- Bestellen
- Feestmenus
- Combinatiespecials
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- De Librije dinerboxen
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- Soenil Bahadoer**
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- de Burgemeester
- Jonathan Zandbergen
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Chef aan huis
- Cadeaubonnen
- Hoe werkt het?
Geniet thuis van een geheel zelf samengestelde sterrendinerbox.
212 Bread and butter pudding
Bread and butter pudding van komijn met ingelegde rozijnen en parfait van gerookt vanille-ijs
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Bolenius Veldbonen parfait
Veldbonen ijsparfait, Biet, Nederlandse vanille
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Vuurzee Cuvee de Prestige
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Eieren: Parfait en Hangop
De crumble bevat gluten en kan vervangen worden door crumble van noten te maken door deze te pletten.
Lactose: Crumble, Hunebedden en Hangop
Noten: Hunebedden; Hazelnoten
De Librije Hunebedden
"Hunebedden" Sleedoorn, advocaat, wilde bramen
Bord opmaken
met deze knop
Wairau River Botrytised Riesling, Nieuw-Zeeland
Soort wijn: Witte dessertwijn
Sluiting: Schroefdop
Land: Nieuw-Zeeland
Streek: Marlborough
Producent: Wairau River Wines
Druivenras(sen): Riesling
Karakter:
Een intense, aromatische neus met tonen van honing, passievrucht en citrus. Zeer elegante smaak, waarin marmelade en gedroogde abrikoos. Het houtgebruik geeft het toffee en vanille karakter, terwijl de gezonde zuren zorgen voor extra complexiteit en een lange frisse afdronk.
Wijnbereiding:
De stokken, geplant in 1995, staan op een vulkanische bodem. De oogst vindt plaats in september, de druiven worden tot begin maart van het volgende jaar op houten rekken gelegd om in te drogen. Hierdoor verliest de druif 50% van zijn gewicht, het suikergehalte bedraagt dan 25 tot 28%. Na het ontstelen volgt 18 uur inweking van de schillen, dan volgt een zachte persing, waarna gedurende 12 uur vaste deeltjes uit het sap bezinken. Geselecteerde gist brengt de gisting op gang, die voor 60% plaatsvindt in roestvrijstalen tanks en voor 40% in kleine eiken vaten. Deze gisting op lage temperatuur duurt ongeveer 2 maanden tot in mei. Het alcoholpercentage bedraagt dan 12 à 13 graden, er resteert nog 140 g/ltr restsuiker. Dan volgt een periode van 10 tot 12 maanden rijping in eiken vaten.
De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt in de Rapaura-wijngaard van de Wairau River naast de winery. Dit gebied heeft de gewoonte om in speciale jaren intens zoet en gearomatiseerd fruit te levere. Na een zorgvuldige selectie en delicaat persen wordt het sap voor fermentatie overgebracht naar Franse eiken barriques en deels roestvrij staal.
Gegevens producent:
Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sinds 2004 is Allen McWilliams de wijnmaker. Wairau River is één van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Anno 2007 bezit de familie 210 hectaren verdeeld over 5 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay en viognier. Wairau betekent ‘verscheidende wateren’ in de taal van de originele bevolking, de Maori. Men maakt alleen wijn van eigen wijngaarden, die deels als biologisch zijn gecertificeerd.
Gebied gegevens:
Marlborough ligt in het uiterste noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is tevens het grootste wijngebied van het land. De eerste wijngaarden werden hier in 1973 aangeplant. Al in de jaren 80 bleek, dat voornamelijk van de sauvignon druif hier zeer opmerkelijke wijnen konden worden geproduceerd. De ideale omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn een combinatie van voldoende zonuren, de steenachtige, arme bodem, veel zon en de verkoelende zeewind, die zorgt voor gelijkmatige rijping van de druiven, waardoor behoud van fruit en zuren gegarandeerd zijn. De zee ligt slechts op slechts 10 kilometer. Ook andere rassen hebben inmiddels hun intrede gedaan, met name riesling, pinot gris en pinot noir.
Wairau River heeft zijn eigen oogstmachines om zo op de beste tijd te kunnen oogsten, zonder afhankelijk te zijn van andere bedrijven. In 2002 werd een geheel nieuwe en revolutionaire winery gebouwd. Het gehele proces vindt binnen onder één dak plaats en wordt op een constante temperatuur gehouden, terwijl het normaal is in dit gebied dat tanks ook buiten staan. Het water van de winery en wijngaarden wordt hergebruikt d.m.v. het unieke ‘Live Water Treatment System’. Dit gebruikt geen chemicaliën, zoals chloor, maar bacteriën om opnieuw schoon en zuurstofrijk water te verkrijgen.
Serveren bij:
Desserts waarin fruit gecombineerd wordt met ijs.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Allergenen: sulfieten
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Burgemeester Chocolade roos
Chocolade roos met passievruchtkaramel, crémeux van hazelnoot en appel-passievruchtcrème
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Wairau River Botrytised Riesling, Nieuw-Zeeland
Soort wijn: Witte dessertwijn
Sluiting: Schroefdop
Land: Nieuw-Zeeland
Streek: Marlborough
Producent: Wairau River Wines
Druivenras(sen): Riesling
Karakter:
Een intense, aromatische neus met tonen van honing, passievrucht en citrus. Zeer elegante smaak, waarin marmelade en gedroogde abrikoos. Het houtgebruik geeft het toffee en vanille karakter, terwijl de gezonde zuren zorgen voor extra complexiteit en een lange frisse afdronk.
Wijnbereiding:
De stokken, geplant in 1995, staan op een vulkanische bodem. De oogst vindt plaats in september, de druiven worden tot begin maart van het volgende jaar op houten rekken gelegd om in te drogen. Hierdoor verliest de druif 50% van zijn gewicht, het suikergehalte bedraagt dan 25 tot 28%. Na het ontstelen volgt 18 uur inweking van de schillen, dan volgt een zachte persing, waarna gedurende 12 uur vaste deeltjes uit het sap bezinken. Geselecteerde gist brengt de gisting op gang, die voor 60% plaatsvindt in roestvrijstalen tanks en voor 40% in kleine eiken vaten. Deze gisting op lage temperatuur duurt ongeveer 2 maanden tot in mei. Het alcoholpercentage bedraagt dan 12 à 13 graden, er resteert nog 140 g/ltr restsuiker. Dan volgt een periode van 10 tot 12 maanden rijping in eiken vaten.
De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt in de Rapaura-wijngaard van de Wairau River naast de winery. Dit gebied heeft de gewoonte om in speciale jaren intens zoet en gearomatiseerd fruit te levere. Na een zorgvuldige selectie en delicaat persen wordt het sap voor fermentatie overgebracht naar Franse eiken barriques en deels roestvrij staal.
Gegevens producent:
Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sinds 2004 is Allen McWilliams de wijnmaker. Wairau River is één van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Anno 2007 bezit de familie 210 hectaren verdeeld over 5 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay en viognier. Wairau betekent ‘verscheidende wateren’ in de taal van de originele bevolking, de Maori. Men maakt alleen wijn van eigen wijngaarden, die deels als biologisch zijn gecertificeerd.
Gebied gegevens:
Marlborough ligt in het uiterste noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is tevens het grootste wijngebied van het land. De eerste wijngaarden werden hier in 1973 aangeplant. Al in de jaren 80 bleek, dat voornamelijk van de sauvignon druif hier zeer opmerkelijke wijnen konden worden geproduceerd. De ideale omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn een combinatie van voldoende zonuren, de steenachtige, arme bodem, veel zon en de verkoelende zeewind, die zorgt voor gelijkmatige rijping van de druiven, waardoor behoud van fruit en zuren gegarandeerd zijn. De zee ligt slechts op slechts 10 kilometer. Ook andere rassen hebben inmiddels hun intrede gedaan, met name riesling, pinot gris en pinot noir.
Wairau River heeft zijn eigen oogstmachines om zo op de beste tijd te kunnen oogsten, zonder afhankelijk te zijn van andere bedrijven. In 2002 werd een geheel nieuwe en revolutionaire winery gebouwd. Het gehele proces vindt binnen onder één dak plaats en wordt op een constante temperatuur gehouden, terwijl het normaal is in dit gebied dat tanks ook buiten staan. Het water van de winery en wijngaarden wordt hergebruikt d.m.v. het unieke ‘Live Water Treatment System’. Dit gebruikt geen chemicaliën, zoals chloor, maar bacteriën om opnieuw schoon en zuurstofrijk water te verkrijgen.
Serveren bij:
Desserts waarin fruit gecombineerd wordt met ijs.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Allergenen: sulfieten
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
De Groene Lantaarn taart yuzu
Taartje van yuzu met mango en kokos-crèmeux
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Bij Jef nagerecht
Parfait van koffie, mandarijnmousse, kumquatmousse, meringue van kamille, crunch van honingpollen
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Aan de Poel ananas dessert
Gemarineerde ananas met karamel en yuzu
met deze knop
Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Bij Jef Taart van groene appel
Eieren: Parfait, taartje en meringue
Lactose: Parfait, taartje
Noten: Taartje
Bij Jef Taart van groene appel
Taart van groene appel, witte chocolade en hazelnoot met meringue en zuring parfait
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Parkheuvel tartelette advocaat
Tartelette met advocaat, banaan-caramel, merengue, mangovinaigrette en blauwe bes
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Gewurztraminer Vendanges Tardives
Classificatie: AOP Alsace
Kleur: Krachtige zoete witte wijn
Land: Frankrijk
Streek: Elzas
Producent: Bernard et Robert Schoffit, Colmar
Druivenrassen: gewürztraminer
Karakter: Goudgeel van kleur. Weelderig bouquet, waarin gekonfijt fruit, de zeer herkenbare kruidigheid van de gewurztraminer en tonen van pourriture noble. In de mond een explosie van wit fruit als peer, abrikoos en perzik gecombineerd met een elegante, kruidige zoetheid. Zwoele, hevig intense smaak, spannend evenwicht tussen rijkdom en elegantie.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 1 tot 10 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Producent gegevens: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 80 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De drie voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 hectare van de in totaal 22,13 hectare van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit vier druivenrassen aangeplant(riesling,pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat) die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, hij is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basis wijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Gebied gegevens: De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Serveren bij: Rijke gerechten, pate’s, rilette’s, gerechten met eenden - ganzenlever, karaktervolle kazen als Munster, Epoisses en bij milde zoete desserts met fruit, creme brulée, souffle’s.
Serveertemperatuur: 12ºC
Overige informatie: De term ‘vendange tardive’ betekent late oogst en houdt in dat vaak in oktober/november overrijpe druiven geplukt worden. Er mogen alleen edele druivenrassen worden gebruikt, dit zijn riesling, pinot Gris, muscat en gewurztraminer. Het wijninstituut van de Elzas stelt de datum vast vanaf welk moment de druiven voor Vendanges Tardives mogen worden geoogst. Daarnaast moeten de druiven voor de oogst worden geanalyseerd door een onafhankelijke controleur. De wijn mag pas 18 maanden na oogst in de verkoop komen. Vervolgens moet de wijn worden geproefd worden door een onafhankelijke proever. Als de wijn aan alle eisen voldoet mag deze als Vendanges Tardives worden verkocht.
Soenil Bahadoer chocolademousse
Chocolademousse met pinda crèmeux en citrus
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65 gram per broodje
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Voor een compleet diner raden wij aan zeker 3-4 gerechten per persoon te bestellen.
Gerechten en menu's kunnen vanaf 2 personen besteld worden. Onze vegetarische gerechten vanaf 1 persoon.
Wij bezorgen op dinsdag, donderdag, vrijdag, of zaterdag, (ook woensdag 24 en 31 december).
Wil je lunchen of vroeg dineren? Laat je bestelling dan een dag eerder bezorgen.
De boxen zijn mits gekoeld bewaard 2 dagen houdbaar.
INFORMATIE
Home Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
Feestmenus Combinatiespecials Sterrenchefs casual A La Carte De Librije dinerboxen Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn Soenil Bahadoer** De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox de Burgemeester Jonathan Zandbergen Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.