stages bij Kurt Darting en bij topproducent Klaus Keller. Sinds zijn aantreden in het familiebedrijf is de kwaliteit flink gestegen en dit resulteerde in fraaie noteringen in de Duitse wijngidsen Eichelmann en Gault-Millau alsmede een 1ste en een 2e plaats in de ‘Deutsche Rotweinpreis’ zoals georganiseerd door het vakblad Vinum. Weingut Manz bezit 25 hectare en er wordt van ca. 5 à 6 hectare druiven bijgekocht van de schoonvader van Eric. In 2015 is Weingut Manz door de DLG, een Duitse landbouw organisatie, uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’, een enorme waardering, die de kwaliteit van hun wijnen onderstreept.
Serveren bij: Aperitief, lichte voorgerechten, zoetwatervis, schelpdieren, ceviche. Maar ook bij sushi’s, lichte combinaties met Oosterse smaken en frisse geitenkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie :De scheurebe is ontstaan in 1916, Dr. Georg Scheu kruiste op de landbouwschool in Alzey (Rheinhessen) de riesling met een onbekende wilde, misschien aan sylvaner verwante druif. De in de volksmond genoemde scheu is zeer populair, zeker voor producenten die graag zoete wijnen als (trocken)beerenauslese maken.
Allergeen sulfieten
Spätburgunder Schlatter Maltesergarten
Classificatie: Qualitätswein Trocken
Soort wijn: Volle rode wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Baden
Producent: Weingut Martin Waßmer, Bad Krozingen-Schlatt
Druivenras(sen): spätburgunder (pinot noir)
Karakter:
Licht, robijnrood van kleur, met iets gestoofd rood fruit, pruim, iets rokerig. In de smaak subtiel, iets zwoel en kruidig. Fraai houtgebruik met iets karamel en zachte tannine.
Wijnbereiding:
In de zuid-zuidwest gelegen wijngaard worden zorgvuldig alleen de rijpe, gezonde trossen met de hand geplukt. Vergisting en rijping vinden gedurende 15 maanden plaats in 80% nieuwe en 20% gebruikte Franse barriques, aansluitend gaat de wijn op fles.
Gegevens producent:
Het wijngoed van Martin Waßmer is gelegen in het dorp Schlatt bij Bad Krozingen, in de subregio Markgräflerland, een zogenaamd Bereich. De familie Waßmer is hier al vele generaties actief, na zijn opleiding tot chef-kok en wijnmaker nam Martin Waßmer in 1998 het stokje over. Hij wordt momenteel ter zijde gestaan door zijn dochter Sabrina, die ook wijnbouwkunde studeerde. De wijngaarden, samen zo'n 30 ha, liggen in de dorpen Dottingen, Laufen, Auggen en Schlatt. Een deel van de wijnstokken zijn zeer oud, zeker op de steile hellingen zijn de opbrengsten erg laag. Deze lage opbrengst gekoppeld aan een selectieve pluk van uiterst gezond en rijp fruit staan garant voor een hoge kwaliteit. Het sap wordt met natuurlijke gist bijna geheel droog gefermenteerd. De lange rijping op droesem wordt gedaan in de stijl en de traditie van Bourgogne. Alle rode wijnen worden gelagerd op eiken vaten, de topwijnen in Franse barriques gedurende 18 maanden, voor de botteling wordt zo mogelijk niet gefilterd.
Gebied gegevens:
Duitsland kent 11 wijngebieden, met 16.000 ha is Baden is het op 2 na grootste. De Romeinen brachten er de wijnstok, vanaf 1298 dateren de eerste documenten die hiernaar verwijzen. Baden is het meest zuidelijk gelegen wijngebied, de wijngaarden strekken zich uit langs de Rijn over een lengte van zo'n 400 km tussen Weil am Rhein bij Basel in het zuiden tot Mannheim en dan naar het oosten tot iets ten zuiden van Würzburg. Het kent 9 sub regio's (Bereiche) met diverse klimaten en bodems. Wij beperken ons tot het meest zuidelijke en ook warmste deel van Baden, de regio tussen Freiburg en Weil am Rhein. Dit gebied wordt ook wel het 'Toscane van Duitsland' genoemd, dit vanwege de fraaie heuvels en het milde klimaat. Steile hellingen op de flanken van het Zwarte Woud gaan over in lieflijke heuvels. Dit deelgebied heet officieel Markgräflerland, omvat 3.000 ha wijngaard en is genoemd naar de markgraven, die dit gebied ruim 6 eeuwen tot 1806 bestuurden. De bodem bevat veel kalk en leem, vaak met een bovenlaag van löss. Witte wijn komt van de pinot blanc, pinot gris, chardonnay maar vooral van de chasselas, die hier gutedel genoemd wordt. De regio ontleent echter haar roem aan de pinot noir druif, hier spätburgunder genoemd, een kwart van de wijngaarden is er mee beplant. De kwaliteit is vaak zeer verrassend, de betere kunnen wedijveren met de mooiste van de wereld.
Serveren bij: Perfecte combinatie met blank en rood vlees, maar ook wild, zoals ree. Prima bij stevige kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18 C
Overige informatie:
Weingut Martin Waßmer krijgt de laatste 10 jaar steeds meer erkenning, zijn wijnen worden inmiddels tot de allerbeste van het gebied beschouwd. In 2017 is Martin Waßmer door de bekende wijngids Eichelmann gekozen als Weingut des Jahres voor zijn collectie rode wijnen.
Allergenen: sulfieten
Thorn Pinot Noir
Producent: Wijngoed Thorn
Classificatie: BOB Maasvallei Limburg
Soort: Wijn Volle rode wijn
Druivenras(sen): pinot noir
Sluiting: Kurk
Land: Nederland
Wijnregio: Maasvallei Limburg
Karakter: Dieprode, heldere kleur, in zijn jeugd iets paars aan de rand. In de neus fijne aroma’s van o.a. kersen, aardbei en zachte houttonen. Warme, volle smaak, rijk en gelaagd met opnieuw rijp rood fruit, eikenhout, mooie frisse zuren, waardoor een fijne elegantie ontstaat.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn zijn met de hand geoogst tussen eind september en half oktober. Vergist werd op 30 tot 33ºC voor optimale kleurextractie op roestvrij stalen tanks. Aansluitend 18 maanden rijping op Franse eiken barriques, waarvan 30% nieuw. Het rendement per ha is gemiddeld 40 hl/ha.
Gebied gegevens: In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven (ook vlak over de grens in België) wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn (mede door de klimaatverandering) zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. Reeds ten tijde van het Middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Met name het centrale plein van Thorn ‘De Wingerd’ is hier een prachtig voorbeeld van. Deze wingerd was vroeger de tuin van het stift (kerk/klooster) en de huidige voorgevels van de stiftwoningen waren toen de achtergevels. De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa. Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit.
Gegevens producent: Na zijn wijnopleiding aan het SLVA in Trier in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn, de eerste oogst was in 2004. Op dit moment is er circa 6,5 hectare in productie, maakt hij 9 soorten wijn in totaal zo’n 60.000 flessen, die hoofdzakelijk in Nederland verkocht worden. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok was en is zijn eerste prioriteit. Dit streven heeft reeds geresulteerd in het behalen van verschillende ‘sigilles de qualité’ bij de FCIB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois. Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen auxerrois, pinot gris, riesling, pinot noir, frühburgunder en dornfelder. De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout. De wijngaarden van Wijngoed Thorn zijn gelegen op een oude Maasarm. De toplaag van de bodem bestaande uit klei, zand en leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) geven de wijnen diepgang, finesse en mineraliteit. Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL) en Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) zijn de pioniers geweest voor de erkenning van de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Maasvallei Limburg.
Serveren bij: Bij blank vlees, lam, Iberico en gevogelte zoals blauwhoender, fazant, gerechten met paddenstoelen, romige wit en roodflorakazen, iets koeler geserveerd ook bij stevige visgerechten zoals bijv geroosterde kabeljauw met kalfsjus en bosuitjes.
Serveertemperatuur :18ºC
Overige informatie: De wijn kan gemiddeld 5 tot 8 jaar ouderen. Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie sinds 2018 formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied Maasvallei Limburg. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen na goedkeuring met het label van BOB Maasvallei Limburg op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoog kwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.
Allergeen: sulfieten
Chardonnay 'Blauw' Kiezelingenbos
Producent: Wijnkasteel Genoels-Elderen
Classificatie: Haspengouw, gecontroleerde oorsprongsbenaming
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: België
Wijnregio: Haspengouw
Gebied: Riemst
Karakter: Goudgele kleur. In de geur klassiek chardonnay met tonen van hout, brood en wit fruit, zeer speciaal. In de mond opnieuw veel fruit, droog, rijk met aangename zuren en zachte tonen van hout/vanille.
Wijnbereiding: De gisting vindt plaats voor 50% in roestvrijstalen tanks en 50% in eikenhouten vaten evenals de rijping sur lie voor 12 maanden. Aansluitend vindt de assemblage plaats en een rijping van 6 maanden op RVS cuves en 1 jaar op fles, bewaar potentieel 4-6 jaar.
Gebied gegevens: Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Haspengouw is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland.
Gegevens producent Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment zijn dat 22 hectare met een plantdichtheid van 4.300 stokken per hectare. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt; er wordt machinaal geschoffeld en gewied, dat is tijdrovender maar ook milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, met minder dan 40 hl/ha. De oogst is handmatig of machinaal afhankelijk van de omstandigheden en vindt plaats van september t/m november. Van de totale wijngaard is 18 hectare aangeplant met chardonnay, 4 hectare met pinot noir, en een halve hectare pinot gris. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 110.000 flessen. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester. Een bezoek aan het kasteel is zeer de moeite waard, jaarlijks komen er 15.000 bezoekers.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten (ook gerookt) schelpdieren vooral oesters, plateau fruits de mer, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Overige informatie: Kiezelingenbos is een perceel van 11,5 ha achter het kasteel. Hiervan is 8,5 ha chardonnay en 3 ha pinot noir, geplant in 1993, 2009 en 2010. Dit is momenteel de grootste wijngaard van België.
Allergeen: ei, melk, sulfieten
Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.
Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.
Vuurzee Cuvee de Prestige
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Brood is niet glutenvrij
Nagerecht:
Parfait, Snijbonengelei
Kabeljauw
Menu vis Bolenius
Inclusief brood van VanMenno
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Eyra Riesling Brut Domaine Aldenborgh
Een prachtig gestileerde fles vol mousserende wijn gemaakt volgens de Methode Traditionelle, dus met 2e vergisting op fles.
Deze mousserende Riesling is een blend van oogstjaren 2011 en 2013. Het is alsof de Kundersteen in de wijngaardgrond je toespreekt, en dan is de term mineralig nooit ver weg. Dit is alles wat Riesling zo mooi maakt: frisse zuren, rijp boomgaard- en steenfruit, met een aangenaam bittertje aan het eind. En dat alles omlijst met zachte bubbels. Genieten!
Eigenlijk zou je deze Eyra even in een karaf moeten beluchten, dan geeft deze wijn zich pas echt goed bloot en ervaar je de ware complexiteit ervan. Uitstekend als aperitief, maar ook zeker geschikt om aan tafel mee verder te gaan bij diverse gerechten met salades, vis, schaal- en schelpdieren
Erik Sauter:
“We proeven beroepshalve en voor het plezier veel top-wijnen op basis van chardonnay, pinot-noir en pinot-meunier, maar de riesling werkt hier opvallend goed. Dit is een volwaardig alternatief voor andere, superieure en kostbare mousserende wijnen, inclusief de top van de Champagne.”
Scheurebe Kalkstein Trocken
Producent: Weingut Manz
Classificatie: Qualitätswein
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): scheurebe
Sluiting: Schroefdop
Land: Duitsland
Wijnregio: Rheinhessen
Karakter: Heldere, lichtgele kleur met een klein pareltje. Vrij geurig en bloemig. In de smaak ook weer wat bloemig, rinsig, kruisbes. Goede zuren, pikant en mineraal, kruidig met een sappige afdronk.
Wijnbereiding: De druiven worden selectief met de hand geoogst en worden vergist op gecontroleerde temperatuur van 18°C in roestvrij stalen tanks. Doorgaans resteert er 6,5 gram restsuiker tegenover 6,7 gram zuren. In het voorjaar wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens: Rheinhessen is met ruim 26.500 ha het grootste wijngebied van Duitsland en ligt binnen de vierhoek Bingen, Mainz en Worms. In de vorige eeuw kwamen veel matige wijnen uit het gebied, denk aan de Liebfraumilch. Gelukkig is rond de eeuwwisseling een trend ingezet om het verleden af te schudden. Veel jonge wijnmakers onderkennen de kwaliteit van het gebied en zetten Rheinhessen op de kaart als een gebied voor hoge kwaliteitswijnen. Het milde klimaat, beschutting door het Taunusgebergte en het Odenwald alsmede de diversiteit aan bodems met löss, fijne mergel, kwarts en erosiebodems zijn een aantal factoren die het produceren van topwijnen hier mogelijk maken.
Gegevens producent: Het familiebedrijf Manz werd opgericht in 1725 en wordt momenteel door de 8ste generatie voortvarend geleid. Vader Erich heeft een zeer talentvolle en enthousiaste zoon Eric aan zijn zijde. Eric heeft zich als wijnmaker bekwaamd met stages bij Kurt Darting en bij topproducent Klaus Keller. Sinds zijn aantreden in het familiebedrijf is de kwaliteit flink gestegen en dit resulteerde in fraaie noteringen in de Duitse wijngidsen Eichelmann en Gault-Millau alsmede een 1ste en een 2e plaats in de ‘Deutsche Rotweinpreis’ zoals georganiseerd door het vakblad Vinum. Weingut Manz bezit 25 hectare en er wordt van ca. 5 à 6 hectare druiven bijgekocht van de schoonvader van Eric. In 2015 is Weingut Manz door de DLG, een Duitse landbouw organisatie, uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’, een enorme waardering, die de kwaliteit van hun wijnen onderstreept.
Serveren bij: Aperitief, lichte voorgerechten, zoetwatervis, schelpdieren, ceviche. Maar ook bij sushi’s, lichte combinaties met Oosterse smaken en frisse geitenkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie :De scheurebe is ontstaan in 1916, Dr. Georg Scheu kruiste op de landbouwschool in Alzey (Rheinhessen) de riesling met een onbekende wilde, misschien aan sylvaner verwante druif. De in de volksmond genoemde scheu is zeer populair, zeker voor producenten die graag zoete wijnen als (trocken)beerenauslese maken.
Allergeen sulfieten
Spätburgunder Schlatter Maltesergarten
Classificatie: Qualitätswein Trocken
Soort wijn: Volle rode wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Baden
Producent: Weingut Martin Waßmer, Bad Krozingen-Schlatt
Druivenras(sen): spätburgunder (pinot noir)
Karakter:
Licht, robijnrood van kleur, met iets gestoofd rood fruit, pruim, iets rokerig. In de smaak subtiel, iets zwoel en kruidig. Fraai houtgebruik met iets karamel en zachte tannine.
Wijnbereiding:
In de zuid-zuidwest gelegen wijngaard worden zorgvuldig alleen de rijpe, gezonde trossen met de hand geplukt. Vergisting en rijping vinden gedurende 15 maanden plaats in 80% nieuwe en 20% gebruikte Franse barriques, aansluitend gaat de wijn op fles.
Gegevens producent:
Het wijngoed van Martin Waßmer is gelegen in het dorp Schlatt bij Bad Krozingen, in de subregio Markgräflerland, een zogenaamd Bereich. De familie Waßmer is hier al vele generaties actief, na zijn opleiding tot chef-kok en wijnmaker nam Martin Waßmer in 1998 het stokje over. Hij wordt momenteel ter zijde gestaan door zijn dochter Sabrina, die ook wijnbouwkunde studeerde. De wijngaarden, samen zo'n 30 ha, liggen in de dorpen Dottingen, Laufen, Auggen en Schlatt. Een deel van de wijnstokken zijn zeer oud, zeker op de steile hellingen zijn de opbrengsten erg laag. Deze lage opbrengst gekoppeld aan een selectieve pluk van uiterst gezond en rijp fruit staan garant voor een hoge kwaliteit. Het sap wordt met natuurlijke gist bijna geheel droog gefermenteerd. De lange rijping op droesem wordt gedaan in de stijl en de traditie van Bourgogne. Alle rode wijnen worden gelagerd op eiken vaten, de topwijnen in Franse barriques gedurende 18 maanden, voor de botteling wordt zo mogelijk niet gefilterd.
Gebied gegevens:
Duitsland kent 11 wijngebieden, met 16.000 ha is Baden is het op 2 na grootste. De Romeinen brachten er de wijnstok, vanaf 1298 dateren de eerste documenten die hiernaar verwijzen. Baden is het meest zuidelijk gelegen wijngebied, de wijngaarden strekken zich uit langs de Rijn over een lengte van zo'n 400 km tussen Weil am Rhein bij Basel in het zuiden tot Mannheim en dan naar het oosten tot iets ten zuiden van Würzburg. Het kent 9 sub regio's (Bereiche) met diverse klimaten en bodems. Wij beperken ons tot het meest zuidelijke en ook warmste deel van Baden, de regio tussen Freiburg en Weil am Rhein. Dit gebied wordt ook wel het 'Toscane van Duitsland' genoemd, dit vanwege de fraaie heuvels en het milde klimaat. Steile hellingen op de flanken van het Zwarte Woud gaan over in lieflijke heuvels. Dit deelgebied heet officieel Markgräflerland, omvat 3.000 ha wijngaard en is genoemd naar de markgraven, die dit gebied ruim 6 eeuwen tot 1806 bestuurden. De bodem bevat veel kalk en leem, vaak met een bovenlaag van löss. Witte wijn komt van de pinot blanc, pinot gris, chardonnay maar vooral van de chasselas, die hier gutedel genoemd wordt. De regio ontleent echter haar roem aan de pinot noir druif, hier spätburgunder genoemd, een kwart van de wijngaarden is er mee beplant. De kwaliteit is vaak zeer verrassend, de betere kunnen wedijveren met de mooiste van de wereld.
Serveren bij: Perfecte combinatie met blank en rood vlees, maar ook wild, zoals ree. Prima bij stevige kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18 C
Overige informatie:
Weingut Martin Waßmer krijgt de laatste 10 jaar steeds meer erkenning, zijn wijnen worden inmiddels tot de allerbeste van het gebied beschouwd. In 2017 is Martin Waßmer door de bekende wijngids Eichelmann gekozen als Weingut des Jahres voor zijn collectie rode wijnen.
Allergenen: sulfieten
Thorn Pinot Noir
Producent: Wijngoed Thorn
Classificatie: BOB Maasvallei Limburg
Soort: Wijn Volle rode wijn
Druivenras(sen): pinot noir
Sluiting: Kurk
Land: Nederland
Wijnregio: Maasvallei Limburg
Karakter: Dieprode, heldere kleur, in zijn jeugd iets paars aan de rand. In de neus fijne aroma’s van o.a. kersen, aardbei en zachte houttonen. Warme, volle smaak, rijk en gelaagd met opnieuw rijp rood fruit, eikenhout, mooie frisse zuren, waardoor een fijne elegantie ontstaat.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn zijn met de hand geoogst tussen eind september en half oktober. Vergist werd op 30 tot 33ºC voor optimale kleurextractie op roestvrij stalen tanks. Aansluitend 18 maanden rijping op Franse eiken barriques, waarvan 30% nieuw. Het rendement per ha is gemiddeld 40 hl/ha.
Gebied gegevens: In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven (ook vlak over de grens in België) wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn (mede door de klimaatverandering) zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. Reeds ten tijde van het Middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Met name het centrale plein van Thorn ‘De Wingerd’ is hier een prachtig voorbeeld van. Deze wingerd was vroeger de tuin van het stift (kerk/klooster) en de huidige voorgevels van de stiftwoningen waren toen de achtergevels. De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa. Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit.
Gegevens producent: Na zijn wijnopleiding aan het SLVA in Trier in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn, de eerste oogst was in 2004. Op dit moment is er circa 6,5 hectare in productie, maakt hij 9 soorten wijn in totaal zo’n 60.000 flessen, die hoofdzakelijk in Nederland verkocht worden. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok was en is zijn eerste prioriteit. Dit streven heeft reeds geresulteerd in het behalen van verschillende ‘sigilles de qualité’ bij de FCIB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois. Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen auxerrois, pinot gris, riesling, pinot noir, frühburgunder en dornfelder. De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout. De wijngaarden van Wijngoed Thorn zijn gelegen op een oude Maasarm. De toplaag van de bodem bestaande uit klei, zand en leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) geven de wijnen diepgang, finesse en mineraliteit. Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL) en Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) zijn de pioniers geweest voor de erkenning van de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Maasvallei Limburg.
Serveren bij: Bij blank vlees, lam, Iberico en gevogelte zoals blauwhoender, fazant, gerechten met paddenstoelen, romige wit en roodflorakazen, iets koeler geserveerd ook bij stevige visgerechten zoals bijv geroosterde kabeljauw met kalfsjus en bosuitjes.
Serveertemperatuur :18ºC
Overige informatie: De wijn kan gemiddeld 5 tot 8 jaar ouderen. Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie sinds 2018 formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied Maasvallei Limburg. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen na goedkeuring met het label van BOB Maasvallei Limburg op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoog kwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.
Allergeen: sulfieten
Chardonnay 'Blauw' Kiezelingenbos
Producent: Wijnkasteel Genoels-Elderen
Classificatie: Haspengouw, gecontroleerde oorsprongsbenaming
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: België
Wijnregio: Haspengouw
Gebied: Riemst
Karakter: Goudgele kleur. In de geur klassiek chardonnay met tonen van hout, brood en wit fruit, zeer speciaal. In de mond opnieuw veel fruit, droog, rijk met aangename zuren en zachte tonen van hout/vanille.
Wijnbereiding: De gisting vindt plaats voor 50% in roestvrijstalen tanks en 50% in eikenhouten vaten evenals de rijping sur lie voor 12 maanden. Aansluitend vindt de assemblage plaats en een rijping van 6 maanden op RVS cuves en 1 jaar op fles, bewaar potentieel 4-6 jaar.
Gebied gegevens: Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Haspengouw is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland.
Gegevens producent Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment zijn dat 22 hectare met een plantdichtheid van 4.300 stokken per hectare. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt; er wordt machinaal geschoffeld en gewied, dat is tijdrovender maar ook milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, met minder dan 40 hl/ha. De oogst is handmatig of machinaal afhankelijk van de omstandigheden en vindt plaats van september t/m november. Van de totale wijngaard is 18 hectare aangeplant met chardonnay, 4 hectare met pinot noir, en een halve hectare pinot gris. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 110.000 flessen. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester. Een bezoek aan het kasteel is zeer de moeite waard, jaarlijks komen er 15.000 bezoekers.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten (ook gerookt) schelpdieren vooral oesters, plateau fruits de mer, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Overige informatie: Kiezelingenbos is een perceel van 11,5 ha achter het kasteel. Hiervan is 8,5 ha chardonnay en 3 ha pinot noir, geplant in 1993, 2009 en 2010. Dit is momenteel de grootste wijngaard van België.
Allergeen: ei, melk, sulfieten
Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.
Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.
Vuurzee Cuvee de Prestige
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Restaurant Bolenius wordt geleid door chef Luc Kusters. Het restaurant zit in Amsterdam. https://bolenius-restaurant.nl/en/
Bekijk ook de andere restaurants.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menus.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
Feestspecials De Librije dinerboxen Sterrenchefs casual A La Carte Jonathan Zandbergen de Burgemeester Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Cook Like a Chef Events Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.