Geniet van de continentale mix van unieke en vernieuwende smaken in de dinerboxen van tweesterrenchef Sidney Schutte. (Restaurant Spectrum)
De gerechten zijn ook á la carte verkrijgbaar.
Sidney Schutte** Zeebaars
- Zeebaars, koffie beurre blanc, krokante makreel, passievrucht dressing
BEZORGD OP DI, DO EN ZA v.a. 14 oktober
met deze knop

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.


Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!

Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.

Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.

Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Sidney Schutte** Anjou duif
- Anjou duif met Enoki paddestoelen, bietenravioli, saus van biet
BEZORGD OP DI, DO EN ZA v.a. 14 oktober
met deze knop

Valpolicella Classico Ripasso ‘Marogne’
Classificatie: DOC Valpolicella Classico Superiore
Kleur: Volle rode wijn
Land: Italië
Streek: Veneto
Producent: Fratelli Zeni, Bardolino
Druivenrassen: corvina 60%, molinara 20%, rondinella 20%
Karakter: Vol rood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood kersenfruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.
Wijnbereiding: De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.
Producent gegevens: Sinds 1870 maakt de familie Zeni wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vijf generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Fausto Zeni, terzijde gestaan door zijn beide zussen Federica en Elena, produceert per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden bijgekocht bij boeren in de omgeving waar langdurige contracten mee worden afgesloten om de druivenkwaliteit te kunnen waarborgen en controleren. In 2010 werd een indrukwekkende vatenkelder onder het pand gerealiseerd. Zeni’s wijngaarden liggen verspreid aan de zuidoostoever van het Gardameer. Men exploiteert er ook een, in 2017 gerenoveerd, wijnmuseum. Hier zijn veel voorwerpen uit de wijnbouw te bezichtigen en er kan ook wijn geproefd worden. Borden in het toeristische Bardolino verwijzen naar het ‘Museo del Vino’.
Gebied gegevens: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk ‘dal van de vele (wijn)kelders’. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Fumane heeft Zeni zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild (van de greenegg of bbq ) rood vlees, wild, gevogelte zoals eend, stoofgerechten, combinaties met specerijen en zoete componenten, Aziatische smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: Met Marogne wordt bedoeld de kleine muurtjes in de wijngaarden, die dienen om bodemerosie te voorkomen.
Producent website: www.zeni.it

Fixin
Producent: Domaine Michel Magnien
Classificatie: AOP Fixin
Soort Wijn: Krachtige rode wijn (bio)
Druivenras(sen): pinot noir
Biologisch dynamisch
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Côte de Nuits
Karakter: Fluweelzachte kleur. Levendige, bloemige en geparfumeerde wijn, typisch Fixin. In de geur kreupelhout, muskus en licht dierlijke tonen. Gestructureerd in de mond, rijk en toch uitgebalanceerd.
Wijnbereiding: Handmatige oogst en vervolgens strenge selectie van alleen gezond fruit. In de kelder wordt niet gepompt, alles gaat op basis van zwaartekracht. Koude inweking gedurende 6-8 dagen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. . Het onderdompelen van de hoed (pigeage) gebeurt handmatig. Rijping voor een gedeelte op terra cotta kruiken en op voornamelijk gebruikte eiken vaten.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Fixin, een wat minder bekende appellatie in de Côte de Nuits, ligt tussen Marsannay en Gevrey-Chambertin, in het noorden van de Côte de Nuits. Fixin is al bekend in de Romeinse tijd, onder de namen Fiscinum en Fiscinus. De hertogen van Bourgogne hadden hier een residentie. Er wordt hier vooral rode wijn gemaakt, afkomstig van in totaal een kleine 100 hectare. De bodem bevat veel kalksteen.
Gegevens producent: Domaine Michel Magnien is een familiebedrijf met in totaal 18 hectare aan wijngaarden. Michel Magnien is de vierde generatie en de eerste die wijnen uitbrengt onder eigen label. Voorheen werden de wijnen namelijk verkocht aan de coöperatie. Zoon Frédéric is de huidige manager van het domein. Michel heeft percelen verdeeld over 23 appellaties, ook van Premier Cru en zelfs Grand Cru niveau in alle belangrijke gemeentes zoals Morey-Saint-Denis, Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny. Zuiverheid, elegantie en respect voor de natuur staan hoog in het vaandel. Er wordt al vele jaren op biologische wijze gewerkt, vanaf het oogstjaar 2015 zijn de wijnen Demeter gecertificeerd. Sinds 2015 werkt Frédéric voor een gedeelte met handgemaakte 160 l terracotta kruiken voor een gedeelte van de wijnen tijdens de vergisting en opvoeding. In combinatie met de traditionele opvoeding op hout geeft dit volgens hem de beste weergave van het terroir. Door het gebruik van deze terra cotta kruiken hoeft hij tijdens de vinificatie geen zwavel meer te gebruiken. Alleen net voor botteling wordt een weinig sulfiet aan de wijnen toegevoegd.
Serveren bij: Mals rundvlees, kalfsvlees, lam, blank gevogelte en vederwild, eend, ree, gerechten met truffel/paddenstoelen, vegetarische groentegerechten en milde tot half pittige kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: In de Côte d’Or voeren de allerbeste wijngaarden de eretitel Grand Cru, het zijn er slechts 32. Daarna volgen zo’n 640 wijngaarden die geklasseerd zijn als Premier Cru. De Côte de Nuits zijn hoofdleverancier van de allerbeste rode wijnen, voor de allerbeste witte wijnen moet je in de Côte de Beaune zijn.


Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!

Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.

Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.

Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Sidney Schutte** - Jonnie Boer***
Inclusief brood van VanMenno en luxe noten van Gotjé
Jonnie - Rauw gemarineerde zalmforel met amandelsherry en maggiplant
Sidney - Zeebaars uit Zeeland
Sidney - Anjou duif met Enoki paddestoelen
Jonnie - “Hunebedden” Sleedoorn, advocaat, wilde bramen
BEZORGD OP DI, DO EN ZA v.a. 14 oktober
met deze knop

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.

Valpolicella Classico Ripasso ‘Marogne’
Classificatie: DOC Valpolicella Classico Superiore
Kleur: Volle rode wijn
Land: Italië
Streek: Veneto
Producent: Fratelli Zeni, Bardolino
Druivenrassen: corvina 60%, molinara 20%, rondinella 20%
Karakter: Vol rood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood kersenfruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.
Wijnbereiding: De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.
Producent gegevens: Sinds 1870 maakt de familie Zeni wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vijf generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Fausto Zeni, terzijde gestaan door zijn beide zussen Federica en Elena, produceert per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden bijgekocht bij boeren in de omgeving waar langdurige contracten mee worden afgesloten om de druivenkwaliteit te kunnen waarborgen en controleren. In 2010 werd een indrukwekkende vatenkelder onder het pand gerealiseerd. Zeni’s wijngaarden liggen verspreid aan de zuidoostoever van het Gardameer. Men exploiteert er ook een, in 2017 gerenoveerd, wijnmuseum. Hier zijn veel voorwerpen uit de wijnbouw te bezichtigen en er kan ook wijn geproefd worden. Borden in het toeristische Bardolino verwijzen naar het ‘Museo del Vino’.
Gebied gegevens: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk ‘dal van de vele (wijn)kelders’. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Fumane heeft Zeni zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild (van de greenegg of bbq ) rood vlees, wild, gevogelte zoals eend, stoofgerechten, combinaties met specerijen en zoete componenten, Aziatische smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: Met Marogne wordt bedoeld de kleine muurtjes in de wijngaarden, die dienen om bodemerosie te voorkomen.
Producent website: www.zeni.it

Fixin
Producent: Domaine Michel Magnien
Classificatie: AOP Fixin
Soort Wijn: Krachtige rode wijn (bio)
Druivenras(sen): pinot noir
Biologisch dynamisch
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Côte de Nuits
Karakter: Fluweelzachte kleur. Levendige, bloemige en geparfumeerde wijn, typisch Fixin. In de geur kreupelhout, muskus en licht dierlijke tonen. Gestructureerd in de mond, rijk en toch uitgebalanceerd.
Wijnbereiding: Handmatige oogst en vervolgens strenge selectie van alleen gezond fruit. In de kelder wordt niet gepompt, alles gaat op basis van zwaartekracht. Koude inweking gedurende 6-8 dagen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. . Het onderdompelen van de hoed (pigeage) gebeurt handmatig. Rijping voor een gedeelte op terra cotta kruiken en op voornamelijk gebruikte eiken vaten.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Fixin, een wat minder bekende appellatie in de Côte de Nuits, ligt tussen Marsannay en Gevrey-Chambertin, in het noorden van de Côte de Nuits. Fixin is al bekend in de Romeinse tijd, onder de namen Fiscinum en Fiscinus. De hertogen van Bourgogne hadden hier een residentie. Er wordt hier vooral rode wijn gemaakt, afkomstig van in totaal een kleine 100 hectare. De bodem bevat veel kalksteen.
Gegevens producent: Domaine Michel Magnien is een familiebedrijf met in totaal 18 hectare aan wijngaarden. Michel Magnien is de vierde generatie en de eerste die wijnen uitbrengt onder eigen label. Voorheen werden de wijnen namelijk verkocht aan de coöperatie. Zoon Frédéric is de huidige manager van het domein. Michel heeft percelen verdeeld over 23 appellaties, ook van Premier Cru en zelfs Grand Cru niveau in alle belangrijke gemeentes zoals Morey-Saint-Denis, Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny. Zuiverheid, elegantie en respect voor de natuur staan hoog in het vaandel. Er wordt al vele jaren op biologische wijze gewerkt, vanaf het oogstjaar 2015 zijn de wijnen Demeter gecertificeerd. Sinds 2015 werkt Frédéric voor een gedeelte met handgemaakte 160 l terracotta kruiken voor een gedeelte van de wijnen tijdens de vergisting en opvoeding. In combinatie met de traditionele opvoeding op hout geeft dit volgens hem de beste weergave van het terroir. Door het gebruik van deze terra cotta kruiken hoeft hij tijdens de vinificatie geen zwavel meer te gebruiken. Alleen net voor botteling wordt een weinig sulfiet aan de wijnen toegevoegd.
Serveren bij: Mals rundvlees, kalfsvlees, lam, blank gevogelte en vederwild, eend, ree, gerechten met truffel/paddenstoelen, vegetarische groentegerechten en milde tot half pittige kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: In de Côte d’Or voeren de allerbeste wijngaarden de eretitel Grand Cru, het zijn er slechts 32. Daarna volgen zo’n 640 wijngaarden die geklasseerd zijn als Premier Cru. De Côte de Nuits zijn hoofdleverancier van de allerbeste rode wijnen, voor de allerbeste witte wijnen moet je in de Côte de Beaune zijn.

Diemersdal Noble Late Harvest Sauvignon Blanc
Classificatie: Wine of Origin Durbanville
Soort wijn: Volle zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Zuid- Afrika
Streek: Coastal Region, Durbanville
Producent: Diemersdal Wine Estate, Durbanville
Druivenras(sen): sauvignon blanc
Karakter:
Een prachtige dessertwijn met een typisch botrytis karakter in de neus met rijp tropisch fruit, gedroogd fruit, beetje spicy (sambal) en een hint van amandel. Volle licht exotische smaak, hint van hout, kruidig en prachtige balans tussen het zoet en de ragfijne zuren van de sauvignon blanc.
Wijnbereiding:
Laat geoogst waardoor de druiven geconcentreerd werden aan de wijnrank waarbij 40% van de druiven aangetast werd door de goede soort van botrytis. De fermentatie van de wijn werd gestopt bij 10,3% alcohol en heeft hierdoor een restsuiker van 145 gr/l. De wijn heeft daarna nog gerijpt voor 9 maanden in oude Franse eiken vaten. Geen malo om de frisheid te behouden.
Gegevens producent:
De historie van Diemersdal begint in 1698 wanneer Hendrik Sneewind grond krijgt toegewezen om een landgoed te beginnen. Later krijgt Captain Diemer het landgoed in bezit en trouwt hij met de weduwe van Hendrik Sneewind. Dan is de naam Diemersdal geboren. In oudere stukken zijn gegevens gevonden dat er reeds in 1705 sprake was van wijn maken, ook door de vondst van vaten en een eenvoudige wijnpers. In 1885 krijgt de Familie Louw de farm in bezit en begint de lange lijn van 7 generaties wijnmakers met Matthys als voornaam. De huidige Matthys Louw deed ervaring op in zowel Frankrijk als bij Klein Constantia in Zuid-Afrika. Momenteel is het een modern wijnbedrijf met 200 ha met uitstekend uitgeruste kelders. Er worden evenveel witte als rode wijnen gemaakt. Diemersdal ligt iets ten noorden van Durbanville met een fraai uitzicht op de Tafelberg. Een restaurant maakt deel uit van het wijngoed.
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens:
Durbanville Valley is één van de oudste wijngebieden van Zuid Afrika. Het is een fraai, glooiend heuvelgebied waar De Dorstberg zorgt voor een perfecte combinatie van ondergrond en klimatologische omstandigheden. Doordat het gebied zo dicht bij de Atlantische Oceaan ligt is er een perfecte afkoeling in de nacht waardoor de frisheid behouden blijft in de wijnen. Durbanville Valley behoort tot de 3 koelste wijngebieden van het land, er zijn slechts 12 wijnbedrijven actief. Irrigatie is niet nodig aangezien er toch altijd nog 700 mm regen per jaar valt. De sauvignon blanc stokken staan op zuidelijk gelegen hellingen op een droge bodem van verweerd graniet met veel leem.
Serveren bij: Crème brûlée, desserts met steenvruchten en noten, chipolatapudding en blauwe kaas.
Serveertemperatuur: 10 à 12 C
Allergenen: sulfieten

Classificatie: DOP Pago El Terrerazo
Soort wijn: Volle witte wijn, Biologisch
Sluiting: Kurk
Land: Spanje
Streek: Valencia
Producent: Bodega y Viñedos Mustiguillo, Terrerazo-Utiel
Druivenras(sen): merseguera (65%), viognier (24%), malvasia (11%)
Karakter:
Bleek tot licht geel van kleur, iets groene zweem. In de geur wat limoen, citroengras en een floraal aroma. Tonen van perzik, rijpe peer en licht abrikoos. In de smaak een filmend mondgevoel, ondersteund door frisse zuren, zuiver en verfijnd, iets bloemig met een plezierig notenbittertje en licht ziltig in de afdronk. Modern gestileerde wijn, smaakt verrassend anders en is breed inzetbaar.
Wijnbereiding:
De druiven voor deze witte wijn zijn afkomstig van de Finca Calvestra op 900 m hoogte en worden handmatig geoogst in kisten van 15 kg. Na de selectietafel wordt elk ras apart gevinifieerd. Inweking in de pers van de merseguera gedurende 4 uur en bij de viognier zelfs 8 uur. Tijdens de vergisting op rvs wordt er maximaal 1 of 2 keer battonage in de tank toegepast. Aan het einde van de alcoholische gisting wordt de wijn overgepompt in een andere tank om de wijn van de lie te scheiden. Na de blend wordt de wijn gestabiliseerd en gebotteld.
Gegevens producent:
Bodega y Viñedos Mustiguillo is in 1999 ontstaan toen eigenaar Toni Sarrión besloot bobalwijnen te gaan maken van hoge kwaliteit. Het familiebedrijf bestaat uit een ruim 126 ha groot domein El Terrerazo, waarvan 87 ha beplant met wijnstokken. Het ligt niet ver van het dorpje Utiel, in de regio bij Valencia. De bodega ligt op 800 tot 900 m hoogte en 100 km van de kust. De wijngaarden zijn sinds 2009 biologisch gecertificeerd, het gemiddeld rendement is 30 hl/ha en lager. Het bedrijf verrijkt de bodem uitsluitend met organische mest en gebruikt uiteraard geen chemische bestrijdingsmiddelen. De oude wijngaarden met bobal wordt ‘en vaso’ (in struikvorm) gesnoeid, de andere rassen worden ‘geleid’ of in ‘lyre’ gesnoeid. Irrigatie vindt alleen plaats bij de internationale rassen. Sinds 2010 zijn de wijnen van Mustiguillo erkent als DO Pago El Terrerazo. Bodega Mustiguillo is lid van de prestigieuze Grandes Pagos de España (www.grandespagos.com).
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens:
Het gebied waar Bodegas y Viñedos Mustiguillo eigenlijk onder valt is de D.O.P. Utiel-Requena, ten oosten van La Mancha en 70 km ten westen van Valencia. Toni Sarrión heeft nooit aansluiting bij deze regio nagestreefd en de wijnen zijn sinds 1999 eerst als Vino de Mesa, in 2003 als Vino de la Tierra El Terrerazo en sinds 2010 als DO Pago op de markt gebracht. Utiel-Requena heeft sinds 1970 een D.O., vrij recent is deze veranderd in de EU benaming D.O.P. De plaatsjes Utiel en Requena geven de naam aan het gebied, dat 37.000 ha omvat. Het gebied ligt tegen de Spaanse hoogvlakte op 600 tot 900 meter hoogte. Het is hier duidelijk koeler dan in de rest van de regio Castilla-La Mancha. Het klimaat is mediterraan met continentale invloeden: droog en warm. In de nachten koelt het behoorlijk af door de frisse wind en mist van de Middellandse zee. Er is ongeveer 400 mm neerslag per jaar en voldoende zon voor optimale rijping. De bodem bestaat uit zand, (kalk)stenen en klei.
Serveren bij:
Als verfrissend aperitief, bij vis zoals sardines, boquerones, inktvis, sushi's, lichte vleesgerechten zoals vitello tonato, groentengerechten, salades, Aziatische/ Arabische smaken.
Serveertemperatuur: 10 à 12 C
Deze Mestizaje wordt vanaf 2006 gemaakt. De druiven voor Mestizaje wijnen zijn allemaal biologisch geteeld en sinds 2009 gecertificeerd. Merseguera is een lokaal ras dat in de Valencia regio vaak eenvoudige wijnen voortbrengt met een laag alcoholgehalte. Toni Sarrión maakt daarentegen een laag rendement, fenolisch rijpe merseguera, die genetisch dicht bij de Spaanse torrontés uit Galicië staat.
Allergenen: sulfieten

Pinot Bianco 'Sirmian'
Classificatie:
DOC Alto Adige
Soort Wijn:
Volle witte wijn
Sluiting:
Kurk
Land:
Italië
Streek:
Alto Adige-Südtirol
Producent:
Nals Margreid, Nalles
Druivenras(sen):
pinot bianco (pinot blanc)
Karakter:
Zachtgeel van kleur. Een royale, fruitige geur van wit fruit als appel en rijpe ananas tot citrusfruit. Volle en rijpe smaak, zacht met lichte ziltigheid, krachtig en een fijne zuurgraad en elegantie na.
Wijnbereiding:
Van de hooggelegen, historische Sirmian wijngaard (500-700 m) worden de druiven half oktober geoogst. Na binnenkomst van de druiven vindt een strenge selectie plaats. Aansluitend persing en natuurlijke klaring van de most. Daarna vergisting op roestvrij staal met 8 maanden rijping op de lie (bezinksel) in grote houten foeders en na een lichte filtering volgt de botteling in maart.
Gegevens producent:
Nals Margreid is opgericht in 1985 toen de wijnhuizen van Nalles (1932) en Magre (1954) de krachten bundelden. Momenteel behoort het tot de absolute topproducenten van Alto-Adige. De in 2011 totaal nieuw opgetrokken wijnkelder is een architectonisch hoogstandje van grote schoonheid. In de vinificatieruimtes doet de zwaartekracht haar werk om zo min mogelijk te hoeven overpompen. De druiven komen van 160 hectare die worden verbouwd door 140 wijnboeren waar hoge eisen aan worden gesteld met betrekking tot respect voor natuur en milieu. Er wordt alleen gewerkt met ecologische bestrijdingsmiddelen om een natuurlijk evenwicht te bereiken in de wijngaard. Wijnmaker is de gedreven Harald Schraffl. Het gemiddeld bezit aan wijngaarden is bij de leden iets meer dan 1 ha en is veel te klein om er zelf wijn van te kunnen maken en van te kunnen leven. Veel boeren telen daarnaast ook nog ander fruit en zijn vaak werkzaam in het plaatselijke toerisme (zoals kamerverhuur etc).
Gebied gegevens:
Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal hoofdzakelijk Duits is. Een kwart van de bevolking is Italiaanstalig en een klein deel spreekt Ladinisch (verwant aan Reto-romaans). De provincie vormt samen met de provincie Trentino een autonome regio binnen Italië. Het wijngebied (5.300 ha) is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt in de Zuid-Alpen. De wijnbouw hier is zeer oud en stamt nog van voor de Romeinse tijd, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen, ze zijn zeer elegant en aromatisch. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit morenen, grote stenen, graniet en kiezel-leem. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong, lokale rassen zijn o.a. de lokaal populaire schiava (vernatsch), manzoni en lagrein. Het wijngaardbezit is zeer versnipperd, 15 coöperaties maken 75% van alle wijn. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.
Serveren bij:
Heerlijk als aperitief, bij niet gerookte visgerechten, schaal en schelpdieren, salades, antipasti, asperges, pasta's en witflorakazen.
Serveertemperatuur:
10 à 12ºC
Overige Informatie:
De Sirmian wijngaard heeft een rijke minerale bodem met morenen, marmer, mica gneiss, kalk. De Sirmian Pinot Bianco is het paradepaardje van Nals-Margreid en krijgt (bijna) standaard 3 glaasjes in de Gambero Rosso (dit is de hoogste waardering).
Allergenen:
sulfieten



Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!

Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.

Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.

Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje

Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Voor bedrijven Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
Kerstmenus A La Carte Restaurant 212 Sidney Schutte** de Librije dinerboxen Bolenius Parkheuvel dinerboxen Parkheuvel BBQ Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.