- Bestellen
- Feestmenus
- Combinatiespecials
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- De Librije dinerboxen
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- Soenil Bahadoer**
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- de Burgemeester
- Jonathan Zandbergen
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Chef aan huis
- Cadeaubonnen
- Hoe werkt het?
Heerlijke en verrassende sterrendiners voor de vegetarische fijnproever. Bestel ze thuis of op je vakantieadres.
Stel je hier eigen vegetarische menu samen.
-
Aan de Poel** - Thaise pastinaaksoep en een eclair
-
de Librije*** - Gebakken bloemkool, kerrie madras
-
Parkheuvel** - Linzen ravioli met paddenstoelencrèmesaus
-
Bolenius* - Knolselderij met hete bliksem
-
Soenil Bahadoer** - Chocolademousse met pinda crèmeux
Vegetarisch 10 sterren
Inclusief brood van Vanmenno* (1 pp) en luxe noten van Gotjé
Video de Lindehof chocolade mousse
MENU
Aan de Poel** - Thaise pastinaaksoep en een eclair met crème van eekhoorntjesbrood
Parkheuvel** - Linzen ravioli, shimeji, paddenstoelencrèmesaus
de Librije*** - Gebakken bloemkool, kerrie madras, gerookte amandel
Bolenius* - Knolselderij, hete bliksem, wortel miso, gefermenteerde knoflook, wortel met abrikoos
Soenil Bahadoer** - Chocolademousse met pinda crèmeux en citrus
met deze knop
Louis Chèze Cinquante 50
Goudgeel van kleur. Een rijke geur met wat eikenhout, specerijen en kamille. Zeer smaakvol, breed met wat abrikoos, een klein bittertje met een lange afdronk.
Classificatie: Qualitätswein, VDP Gutsriesling
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Krachtige frisse, aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Droge rinsige inzet, met veel body en sap en vervolgens een aangename mineraliteit met geïntegreerde frisse zuren en een zijdezachte afdronk met concentratie, lengte en finesse.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks en deels in foeders voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Er vindt bij deze wijn geen malolactische gisting plaats. Dit totale proces van vinificatie en lagering neemt ca. 6 tot 7 mnd in beslag, men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:
Aperitief, bij visgerechten ( niet gerookte ) zoals ceviche, schaal en schelpdieren, sushi's of andere Aziatische, ook pittige smaken, romige frisse kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt, de huidige gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Allergenen: sulfieten
Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten
Chardonnay 'Blauw' Kiezelingenbos
Producent: Wijnkasteel Genoels-Elderen
Classificatie: Haspengouw, gecontroleerde oorsprongsbenaming
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: België
Wijnregio: Haspengouw
Gebied: Riemst
Karakter: Goudgele kleur. In de geur klassiek chardonnay met tonen van hout, brood en wit fruit, zeer speciaal. In de mond opnieuw veel fruit, droog, rijk met aangename zuren en zachte tonen van hout/vanille.
Wijnbereiding: De gisting vindt plaats voor 50% in roestvrijstalen tanks en 50% in eikenhouten vaten evenals de rijping sur lie voor 12 maanden. Aansluitend vindt de assemblage plaats en een rijping van 6 maanden op RVS cuves en 1 jaar op fles, bewaar potentieel 4-6 jaar.
Gebied gegevens: Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Haspengouw is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland.
Gegevens producent Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment zijn dat 22 hectare met een plantdichtheid van 4.300 stokken per hectare. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt; er wordt machinaal geschoffeld en gewied, dat is tijdrovender maar ook milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, met minder dan 40 hl/ha. De oogst is handmatig of machinaal afhankelijk van de omstandigheden en vindt plaats van september t/m november. Van de totale wijngaard is 18 hectare aangeplant met chardonnay, 4 hectare met pinot noir, en een halve hectare pinot gris. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 110.000 flessen. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester. Een bezoek aan het kasteel is zeer de moeite waard, jaarlijks komen er 15.000 bezoekers.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten (ook gerookt) schelpdieren vooral oesters, plateau fruits de mer, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Overige informatie: Kiezelingenbos is een perceel van 11,5 ha achter het kasteel. Hiervan is 8,5 ha chardonnay en 3 ha pinot noir, geplant in 1993, 2009 en 2010. Dit is momenteel de grootste wijngaard van België.
Allergeen: ei, melk, sulfieten
Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.
Vasse Felix ‘Filius’ Chardonnay
Kleur:Volle witte wijn
Land:Australië
Streek:Western Australia,Margaret River
Producent:Vasse Felix, Cowaramup
Druivenrassen:chardonnay
Karakter:Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding:Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw deels de malolactische gisting. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent gegevens:Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Western Australia. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de 160 ha van Vasse Felix en de rest van 150 ha wijngaard nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als ‘Australian Winemaker of the Year’ en Vasse Felix als beste ‘New World Winery of 2017’.
Gebied gegevens:Ruim 200 km ten zuiden van Perth in Western Australia ligt het wijngebied Margaret River. De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 2500 hectaren met wijnstokken beplant. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3000 km.
Serveren bij:Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur:10 à 12ºC
St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
-
Watermeloen sashimi stijl
-
Knolselderij, hete bliksem
-
Biet uit de klei, paddestoelenjus, boekweit
-
Veldbonen ijsparfait
Bolenius plantaardig menu
Inclusief brood van VanMenno
MENU
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
- Watermeloen sashimi stijl, zeewier, duindoorn vinaigrette
met deze knop
Scheurebe Kalkstein Trocken
Producent: Weingut Manz
Classificatie: Qualitätswein
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): scheurebe
Sluiting: Schroefdop
Land: Duitsland
Wijnregio: Rheinhessen
Karakter: Heldere, lichtgele kleur met een klein pareltje. Vrij geurig en bloemig. In de smaak ook weer wat bloemig, rinsig, kruisbes. Goede zuren, pikant en mineraal, kruidig met een sappige afdronk.
Wijnbereiding: De druiven worden selectief met de hand geoogst en worden vergist op gecontroleerde temperatuur van 18°C in roestvrij stalen tanks. Doorgaans resteert er 6,5 gram restsuiker tegenover 6,7 gram zuren. In het voorjaar wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens: Rheinhessen is met ruim 26.500 ha het grootste wijngebied van Duitsland en ligt binnen de vierhoek Bingen, Mainz en Worms. In de vorige eeuw kwamen veel matige wijnen uit het gebied, denk aan de Liebfraumilch. Gelukkig is rond de eeuwwisseling een trend ingezet om het verleden af te schudden. Veel jonge wijnmakers onderkennen de kwaliteit van het gebied en zetten Rheinhessen op de kaart als een gebied voor hoge kwaliteitswijnen. Het milde klimaat, beschutting door het Taunusgebergte en het Odenwald alsmede de diversiteit aan bodems met löss, fijne mergel, kwarts en erosiebodems zijn een aantal factoren die het produceren van topwijnen hier mogelijk maken.
Gegevens producent: Het familiebedrijf Manz werd opgericht in 1725 en wordt momenteel door de 8ste generatie voortvarend geleid. Vader Erich heeft een zeer talentvolle en enthousiaste zoon Eric aan zijn zijde. Eric heeft zich als wijnmaker bekwaamd met stages bij Kurt Darting en bij topproducent Klaus Keller. Sinds zijn aantreden in het familiebedrijf is de kwaliteit flink gestegen en dit resulteerde in fraaie noteringen in de Duitse wijngidsen Eichelmann en Gault-Millau alsmede een 1ste en een 2e plaats in de ‘Deutsche Rotweinpreis’ zoals georganiseerd door het vakblad Vinum. Weingut Manz bezit 25 hectare en er wordt van ca. 5 à 6 hectare druiven bijgekocht van de schoonvader van Eric. In 2015 is Weingut Manz door de DLG, een Duitse landbouw organisatie, uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’, een enorme waardering, die de kwaliteit van hun wijnen onderstreept.
Serveren bij: Aperitief, lichte voorgerechten, zoetwatervis, schelpdieren, ceviche. Maar ook bij sushi’s, lichte combinaties met Oosterse smaken en frisse geitenkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie :De scheurebe is ontstaan in 1916, Dr. Georg Scheu kruiste op de landbouwschool in Alzey (Rheinhessen) de riesling met een onbekende wilde, misschien aan sylvaner verwante druif. De in de volksmond genoemde scheu is zeer populair, zeker voor producenten die graag zoete wijnen als (trocken)beerenauslese maken.
Allergeen sulfieten
Spätburgunder Schlatter Maltesergarten
Classificatie: Qualitätswein Trocken
Soort wijn: Volle rode wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Baden
Producent: Weingut Martin Waßmer, Bad Krozingen-Schlatt
Druivenras(sen): spätburgunder (pinot noir)
Karakter:
Licht, robijnrood van kleur, met iets gestoofd rood fruit, pruim, iets rokerig. In de smaak subtiel, iets zwoel en kruidig. Fraai houtgebruik met iets karamel en zachte tannine.
Wijnbereiding:
In de zuid-zuidwest gelegen wijngaard worden zorgvuldig alleen de rijpe, gezonde trossen met de hand geplukt. Vergisting en rijping vinden gedurende 15 maanden plaats in 80% nieuwe en 20% gebruikte Franse barriques, aansluitend gaat de wijn op fles.
Gegevens producent:
Het wijngoed van Martin Waßmer is gelegen in het dorp Schlatt bij Bad Krozingen, in de subregio Markgräflerland, een zogenaamd Bereich. De familie Waßmer is hier al vele generaties actief, na zijn opleiding tot chef-kok en wijnmaker nam Martin Waßmer in 1998 het stokje over. Hij wordt momenteel ter zijde gestaan door zijn dochter Sabrina, die ook wijnbouwkunde studeerde. De wijngaarden, samen zo'n 30 ha, liggen in de dorpen Dottingen, Laufen, Auggen en Schlatt. Een deel van de wijnstokken zijn zeer oud, zeker op de steile hellingen zijn de opbrengsten erg laag. Deze lage opbrengst gekoppeld aan een selectieve pluk van uiterst gezond en rijp fruit staan garant voor een hoge kwaliteit. Het sap wordt met natuurlijke gist bijna geheel droog gefermenteerd. De lange rijping op droesem wordt gedaan in de stijl en de traditie van Bourgogne. Alle rode wijnen worden gelagerd op eiken vaten, de topwijnen in Franse barriques gedurende 18 maanden, voor de botteling wordt zo mogelijk niet gefilterd.
Gebied gegevens:
Duitsland kent 11 wijngebieden, met 16.000 ha is Baden is het op 2 na grootste. De Romeinen brachten er de wijnstok, vanaf 1298 dateren de eerste documenten die hiernaar verwijzen. Baden is het meest zuidelijk gelegen wijngebied, de wijngaarden strekken zich uit langs de Rijn over een lengte van zo'n 400 km tussen Weil am Rhein bij Basel in het zuiden tot Mannheim en dan naar het oosten tot iets ten zuiden van Würzburg. Het kent 9 sub regio's (Bereiche) met diverse klimaten en bodems. Wij beperken ons tot het meest zuidelijke en ook warmste deel van Baden, de regio tussen Freiburg en Weil am Rhein. Dit gebied wordt ook wel het 'Toscane van Duitsland' genoemd, dit vanwege de fraaie heuvels en het milde klimaat. Steile hellingen op de flanken van het Zwarte Woud gaan over in lieflijke heuvels. Dit deelgebied heet officieel Markgräflerland, omvat 3.000 ha wijngaard en is genoemd naar de markgraven, die dit gebied ruim 6 eeuwen tot 1806 bestuurden. De bodem bevat veel kalk en leem, vaak met een bovenlaag van löss. Witte wijn komt van de pinot blanc, pinot gris, chardonnay maar vooral van de chasselas, die hier gutedel genoemd wordt. De regio ontleent echter haar roem aan de pinot noir druif, hier spätburgunder genoemd, een kwart van de wijngaarden is er mee beplant. De kwaliteit is vaak zeer verrassend, de betere kunnen wedijveren met de mooiste van de wereld.
Serveren bij: Perfecte combinatie met blank en rood vlees, maar ook wild, zoals ree. Prima bij stevige kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18 C
Overige informatie:
Weingut Martin Waßmer krijgt de laatste 10 jaar steeds meer erkenning, zijn wijnen worden inmiddels tot de allerbeste van het gebied beschouwd. In 2017 is Martin Waßmer door de bekende wijngids Eichelmann gekozen als Weingut des Jahres voor zijn collectie rode wijnen.
Allergenen: sulfieten
Thorn Pinot Noir
Producent: Wijngoed Thorn
Classificatie: BOB Maasvallei Limburg
Soort: Wijn Volle rode wijn
Druivenras(sen): pinot noir
Sluiting: Kurk
Land: Nederland
Wijnregio: Maasvallei Limburg
Karakter: Dieprode, heldere kleur, in zijn jeugd iets paars aan de rand. In de neus fijne aroma’s van o.a. kersen, aardbei en zachte houttonen. Warme, volle smaak, rijk en gelaagd met opnieuw rijp rood fruit, eikenhout, mooie frisse zuren, waardoor een fijne elegantie ontstaat.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn zijn met de hand geoogst tussen eind september en half oktober. Vergist werd op 30 tot 33ºC voor optimale kleurextractie op roestvrij stalen tanks. Aansluitend 18 maanden rijping op Franse eiken barriques, waarvan 30% nieuw. Het rendement per ha is gemiddeld 40 hl/ha.
Gebied gegevens: In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven (ook vlak over de grens in België) wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn (mede door de klimaatverandering) zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. Reeds ten tijde van het Middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving. Met name het centrale plein van Thorn ‘De Wingerd’ is hier een prachtig voorbeeld van. Deze wingerd was vroeger de tuin van het stift (kerk/klooster) en de huidige voorgevels van de stiftwoningen waren toen de achtergevels. De wijnregio is uniek, doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Deze vlakken de temperatuurextremen uit en beperken aldus beter de vorstschade dan andere wijngebieden in Europa. Dit warme stukje Limburg is bovendien ook een van de droogste regio’s van de Benelux, essentieel voor de smaakkwaliteit.
Gegevens producent: Na zijn wijnopleiding aan het SLVA in Trier in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn, de eerste oogst was in 2004. Op dit moment is er circa 6,5 hectare in productie, maakt hij 9 soorten wijn in totaal zo’n 60.000 flessen, die hoofdzakelijk in Nederland verkocht worden. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok was en is zijn eerste prioriteit. Dit streven heeft reeds geresulteerd in het behalen van verschillende ‘sigilles de qualité’ bij de FCIB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois. Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen auxerrois, pinot gris, riesling, pinot noir, frühburgunder en dornfelder. De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuur gecontroleerde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout. De wijngaarden van Wijngoed Thorn zijn gelegen op een oude Maasarm. De toplaag van de bodem bestaande uit klei, zand en leem en het onderliggende grindpakket (kiezel) geven de wijnen diepgang, finesse en mineraliteit. Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL) en Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (B) zijn de pioniers geweest voor de erkenning van de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Maasvallei Limburg.
Serveren bij: Bij blank vlees, lam, Iberico en gevogelte zoals blauwhoender, fazant, gerechten met paddenstoelen, romige wit en roodflorakazen, iets koeler geserveerd ook bij stevige visgerechten zoals bijv geroosterde kabeljauw met kalfsjus en bosuitjes.
Serveertemperatuur :18ºC
Overige informatie: De wijn kan gemiddeld 5 tot 8 jaar ouderen. Na een jarenlange procedure erkent de Europese Commissie sinds 2018 formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied Maasvallei Limburg. Hiermee is de eerste grensoverschrijdende wijnappellatie een feit en uniek in Europa. Wijnen geproduceerd op de kiezelgronden aan weerszijden van de Maas welke de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands-Limburg, mogen na goedkeuring met het label van BOB Maasvallei Limburg op hun flessen pronken. Een hele eer voor de hoog kwalitatieve, wijnbouw in beide Limburgen.
Allergeen: sulfieten
Deze bijpassende wijnen passen perfect bij de gerechten van dit menu.
Bolenius bij de sashimi
Scheurebe Kalkstein Trocken
Bolenius bij de knolselderij en kabeljauw
Chardonnay 'Blauw' Kiezelingenbos
Bolenius bij de biet
Thorn Pinot Noir
Bolenius bij het nagerecht
Chât Simon Sauternes
Zie bij de individuele wijnen de uitgebreide beschrijvingen en andere alternatieven.
Alle wijnen zijn per fles.
Chardonnay 'Blauw' Kiezelingenbos
Producent: Wijnkasteel Genoels-Elderen
Classificatie: Haspengouw, gecontroleerde oorsprongsbenaming
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: België
Wijnregio: Haspengouw
Gebied: Riemst
Karakter: Goudgele kleur. In de geur klassiek chardonnay met tonen van hout, brood en wit fruit, zeer speciaal. In de mond opnieuw veel fruit, droog, rijk met aangename zuren en zachte tonen van hout/vanille.
Wijnbereiding: De gisting vindt plaats voor 50% in roestvrijstalen tanks en 50% in eikenhouten vaten evenals de rijping sur lie voor 12 maanden. Aansluitend vindt de assemblage plaats en een rijping van 6 maanden op RVS cuves en 1 jaar op fles, bewaar potentieel 4-6 jaar.
Gebied gegevens: Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Haspengouw is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland.
Gegevens producent Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment zijn dat 22 hectare met een plantdichtheid van 4.300 stokken per hectare. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt; er wordt machinaal geschoffeld en gewied, dat is tijdrovender maar ook milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, met minder dan 40 hl/ha. De oogst is handmatig of machinaal afhankelijk van de omstandigheden en vindt plaats van september t/m november. Van de totale wijngaard is 18 hectare aangeplant met chardonnay, 4 hectare met pinot noir, en een halve hectare pinot gris. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 110.000 flessen. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester. Een bezoek aan het kasteel is zeer de moeite waard, jaarlijks komen er 15.000 bezoekers.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten (ook gerookt) schelpdieren vooral oesters, plateau fruits de mer, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Overige informatie: Kiezelingenbos is een perceel van 11,5 ha achter het kasteel. Hiervan is 8,5 ha chardonnay en 3 ha pinot noir, geplant in 1993, 2009 en 2010. Dit is momenteel de grootste wijngaard van België.
Allergeen: ei, melk, sulfieten
Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.
Vuurzee Cuvee de Prestige
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
-
Rouleaux van pompoen met zeewier-kaviaar
-
Rode Biet Dry-aged, Kwartel ei
-
Linzen ravioli, shimeji, paddenstoelencrèmesaus
-
Miso Aubergine, Lapsang-souchong, notenmix
-
Tartelette met advocaat
gluten Ravioli, Bloem Tiramisu: Krokant
5-gangen Parkheuvel vegetarisch
Inclusief brood van Vanmenno en luxe noten van Gotjé
MENU
- Rouleaux van pompoen met zeewier-kaviaar
- Rode Biet Dry-aged, Kwartel ei, little gem, punt radijs, pijnboompitten
- Linzen ravioli, shimeji, paddenstoelencrèmesaus
- Miso Aubergine, Lapsang-souchong, notenmix, zwarte knoflook, tuinkers
- Tartelette met advocaat, banaan-karamel, merengue, mangovinaigrette en blauwe bes
met deze knop
Granbazán 'Etiqueta Ámbar' Albariño
Classificatie: DO Rías Baixas
Soort Wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Geschikt voor veganisten
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Agro de Bazán, Vilanova de Arousa
Druivenras(sen): albariño
Karakter:
Bleek gouden kleur. Zeer aromatisch, groene appel, citrus, banaan en ananas. Frisse, smaakopwekkende wijn, vol, met een elegant, wat rins karakter. Zuiver en lang van afdronk, modern Spaans van karakter.
Wijnbereiding:
De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na het ontstelen volgt een koude inweking op 6 tot 9°C gedurende 8 uur. Hierdoor komen meer aroma stoffen in de most. Voor de gisting gaan de druiven in roestvrij stalen tanks, door het eigen gewicht van de druiven loopt een deel van het sap weg. Dit 'afloopsap' vergist op max 20°C gedurende 5 weken, daarna blijft de wijn minimaal 4 maanden op het bezinksel. De wijn wint erdoor aan complexiteit en wordt ook zachter. Ambar (bruin) verwijst naar de kleur van het etiket. De 'Ambar' is een 'vino de Lagrima', een afloopwijn.
Gegevens producent:
Agro de Bazán maakt sinds 1988 wijn van zo'n 13 ha eigen wijngaard. Daarnaast controleert men 45 ha wijngaard bij 200 wijnboeren. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Rías Baixas een onbekend wijngebied, waar de wijnbouw zeer versnippert was. De bevolking maakte met weinig kennis van zeer kleine perceeltjes wijn, meer voor privé, iets voor lokale verkoop, vaak nog zonder etiket op de fles. Distributie van wijn was zeer beperkt. Toen de vraag toenam, kwam Manuel Otero Candeira op het idee, door eigen productie en door het opkopen van druiven van wijnboeren, een volume te creëren, waardoor afzet buiten de regio en in de export mogelijk werd. Daarvoor investeerde hij grote sommen geld in gebouwen, kelders en apparatuur. Ook werden de beste wijnmakers aangetrokken. De kwaliteit ging met sprongen vooruit, de wijnen werden zeer gevraagd. Geen wonder dat Agro de Bazán wordt gezien als de pionier van de regio met wijnen die tot de allerbeste van het gebied behoren. Sinds 2017 is het bedrijf overgenomen door Pedro Martínez die naast een bodega in Rioja nu ook veel in Agro de Bazán investeert om de albariño’s op een nog hoger kwaliteitsniveau te brengen. Diego Ríos is de jonge veelbelovende Chileense oenoloog met veel ervaring, o.a. in de Moezel.
Gebied gegevens:
Het gebied Rías Baixas ligt in Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. De Rías Baixas, ofwel 'laagland-rivieren', zijn grote fjordachtige inhammen en baaien. Deze D.O. van ruim 2.400 ha bestaat uit 5 subgebieden: Condado do Tea en O Rosal aan de grens met Portugal langs de Miño rivier, Soutomaior en Ribeira do Ulla meer landinwaarts en Val do Salnés, de beste regio voor wijnbouw aan de kust van de Atlantische Oceaan. De bodem in Val do Salnés bestaat uit graniet met een alluviale bovenlaag. Het is het meest koele en natste gebied van de regio. Galicië kent zeer veel neerslag, 1520 mm per jaar, dat is 2x zoveel als in Nederland. De lokale consumptie van wijn is hier een veelvoud van die in de rest van Spanje. Hier ziet men nog veel de traditionele pergola wijnbouw, een stellage van palen, waarop latten en draden, waarbij de druiven als het ware een dak vormen op wel 180 cm boven de grond. Hierdoor worden de druiven voldoende belucht, zodat het fruit gezond kan blijven en niet voortijdig verrot, vanwege het vochtige klimaat. Ook de dikke schil van de albariño druif vermindert de kans op meeldauw.
Serveren bij Bij lichte visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, pasta's, groentengerechten, salades.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige Informatie Vaak wordt genoemd dat de albariño druif verwant zou zijn aan riesling en door pelgrims naar Galicië gebracht zou zijn. Dit klopt niet. Waarschijnlijk is albariño verwant aan loureiro.
Allergenen sulfieten
Weissburgunder
Classificatie: Qualitätswein
Kleur: Volle witte wijn
Land: Duitsland
Streek: Mosel-Saar
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen: weissburgunder (pinot blanc)
Karakter: Veel geur met rijp exotisch fruit en bloemen in de neus. De volle inzet met filmend en romig karakter en de lichte hint van hout geven de wijn een rijk en geconcentreerd karakter. De ondergrond van leisteen, kalksteen en ook nog zand en rhyoliet geeft de wijn een gelaagdheid en elegantie.
Wijnbereiding: Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op RVS en barrique neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag en men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt in mei.
Producent gegevens: Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet met name in Ürzig) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. In 2019 is de nieuwe ultra moderne kelder in gebruik genomen, een op zijn minst architectonisch opvallend gebouw in de nog steeds klassieke Saar/Mosel regio.
Gebied gegevens: Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is het oudste en één van de mooiste wijnstreken (totaal bijna 8.800 ha) van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren behouden blijven. Het Saar Bereich is minder beschut tegen de koude wind en daarom zijn deze wijnen vaak wat gereserveerder in structuur. Dit brengt een hoger zuurgehalte met zich mee, waardoor ze langer bewaard kunnen worden. Door het warmer wordende klimaat heeft de Saar steeds meer het voordeel dat het in het Mosel gebied de koelste regio is. De bodem werkt op twee manieren gunstig mee. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk. Op de vlakkere delen langs de rivier staat vooral müller-thurgau.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, groentegerechten, asperges, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. De huidige traditionele gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.
Seghesio Zinfandel Sonoma County
Classificatie: AVA Sonoma County
Kleur: Krachtige rode wijn
Land: Verenigde Staten
Streek: California,Sonoma County
Producent: Seghesio Family Vineyards, Healdsburg
Druivenrassen: zinfandel
Karakter: Dieprode kleur. Mooie aroma’s van zwart fruit, als cassis en bramen. Volle, geconcentreerde smaak, met een aansprekende frisheid. Zwoele tonen van pruimen, krenten, bramen en rozenbottel. In de afdronk licht eiken met een zoete kruidigheid.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn komen uit het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden met de hand geplukt. Vergisting geschiedt in stalen tanks gedurende 10 dagen, waarbij de wijn voor extra smaak en kleur regelmatig over de schillen wordt gepompt. Daarna rijpt de wijn gemiddeld 1 jaar in vaten, gemaakt van Frans (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van deze vaten wordt elk jaar een zo’n 30% vernieuwd.
Producent gegevens: In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 7 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Naast Home Ranch bezitten ze in Alexander Valley ook Chianti Station (met de oudste sangiovese aanplant van de VS van 1910), River Road/Ranch (1942), Chen’s Vineyard (1957) in Dry Creek Valley, Lone Oak (1960) in Alexander Valley, Keyhole Ranch (1962) en de recent gekochte Montafi wijngaard (2014), beide in Russian River. Verder koopt Seghesio al jaren druiven van oude wijngaarden bij verschillende ‘family grape growers’. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 4e en 5e generatie Seghesio. Ted Seghesio heeft het stokje van wijnmaker sinds 2015 overgedragen aan Andy Robinson. Jim Neumiller is hetzelfde aan het doen en zoon Ned is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden. Seghesio werkt sustainable en werkt in de wijngaard met cover crops, uitgekiend energie- (zonnepanelen) en water beheer en zorgt al jaren goed voor het (Mexicaanse) personeel in hun eigen Hacienda. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als een van de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per hectare, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding. Seghesio specialiseert zich in Italiaanse rassen als vermentino, barbera, sangiovese, werkt met spannende field blends op basis van zinfandel met wat oude carignane, petite sirah, grenache etc en heeft sinds kort ook een chardonnay.
Gebied gegevens: Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 25.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent bergruggen en een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (American Viticultural Area) Sonoma County loopt van de Pacific Coast in het westen tot de Mayacamas Mountains in het oosten en heeft binnen zijn grenzen meer dan 425 wineries en 18 AVA’s, waaronder bv Alexander Valley (5.847 ha), Dry Creek Valley (3.259 ha), Russian River Valley (5.623 ha), Sonoma Valley (2.252 ha), Rockpile (77 ha), Chalk Hill (603 ha) en Carneros (2.622 ha). Als een producent dus druiven uit meerdere van deze AVAs samenvoegt in een wijn dan mag hij de AVA Sonoma County gebruiken. Onder invloed van de Grote Oceaan en de mist in de vallei vanuit de San Pablo Bay heerst er een gematigd klimaat. Op diverse plaatsen weet die ochtendmist het gebied binnen te dringen. In het zuiden is het koel, de temperatuur loopt op naarmate het noordelijker wordt. De Mayacamas Mountains in het oosten bieden het noordelijk deel beschutting. Het is moeilijk om het karakter van de Sonoma County wijnen in het algemeen te beschrijven, te veel hangt af van de druif, ligging en het wijnbedrijf.
Serveren bij: Bij kruidig gegrild rood vlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: De trots van Seghesio zijn de authentieke zinfandelstokken die tot de oudste van Californië behoren. De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Lange tijd was er onduidelijkheid omtrent de herkomst, genoemd werden primitivo, crljenak, dobricic en plavac mali uit Kroatië. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en crljenak (oudste naam die bekend is: tribidrag) zijn identiek.
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.
Cadeaucheque 250 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €250,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €250,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Te bestellen voor bezorging op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.
De boxen zijn mits gekoeld bewaard 2 dagen houdbaar zodat er bijna iedere dag gedineerd kan worden.
Wil je lunchen of vroeg dineren? Laat je bestelling dan een dag eerder bezorgen.
Bezorging bedraagt € 29,75
INFORMATIE
Home Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
Feestmenus Combinatiespecials Sterrenchefs casual A La Carte De Librije dinerboxen Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn Soenil Bahadoer** De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox de Burgemeester Jonathan Zandbergen Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.