- Bestellen
- Sterrenchefs casual
- Feestspecials
- A La Carte
- De Librije dinerboxen
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Parkheuvel BBQ
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- GEM (voorheen De Lindehof)
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- de Burgemeester
- Jonathan Zandbergen
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cook Like a Chef Events
- Chef aan huis
- Hoe werkt het?
- Chef aan huis
Parkheuvel Shop
Bestel hier bijpassende wijnen, bonbons, en Parkheuvels signatuurgerecht: de Bressekip-ravioli.


Wairau River Sauvignon Blanc
Soort Wijn: Lichte witte wijn
Druivenras(sen): sauvignon blanc
Land: Nieuw-Zeeland
Wijnregio: Marlborough
Karakter: Bleekgele kleur. Herkenbare geur van passievrucht, groene kruiden en roze grapefruit. In de mond heerlijk zuiver, fris en mineraal, bijna strak met zeker voldoende vulling met een zekere elegantie.
Wijnbereiding: Deze druiven uit 6 wijngaarden komen grotendeels van stokken, ouder dan 30 jaar. Het sap wordt vergist op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks. De wijn wordt enige tijd op de lie gelagerd en droog gevinifieerd, er resteert slechts 2 gram restsuiker. Het rendement is uiterst laag, slechts 25 hl/ha.
Gebied gegevens: Marlborough ligt in het uiterste noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland en is tevens het grootste wijngebied (ruim 25.000 ha) van het land. De eerste wijngaarden werden hier in 1973 aangeplant. Al in de jaren 80 bleek, dat voornamelijk van de sauvignon druif hier zeer opmerkelijke wijnen konden worden geproduceerd. De ideale omstandigheden voor wijnbouw in Marlborough zijn een combinatie van voldoende zonuren, de steenachtige, arme bodem, veel zon en de verkoelende zeewind, die zorgt voor gelijkmatige rijping van de druiven, waardoor behoud van fruit en zuren gegarandeerd zijn. De zee ligt slechts op 10 kilometer afstand. Het overgrote gedeelte van de druiven worden hier machinaal geoogst. 75% van de aangeplante druiven is sauvignon blanc. Ook andere rassen hebben inmiddels hun intrede gedaan, met name riesling, pinot gris en pinot noir, met bv albariño en grüner veltliner wordt geëxperimenteerd. Subzones zijn Wairau Valley, Southern Valleys (ten zuiden van Wairau, meer geschikt voor pinot noir) en zuidelijk de Awatere Valley. Sinds 2018 heeft men in Marlborough met Appelation Marlborough Wine een eigen appellation. Het gebied wordt gedomineerd door een aantal zeer grote producenten en door vele kleine wineries en druiventelers.
Gegevens producent: Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun 5 kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker. Sam Rose is verantwoordelijk voor het maken van de wijnen en werkt nauw samen met zijn goede vriend en getalenteerde wijnmaker Nick Entwistle. Wairau River is een van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Op dit moment bezit de familie 210 hectaren verdeeld over 10 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote tot middelgrote ronde keien. 80% is beplant met sauvignon blanc, 10% pinot noir en wat syrah, verder riesling, gewürztraminer, pinot gris, chardonnay, grüner veltliner, albariño en viognier. Wairau betekent ‘verscheidende wateren’ in de taal van de originele bevolking, de Maori. Men maakt alleen wijn van eigen wijngaarden, die deels als biologisch zijn gecertificeerd.
Serveren bij: Bij lichte visgerechten zoals ceviche, schelpdieren, groentegerechten zoals asperges, salades met tomaat en tuinkruiden, Aziatische smaken, bij verse geitenkaas.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie: Wairau River heeft zijn eigen oogstmachines om zo op de beste tijd te kunnen oogsten, zonder afhankelijk te zijn van andere bedrijven. In 2002 werd een geheel nieuwe en revolutionaire winery gebouwd. Het gehele proces vindt binnen onder één dak plaats en wordt op een constante temperatuur gehouden, terwijl het normaal is in dit gebied dat tanks ook buiten staan. Het water van de winery en wijngaarden wordt hergebruikt d.m.v. het unieke ‘Live Water Treatment System’. Dit gebruikt geen chemicaliën, zoals chloor, maar bacteriën om opnieuw schoon en zuurstofrijk water te verkrijgen.

Weissburgunder
Classificatie: Qualitätswein
Kleur: Volle witte wijn
Land: Duitsland
Streek: Mosel-Saar
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen: weissburgunder (pinot blanc)
Karakter: Veel geur met rijp exotisch fruit en bloemen in de neus. De volle inzet met filmend en romig karakter en de lichte hint van hout geven de wijn een rijk en geconcentreerd karakter. De ondergrond van leisteen, kalksteen en ook nog zand en rhyoliet geeft de wijn een gelaagdheid en elegantie.
Wijnbereiding: Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op RVS en barrique neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag en men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt in mei.
Producent gegevens: Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet met name in Ürzig) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. In 2019 is de nieuwe ultra moderne kelder in gebruik genomen, een op zijn minst architectonisch opvallend gebouw in de nog steeds klassieke Saar/Mosel regio.
Gebied gegevens: Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is het oudste en één van de mooiste wijnstreken (totaal bijna 8.800 ha) van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren behouden blijven. Het Saar Bereich is minder beschut tegen de koude wind en daarom zijn deze wijnen vaak wat gereserveerder in structuur. Dit brengt een hoger zuurgehalte met zich mee, waardoor ze langer bewaard kunnen worden. Door het warmer wordende klimaat heeft de Saar steeds meer het voordeel dat het in het Mosel gebied de koelste regio is. De bodem werkt op twee manieren gunstig mee. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk. Op de vlakkere delen langs de rivier staat vooral müller-thurgau.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, groentegerechten, asperges, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. De huidige traditionele gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Gewurztraminer Vendanges Tardives
Classificatie: AOP Alsace
Kleur: Krachtige zoete witte wijn
Land: Frankrijk
Streek: Elzas
Producent: Bernard et Robert Schoffit, Colmar
Druivenrassen: gewürztraminer
Karakter: Goudgeel van kleur. Weelderig bouquet, waarin gekonfijt fruit, de zeer herkenbare kruidigheid van de gewurztraminer en tonen van pourriture noble. In de mond een explosie van wit fruit als peer, abrikoos en perzik gecombineerd met een elegante, kruidige zoetheid. Zwoele, hevig intense smaak, spannend evenwicht tussen rijkdom en elegantie.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 1 tot 10 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Producent gegevens: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 80 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De drie voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 hectare van de in totaal 22,13 hectare van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit vier druivenrassen aangeplant(riesling,pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat) die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, hij is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basis wijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Gebied gegevens: De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Serveren bij: Rijke gerechten, pate’s, rilette’s, gerechten met eenden - ganzenlever, karaktervolle kazen als Munster, Epoisses en bij milde zoete desserts met fruit, creme brulée, souffle’s.
Serveertemperatuur: 12ºC
Overige informatie: De term ‘vendange tardive’ betekent late oogst en houdt in dat vaak in oktober/november overrijpe druiven geplukt worden. Er mogen alleen edele druivenrassen worden gebruikt, dit zijn riesling, pinot Gris, muscat en gewurztraminer. Het wijninstituut van de Elzas stelt de datum vast vanaf welk moment de druiven voor Vendanges Tardives mogen worden geoogst. Daarnaast moeten de druiven voor de oogst worden geanalyseerd door een onafhankelijke controleur. De wijn mag pas 18 maanden na oogst in de verkoop komen. Vervolgens moet de wijn worden geproefd worden door een onafhankelijke proever. Als de wijn aan alle eisen voldoet mag deze als Vendanges Tardives worden verkocht.

Madeira Medium Dry Rainwater / Barbeito
Producent: Vinhos Barbeito
Classificatie: DOP Madeira
Soort Wijn: Aperitief
Druivenras(sen) tinta negra mole
Sluiting: Kurk
Land Portugal
Wijnregio: Madeira
Karakter: Licht oranjebruin, oxidatieve neus, karakteristiek voor Madeira, waarin rozijnen, gedroogd fruit, gedroogde appeltjes en walnoot te herkennen zijn, met een rokerige toets. Lichtzoete aanzet waarna prettige zuren komen. Noten, amandel, karamel en ook weer gedroogd fruit. Vol en zeer zacht. Lange, frisse finale.
Wijnbereiding: De druiven, geplukt vanaf eind augustus, zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in de gebieden Estreito de Câmara de Lobos en Prazeres. Ze gaan bij binnenkomst in de kelder in een pneumatische pers. Dan start de vergisting. Wijnalcohol met een percentage van 96% wordt toegevoegd op het moment dat de gewenste zoetheid is bereikt. De gisting stopt dan onmiddellijk, de jonge wijn bevat nu 19% alcohol, en er resteert dan nog zo’n 60 gram onvergiste suiker/liter. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 5 jaar op vaten van Frans eiken. Vaten liggen in ruimtes, estufas geheten, met een stabiele temperatuur. Verwarming op traditionele, natuurlijke wijze, dus door de zon. Dit wordt de canteiro-methode genoemd.
Gebied gegevens: Madeira is een bij Portugal horend vulkanisch eiland van 735 km2, gelegen op zo’n 600 kilometer van de Noord-Afrikaanse kust. Sinds de 15e eeuw staan hier al wijnstokken. Er wordt op het eiland jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen liter madeira gemaakt van nog geen 500 ha wijngaard. De meeste wijngaarden zijn klein (minder dan 1 ha groot), aangelegd op kleine terrassen (poios) op steile hellingen en bevinden zich vooral aan de noord- en zuidkust van het eiland.
Er zijn 10 productiegebieden waarvan Santana, São Vicente en Câmera de Lobos de belangrijkste zijn. De meeste wijn, zo’n 80%, wordt geëxporteerd. Er worden in totaal twintig druivenrassen verbouwd waarvan er vijf als edel worden bestempeld, waaronder de Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia (Malmsey) en de beperkt aangeplante, opkomende Terrantez. Verreweg het meest aangeplant (meer dan de helft en 85% van de productie) is echter de Tinta Negra Mole, waarvan elk type madeira, van droog tot zoet, kan worden gemaakt. Tinta negra mole is een blauw ras dat nietszeggende lichte rode of rosé wijnen geeft, is productief en goed bestand tegen ziektes.
De meeste madeira, ongeveer 60%, is van eenvoudige kwaliteit, tot 3 jaar oud, en wordt gebruikt bij het koken. De wijnmaker voegt dan vaak peper en zout toe, waardoor het geen wijn meer is maar saus. Zodoende hoeft er ook geen accijns meer te worden betaald. De betere madeira’s worden ingedeeld op zoetheid, uiteenlopend van extra dry (waarvoor Sercial wordt gebruikt), via medium dry (Verdelho) en medium sweet (Boal) tot en met sweet (Malmsey). Hiernaast bestaat er Madeira met leeftijdsaanduiding (5, 10, 15, 20, 30, more than 40 en 50 Years) en hogere kwaliteiten als Colheita en Frasceira. Madeira maakt 95% uit van de productie van het eiland. Er wordt beperkt niet aangesterkte ‘gewone’ wijn gemaakt onder de DOP Madeirense en IGP Terras Madeirenses.
Serveertemperatuur 12ºC
Overige informatie Het verhaal gaat dat er ooit een vat madeira, bestemd voor Amerika, op het strand was achtergebleven. Door regenwater werd de wijn verdund, hetgeen uiteindelijk leidde tot deze specifieke madeira, heel toepasselijk dus Rainwater genoemd. Eenmaal geopend blijft de wijn zeker enkele maanden goed.

Louis Chèze Cinquante 50
Goudgeel van kleur. Een rijke geur met wat eikenhout, specerijen en kamille. Zeer smaakvol, breed met wat abrikoos, een klein bittertje met een lange afdronk.

Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Saint-Véran is een relatief jonge appellatie (sinds 1971) en de wijnen werden voorheen veelal als Mâcon-Villages op de markt gebracht. Rond Prissé en Davayé (waar Corsin zit) worden de beste Saint-Vérans gemaakt, vaak zeer betaalbaar en in een prima Mâconnais stijl.
Gegevens producent: Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij: Vis, schaal- en schelpdieren met vele bereidingsmogelijkheden, blank vlees en gevogelte, groentegerechten en salades, Aziatische gerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten

Chardonnay 'Groblja' Vedrignano, ll Cru Classificazione
Producent Domaine Vicomte de Nouë-Marinic
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Slovenië
Wijnregio Primorje
Gebied Brda
Karakter Geel, geelgroen van kleur. In de geur verfijnde toast, hout en bloemig. In de smaak aangenaam droog, prachtige verfijnde zuren, licht botertje, voldoende ondersteund door de houtlagering. Complex glas wijn met frisheid, aangenaam citrus, gebalanceerd hout. Doet denken aan een hoge Bourgogne en is zeker in die stijl gemaakt.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt en in de moderne kelders traditioneel 14 dagen vergist door druifeigen gisten op houten cuves bij lage temperatuur om zo de fraaie aroma’s te behouden. De wijn wordt 12 maanden opgevoed op gebruikt Frans eiken en ondergaat de malo. Daarna lagert men de wijn nog 12 maanden op rvs en na een lichte klaring en filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens Primorska (Primorje betekent ‘bij de zee’) is het meest westelijk gelegen, omvat 8.000 ha en is een van de 3 wijnbouwzones (naast Posavje in het midden/zuidoosten en Podravje in het (noord)oosten) in Slovenië. In deze zone zijn een 5-tal gebieden als ZOP (kwaliteitswijn uit één district) zoals Vipavska Dolina (de vallei van de Vipava rivier, wat meer landinwaarts), Kras (vlakbij de stad Triëst) en Goriška Brda ZGP (premium kwaliteitswijn uit één district). Het gebied is eigenlijk een voortzetting van het Collio (in het Sloveens: Brda oftewel heuvels) gebied bij Goriziano (in het Sloveens: Goriška). Het gebied is naast heuvelachtig ook mediterraan van klimaat en men maakt hier ongeveer 60% wit en de rest rood. Qua druivenrassen en stijl behoorlijk Italiaans, maar dat is logisch gezien de geschiedenis en ligging. Meest aangeplante ras in wit is de ribolla gialla (rumena rebula), verder voor zoete wijnen verduzzo (verduc), picolit (pikolit) en in rood refosco (refošk), pinot noir, merlot en cabernet sauvignon. In Vipavska Dolina is het klimaat naast de invloed door de zee iets meer door land beïnvloed en heeft men soms last van de harde bora (burja)-wind. Naast rebula heeft men hier ook veel malvazija en laški rizling (welschriesling) staan. Internationale druivenrassen zoals sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon gedijen hier ook prima. Beide gebieden maken zeer verrassende wijnen op hoog niveau, men maakt vaak vooruitstrevend wijn, schuwt geen experiment en ontwikkelt sinds begin jaren 90 van de vorige eeuw een eigen karakteristieke stijl.
Gegevens producent De familie Marinic bezit 140 ha wijngaard in de gebieden Vipavska Dolina en Goriška Brda. Veel van de wijngaarden zijn oud tot zeer oud en weer door Alis Marinic in gebruik genomen. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 30 tot 60 jaar. Bij Marinic maakt men 90% wit en een beetje rood van de lokale refosca en de internationale merlot, cabernet sauvignon en pinot noir. Verder zijn in wit friulano, sauvignon blanc, pinot grigio, malvazija en vooral chardonnay goed vertegenwoordigd. Dat is niet vreemd gezien de band met de Bourgogne via mede eigenaar Charles-Louis de Noüe, voorheen werkzaam bij Domaine Leflaive en familie van. Logisch dat men biodynamisch werkt, met druifeigen gisten werkt, weinig sulfiet toevoegt, op terroir vinifieert, aangenaam droog, wijngaarden heeft op kalksteen en klei (met veel rotsen) en men vooral Frans eiken gebruikt (of acaciahout) bij de wijnen die houtvergisting en lagering krijgen. Ook de Oostenrijkse traditie van de classificatie uit de 18e eeuw van keizerin Maria Theresia is weer in ere hersteld en worden op de Érigone en Domaine Victomte de Noüe Marinic wijnen apart vermeld. Marinic bezit in deze classificatie alleen niveau I t/m V van de totaal negen niveau’s (t/m IX). De basis Marinic wijnen zijn voornamelijk gelagerd op rvs, loepzuiver, schoon en spannend gemaakt en geven enorm veel waar voor je geld. De Érigone wijnen zijn complexer, hebben hout en een enorme spanning. De top lijn bestaat uit single vineyard wijnen als Tejca en Groblja, zijn ongelofelijk complex, verfijnd en doen niet onder voor menig Bourgogne. En dan te bedenken dat men hier pas sinds 2019 de eerste wijnen samen gemaakt heeft. Dat beloofd veel voor de toekomst.
Serveren bij Bij volle, rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees en gevogelte, geroosterd of gegrild, groentegerechten, salades, paella’s, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur 9 à 10ºC
Overige informatie De wijn wordt gemaakt van minimaal 45 jaar oude stokken en het Groblja perceel van 1,5 ha heeft een ‘ponca’ bodem, de lokale naam voor een bodem met mergel en kalk op een leistenen onderbodem. Het bedrijf is in conversie naar biodynamische teelt.
Allergeen sulfieten
Producent website domaine-nouemarinic.com

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Vuurzee Cuvée Prestige
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl

Ribeira Sacra Fazenda Prádio Mencía
Producent: Fazenda Agrícola Prádio
Classificatie: Ribeira Sacra Summum
Soort Wijn: Lichte rode wijn
Druivenras(sen): mencía
Sluiting: Kurk
Land: Spanje
Wijnregio Galicia
Karakter: Robijnrood van kleur, middel intens van kleur, iets troebel doordat de wijn nauwelijks gefilterd is. Rozenblaadjes in de neus met wat kruidigheid van laurier. Mooie spanning van zuren en fruit, complex met een romige finesse. Blijft lang na. Frisse, elegante, smaakopwekkende en zeer verteerbare wijn.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geoogst in kratten van 18 kg. Na binnenkomst worden de druiven meteen ontsteelt. Aansluitend de alcoholische vergisting met natuurlijke gisten in traditionele granieten lagares om het fruit en terroir zo optimaal te houden. Malolactische vergisting vindt plaats op 500 liter vaten en na een periode van 8 maanden op de lie wordt de wijn minimaal gefilterd en gebotteld. De druiven komen van zuidoost georiënteerde wijngaard op een hoogte van 250 meter. De bodem bestaat uit graniet en zand, een vrij arme ondergrond waardoor de druiven een laag rendement hebben en een zeer hoog concentraat krijgen.
Gebied gegevens: Ribeira Sacra, sinds 1996 een DO van 1.241 ha, ligt in Galicië ten oosten van de stad Ourense en ten westen van het gebied Valdeorras. Het gebied wordt doorkruist door de rivieren Sil en Miño en lijkt qua natuur op het Douro-gebied. Stijle terrassen van 250 tot 500 m hoogte, veelal leistenen bodems met soms wat graniet, Atlantisch klimaat en 90% rode wijn. De regio heeft vijf subzones waaronder Ribeiras do Miño en Ribeiras do Sil. Naast de veel aangeplante mencía zijn in blauw brancellao, merenzao, garnacha tintorera, tempranillo, sousón, caiño tinto en mouratón geautoriseerde rassen. In wit zijn dat albariño, loureira, treixadura, godello, doña blanca en torrontés. Het klimaat wordt beïnvloed door de Río Miño en is daar wat vochtiger (meer invloed van de Atlantische oceaan in het westen) en het iets drogere Río Sil (meer invloed van het continentale oosten). Het klimaat zeer geschikt voor het rijpen van de blauwe mencíadruif. Het geheim van dit gebied is de vaak zeer oude wijngaarden, veelal gesnoeid ‘en vaso’ (struikvorm). In de laatste 15 jaar zijn veel oude wijngaarden geherstructureerd en opnieuw in gebruik genomen. Ribeira Sacra valt onder Galicië en maakt vaak een wat lichtere, elegante stijl dan de meer continentale mencíawijnen uit Bierzo, dat onder Castilla y León valt.
Gegevens producent: Fazenda Agrícola Prádio is een project van de familie Seoane Novelle. Xabi Seoane heeft de Fazenda overgenomen van zijn ouders die de druiven en andere groenten/fruit in het verleden verkocht. Xabi besloot om van de 4 ha wijngaard, beplant met de druivenrassen mencía, brancellao, merenzao, caíño longo, godello, sousón, espadeiro, loureira en doña (of dona) blanca (of dona branca zoals Xabi het schrijft), zelf wijn te gaan maken. Op de overige 6 ha in bezit van de familie staan nu nog andere gewassen aangeplant, maar ook hier komen wijnstokken te staan. Xabi verbouwt alles biologisch/biodynamisch op de terrasvormige wijngaarden met uitzicht op de rivier de Miño, in het gedeelte van het gebied waar deze samenkomt met rivier Sil. Xabi maakt zijn wijn zoals dat ook twee generaties geleden ging: heel puur, met weinig ingrepen en zonder veel bestrijdingsmiddelen en toevoegingen. Hij plukt de druiven vrij vroeg, wanneer ze nog voldoende zuren en primaire fruit hebben maar wel rijpe tannines. De familie heeft ook een kleinschalig hotel in het oude familie huis daterend uit 1866.
Serveren bij Rood (geroosterd) vlees, eend, licht wild, licht gekruide gerechten en kaas.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie: Mencía is een vroegrijpend druivenras van Spaanse origine (Salamanca). In Portugal komt het ras voor in de Dão en heet jaen. Lange tijd werd gedacht dat mencía gerelateerd zou zijn aan cabernet franc of graciano, maar dat blijkt niet te kloppen. Smaaktechnisch is die veronderstelling m.b.t. cabernet franc niet onlogisch. Ribeira Sacra Summum betekent bij de rode wijnen minimaal 85% preferente druivenrassen. Ribeira Sacra (dus zonder Summum) betekent minimaal 70% mencía.
Allergeen sulfieten
INFORMATIE
Home Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
Sterrenchefs casual Feestspecials A La Carte De Librije dinerboxen Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Parkheuvel BBQ Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn GEM (voorheen De Lindehof) De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox de Burgemeester Jonathan Zandbergen Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Cook Like a Chef Events Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.