Behalve dinsdag t/m donderdag 26-28 juli en 2-4 aug.
Bestel De Librije: thuis uit eten met drie Michelinsterren van Jonnie Boer - jij hoeft alleen de finishing touch toe te voegen.
4-GANGENMENU DE LIBRIJE*** 2
Inclusief brood van Vanmenno
Uit te breiden met het Librije Kaviaar-Eitje
- Koningsvis, kimchi, paddestoel
- Gebakken bloemkool, kerrie madras, gerookte amandel
- Zacht gegaarde nederlands kalfswang aardappel, gerfermenteerde witkool
- Overijssel's nagerecht
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Bij de Koningsvis - Kamptal Grüner Veltliner
Bij de Bloemkool - Vasse Felix, Chardonnay
Bij de Kalfswang - Thorn-Clark, Shotfire, Shiraz
Bij de Rijstebrei - Fattori Motto Piane, Soave
Bij de Koningsvis - Kamptal Grüner Veltliner
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
Kamptal Grüner Veltliner
Land: Oostenrijk
Gebied/Classificatie: Kamptal, DAC Kamptal
Producent: Schlosskellerei Gobelsburg, Langenlois
Druivenras(sen): Grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. De frisse geur herinnert aan wilde kruiden zoals tijm en heeft een open, schone structuur. In de smaak komt wat rabarber naar boven, naast iets rokerigs met een hint van abrikoos en een pepertje met een nerveuze, speelse finale.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. Vergist wordt op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks. Het perceel omvat 15 ha met stokken tussen de 3 en 20 jaar oud. In het voorjaar wordt de jonge wijn, na licht te zijn gefilterd, op fles gebracht.
Producent beschrijving: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzer klooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gegevens gebied: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Als aperitief, bij salades, zoetwatervis, lichte visbereidingen zoals ceviche, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Deze grüner veltliner komt van jonge wijnstokken, niet ouder dan 20 jaar, uit de beste wijngaarden rondom de berg Heiligenstein de ‘Erste Lagen’ Lamm, Grub en Renner.
Bij de Bloemkool - Vasse Felix, Chardonnay
Volle witte wijn
Land: Australië
Gebied/Classificatie: Margaret River, GI Margaret River
Producent: Vasse Felix, Cowaramup
Druivenras(sen): Chardonnay
Karakter: Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding: Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw de malolactische gisting, deel afhankelijk van het jaar. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent beschrijving: Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Margaret River. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de ruim160 ha van Vasse Felix (Home en Boodjidup wijngaard) en de rest van ruim 170 ha (Karridale en Adams Road wijngaard) nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, maar 4 km van de zee, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als 'Australian Winemaker of the Year' en Vasse Felix als beste 'New World Winery of 2018'. NASAA biologische certificering volgt in 2021. De naam Vasse Felix komt van een onfortuinlijke Fransman Vasse die in 1801 van een ontdekkingsschip overboord sloeg en waarover de wildste verhalen de ronde deden en Felix, wat ‘lucky/happy’ betekent, hopende dat Vasse Felix een beter lot zou hebben.
Gegevens gebied: Ruim 200 km ten zuiden van Perth in de staat Western Australia, in de zone South West Australia ligt het wijngebied Margaret River (regio). De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 4.875 hectaren met wijnstokken beplant. Productie is half wit en half rood. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Bordeauxblends (wit en rood) en hoog niveau chardonnay zijn hier beroemd. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3.000 km.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta's, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Filius betekent ‘zoon van’, oftewel de ‘kleinere versie’ van de Vasse Felix (Premier) Chardonnay. Sauvignon.
Bij de Kalfswang - Thorn-Clark, Shotfire, Shiraz
Krachtige rode wijn
Land: Australië
Gebied/Classificatie: South Australia, GI Barossa
Producent: Thorn-Clarke, Angaston
Druivenras(sen): Shiraz (syrah)
Karakter: Duidelijk een Barossa Valley shiraz. Dieprood van kleur. Naast duidelijk rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gekarameliseerde vijgen en kruiden. Mooie balans, met frisse zuren met veel kracht en lange afdronk.
Wijnbereiding: De druiven voor deze shiraz komen van de St. Kitts en Milton Park wijngaard. Vergist gedurende 7 dagen in gesloten roestvrijstalen bakken op een max. temp. van 22 tot 25°C. Twee keer per dag wordt het sap over de schillen gepompt. Dit gebeurt met zuurstof contact, om maximale extractie te krijgen van fruit, tannine en kleur. Gelagerd in Amerikaanse hogsheads (40% nieuw, okshoofd in het Nederlands, oude maat vat van ongeveer 238,5 l.) gedurende 14 maanden.
Producent beschrijving: De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn pachtte grond en werd druiventelers, de familie Clarke kwam als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië/van de wereld, t.w. een perceel genaamd 'Clifton' dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980, toen de wijnen uit Australië aan hun opmars begonnen, zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.
Gegevens gebied: Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha). In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld over 4 locaties. Kabininge (33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Een grijs/bruine koolstofhoudende bodem op 270 meter. Veel zonuren en geen irrigatie, wat uitzonderlijk is in Barossa, zorgen voor een lage opbrengst. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro (103 ha): Iets hoger op 400 meter gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond. Gevolg een langere rijpingsperiode met veel concentraat van vooral de shiraz druif. Mount Crawford (37 ha): in Eden Valley, met hoogtes van 475 meter en hoger is de meest koele wijngaard van heel South Australia. Dit microklimaat zorgt voor een late, lange rijping met behoud van voldoende zuren, ideaal voor de riesling en chardonnay. Milton Park(100 ha): op 330 - 400 meter hoogte in het hart van Eden Valley, diverse microklimaten. Vooral aanplant van rode druiven, gulle wijnen met veel structuur.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild rundvlees, lam, eend, wild en stoofgerechten met kruiden/specerijen en licht zoete componenten, paddenstoelgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 17 à 19ºC
Allergenen: Ei, Sulfieten
Bij de Rijstebrei - Fattori Motto Piane, Soave
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Veneto, DOCG Recioto di Soave
Producent: Fattori, Monteforte d’Alpone
Druivenras(sen): Garganega
Karakter: Strogeel met gouden reflecties. Rijke geur van o.a. vanille, acacia, honing, zoete kruiden en gedroogde abrikoos. Complexe smaak met overrijp wit fruit, zacht met een elegante frisheid, krenten, honing en vanille, alles verpakt in een kader van verfijnde zoetheid.
Wijnbereiding: Het rendement per ha is gemiddeld slechts 65 hl, de leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar. De stokken, geplant in 1995, staan op een vulkanische bodem. De oogst vindt plaats in september, de druiven worden tot begin maart van het volgende jaar op houten rekken gelegd om in te drogen. Hierdoor verliest de druif 50% van zijn gewicht, het suikergehalte bedraagt dan 25 tot 28%. Na het ontstelen volgt 18 uur inweking van de schillen, dan volgt een zachte persing, waarna gedurende 12 uur vaste deeltjes uit het sap bezinken. Geselecteerde gist brengt de gisting op gang, die voor 60% plaatsvindt in roestvrijstalen tanks en voor 40% in kleine eiken vaten. Deze gisting op lage temperatuur duurt ongeveer 2 maanden tot in mei. Het alcoholpercentage bedraagt dan 12 à 13 graden, er resteert nog 140 g/ltr restsuiker. Dan volgt een periode van 10 tot 12 maanden rijping in eiken vaten.
Producent beschrijving: De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Gegevens gebied: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. Soave is een groot wijngebied ten oosten van de stad Verona. In de vlakkere delen wordt de basis Soave gemaakt, terwijl de Soave Classico, slechts een kwart van de totale productie, gewonnen wordt op de heuvels rondom het dorp Soave. De basisdruif is de garganega (klemtoon op de 2e lettergreep), volgens de wet minstens 70%, veelal aangevuld met de trebbiano di soave, een kwaliteitsdruif druif sterk verwant aan de verdicchio, en dus niet te verwarren met de matige trebbiano di Toscana. Sinds 1993 mag naast trebbiano ook pinot bianco, pinot grigio of chardonnay toegevoegd worden. Moderne Soave’s ondergaan, zeker als chardonnay gebruikt wordt, vaak rijping op eiken vaten. Motto Piane is de naam van de wijngaard gelegen rondom het huis van Antonio Fattori op de Monte Calvarina op zo’n 250-300 meter hoogte.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Zowel blauwschimmelkazen als zoetigheden als gebak, desserts met honing maar ook bij ganzenlever. In Italië ook populair als ‘vino da meditazione’, dus op een mooie zondagmiddag stil genieten van een glaasje van deze nobele wijn.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Recioto is een zeldzame wijn, jaarlijkse productie ongeveer 6.000 flesjes. Aanbevolen wordt de wijn binnen 5 jaar te drinken. Motto Piane is de naam van de wijngaard gelegen rondom het huis van Antonio Fattori op de Monte Calvarina op zo’n 250-300 meter hoogte.

Soave ‘Motto Piane’
Producent: Fattori
Classificatie: DOC Soave
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen): garganega
Sluiting: Kurk
Land: Italië
Wijnregio: Veneto
Karakter: Iets geel van kleur. Boeiende geur, waarin rijp wit fruit, mint, peer, perzik, salie en bloemen. Volle, krachtige smaak, zachte frisse zuren, iets citrus, peer, perzik, gedroogd fruit en eiken. De wijn is elegant, mooi in balans en heeft een zeer lange afdronk.
Wijnbereiding: De bodem is sterk vulkanisch, Motto Piane is de naam van de wijngaard van 3,9 ha. De stokken groeien op 250-300 meter en zijn 30 jaar oud. Na de oogst worden de trossen 4 tot 6 weken op stromatten bewaard om in te drogen. Na het ontstelen blijven de schillen 24 uur op de most voor extra aroma. Na een zachte persing bezinkt de most een halve dag op lage temperatuur. Na toevoeging van geselecteerde gist vindt de gisting plaats in roestvrij stalen tanks op 18 à 20°C. Zodra er 2% alc. is ontstaan, gaat de helft van de most voor verdere vergisting deels in grote, deels in kleine houten vaten, de rest in stalen tanks. Tot februari blijft de jonge wijn op zijn bezinksel. Er wordt slechts een zeer kleine hoeveelheid zwavel toegevoegd tijdens de stabilisatie en de botteling in mei. Rendement per ha is 2700 liter. Het restsuiker bedraagt 6 gram/liter.
Gebied gegevens: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. Soave is een groot wijngebied ten oosten van de stad Verona. In de vlakkere delen wordt de basis Soave gemaakt, terwijl de Soave Classico, slechts een kwart van de totale productie, gewonnen wordt op de heuvels rondom het dorp Soave. De basisdruif is de garganega (klemtoon op de 2e lettergreep), volgens de wet minstens 70%, veelal aangevuld met de trebbiano di soave, een kwaliteitsdruif druif sterk verwant aan de verdicchio, en dus niet te verwarren met de matige trebbiano di Toscana. Sinds 1993 mag naast trebbiano ook pinot bianco, pinot grigio of chardonnay toegevoegd worden. Moderne Soave’s ondergaan, zeker als chardonnay gebruikt wordt, vaak rijping op eiken vaten. Motto Piane is de naam van de wijngaard van 3,9 ha. gelegen rondom het huis van Antonio Fattori op de Monte Calvarina op zo’n 250-300 meter hoogte. De stokken zijn gemiddeld 30 jaar oud en staan op vulkanische bodem.
Gegevens producent: De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Serveren bij: Bij rijkere visgerechten, blank vlees en gevogelte, geroosterd lam en geit, carpaccio’s, in combinatie met Aziatische en Arabische smaken, roodbacteriekazen, Parmezaan.
Serveertemperatuur 12 à 14ºC
Overige informatie: De 2008 werd door Decanter in 2010 uit 11.000 inzendingen als beste witte wijn van de wereld gekozen in de categorie: wijnen gemaakt van 1 druivenras met een prijs tot £ 10.
Allergeen sulfieten

Thorn-Clarke ‘Shotfire’ Shiraz
Producent: Thorn-Clarke
Classificatie: GI Barossa
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Druivenras(sen): shiraz (syrah)
Sluiting: Schroefdop
Land: Australië
Wijnregio: South Australië
Gebied: Barossa Valley
Karakter: Duidelijk een Barossa Valley shiraz. Dieprood van kleur. Naast duidelijk rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gekarameliseerde vijgen en kruiden. Mooie balans, met frisse zuren met veel kracht en lange afdronk.
Wijnbereiding: De druiven voor deze shiraz komen van de St. Kitts en Milton Park wijngaard. Vergist gedurende 7 dagen in gesloten roestvrijstalen bakken op een max. temp. van 22 tot 25°C. Twee keer per dag wordt het sap over de schillen gepompt. Dit gebeurt met zuurstof contact, om maximale extractie te krijgen van fruit, tannine en kleur. Gelagerd in Amerikaanse hogsheads (40% nieuw, okshoofd in het Nederlands, oude maat vat van ongeveer 238,5 l.) gedurende 14 maanden.
Gebied gegevens: Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha). In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld over 4 locaties. Kabininge (33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Een grijs/bruine koolstofhoudende bodem op 270 meter. Veel zonuren en geen irrigatie, wat uitzonderlijk is in Barossa, zorgen voor een lage opbrengst. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro (103 ha): Iets hoger op 400 meter gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond. Gevolg een langere rijpingsperiode met veel concentraat van vooral de shiraz druif. Mount Crawford (37 ha): in Eden Valley, met hoogtes van 475 meter en hoger is de meest koele wijngaard van heel South Australia. Dit microklimaat zorgt voor een late, lange rijping met behoud van voldoende zuren, ideaal voor de riesling en chardonnay. Milton Park(100 ha): op 330 - 400 meter hoogte in het hart van Eden Valley, diverse microklimaten. Vooral aanplant van rode druiven, gulle wijnen met veel structuur.
Gegevens producent: De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn pachtte grond en werd druiventelers, de familie Clarke kwam als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië/van de wereld, t.w. een perceel genaamd ‘Clifton’ dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980, toen de wijnen uit Australië aan hun opmars begonnen, zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild rundvlees, lam, eend, wild en stoofgerechten met kruiden/specerijen en licht zoete componenten, paddenstoelgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 17 à 19ºC
Allergeen ei, sulfieten

Schlosskellerei Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner
Producent Schlosskellerei Gobelsburg
Classificatie DAC Kamptal
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(sen) grüner veltliner
Sluiting Schroefdop
Land Oostenrijk
Wijnregio Kamptal
Karakter Geelgroen van kleur. De frisse geur herinnert aan wilde kruiden zoals tijm en heeft een open, schone structuur. In de smaak komt wat rabarber naar boven, naast iets rokerigs met een hint van abrikoos en een pepertje met een nerveuze, speelse finale.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. Vergist wordt op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks. Het perceel omvat 15 ha met stokken tussen de 3 en 20 jaar oud. In het voorjaar wordt de jonge wijn, na licht te zijn gefilterd, op fles gebracht.
Gebied gegevens Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Gegevens producent Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijnmaken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijnmaken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij Als aperitief, bij salades, zoetwatervis, lichte visbereidingen zoals ceviche, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Deze grüner veltliner komt van jonge wijnstokken, niet ouder dan 20 jaar, uit de beste wijngaarden rondom de berg Heiligenstein de ‘Erste Lagen’ Lamm, Grub en Renner.
Allergeen sulfieten

Vasse Felix ‘Filius’ Chardonnay
Kleur:Volle witte wijn
Land:Australië
Streek:Western Australia,Margaret River
Producent:Vasse Felix, Cowaramup
Druivenrassen:chardonnay
Karakter:Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding:Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw deels de malolactische gisting. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent gegevens:Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Western Australia. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de 160 ha van Vasse Felix en de rest van 150 ha wijngaard nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als ‘Australian Winemaker of the Year’ en Vasse Felix als beste ‘New World Winery of 2017’.
Gebied gegevens:Ruim 200 km ten zuiden van Perth in Western Australia ligt het wijngebied Margaret River. De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 2500 hectaren met wijnstokken beplant. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3000 km.
Serveren bij:Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur:10 à 12ºC


Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!

Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.


Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
5-gangenmenu combi menu vegetarisch
Inclusief brood van Vanmenno
Aan de Poel - Thaise pastinaaksoep en een eclair met crème van eekhoorntjesbrood
Parkheuvel - Rode Biet Dry-aged, Kwartel ei, little gem, punt radijs, pijnboompitten
de Librije - Gebakken bloemkool, kerrie madras, gerookte amandel
de Kromme Watergang - "Rooted Rebel"
Aan de Poel - Dessert van framboos en passievrucht met ruby chocolade
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Classificatie: Qualitätswein, VDP Gutsriesling
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Krachtige frisse, aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Droge rinsige inzet, met veel body en sap en vervolgens een aangename mineraliteit met geïntegreerde frisse zuren en een zijdezachte afdronk met concentratie, lengte en finesse.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks en deels in foeders voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Er vindt bij deze wijn geen malolactische gisting plaats. Dit totale proces van vinificatie en lagering neemt ca. 6 tot 7 mnd in beslag, men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:
Aperitief, bij visgerechten ( niet gerookte ) zoals ceviche, schaal en schelpdieren, sushi's of andere Aziatische, ook pittige smaken, romige frisse kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt, de huidige gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Allergenen: sulfieten

Weissburgunder
Classificatie: Qualitätswein
Kleur: Volle witte wijn
Land: Duitsland
Streek: Mosel-Saar
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen: weissburgunder (pinot blanc)
Karakter: Veel geur met rijp exotisch fruit en bloemen in de neus. De volle inzet met filmend en romig karakter en de lichte hint van hout geven de wijn een rijk en geconcentreerd karakter. De ondergrond van leisteen, kalksteen en ook nog zand en rhyoliet geeft de wijn een gelaagdheid en elegantie.
Wijnbereiding: Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op RVS en barrique neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag en men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt in mei.
Producent gegevens: Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet met name in Ürzig) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. In 2019 is de nieuwe ultra moderne kelder in gebruik genomen, een op zijn minst architectonisch opvallend gebouw in de nog steeds klassieke Saar/Mosel regio.
Gebied gegevens: Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is het oudste en één van de mooiste wijnstreken (totaal bijna 8.800 ha) van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren behouden blijven. Het Saar Bereich is minder beschut tegen de koude wind en daarom zijn deze wijnen vaak wat gereserveerder in structuur. Dit brengt een hoger zuurgehalte met zich mee, waardoor ze langer bewaard kunnen worden. Door het warmer wordende klimaat heeft de Saar steeds meer het voordeel dat het in het Mosel gebied de koelste regio is. De bodem werkt op twee manieren gunstig mee. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk. Op de vlakkere delen langs de rivier staat vooral müller-thurgau.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, groentegerechten, asperges, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. De huidige traditionele gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.

Crozes-Hermitage Blanc Domaine des Entrefaux
Classificatie: A.C. Crozes-Hermitage
Soort wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek: Rhône, Crozes-Hermitage
Producent: Charles et François Tardy, Chanos-Curson
Druivenras(sen): marsanne (80%), roussanne (20%)
Karakter:
Licht geel-goud geel van kleur, bloemig in de geur met wat amandel, anijs en iets perzik. In de smaak rond, filmend met opwekkende zuren, aangenaam bittertje, sappig steenfruit, licht peperig en een fraaie, verfijnde afdronk.
Wijnbereiding:
De druiven worden na de persing voor de helft vergist in gebruikte houten vaten. De rest vergist in roestvrij stalen tanks. Er wordt alleen gist uit de eigen wijngaard gebruikt. Na een lichte filtering wordt de wijn in het voorjaar gebotteld.
Gegevens producent:
Domaine Entrefaux is een bezitting van 24 hectare, beplant met 20 ha syrah, daarnaast wat witte rassen als marsanne en roussanne. Onder de naam La Java des Entrefaux wordt van 2 ha nog een Vin de Pays gemaakt. De duidelijk aanwezige François Tardy runt dit prachtig gelegen bedrijf samen met zijn vrouw. Er worden kwalitatief zeer hoge wijnen gemaakt, soms zelfs op het niveau van de Hermitage. De bodem in de wijngaarden met de witte druiven heeft een hoog kalkgehalte, wat de wijn een mooie verfijninggeeft. De blauwe druiven staan in een ‘warmere’ bodem van kiezels en keien, wat zorgt voor rijke en aromatische rode wijnen. Rood wordt van 3 percelen gemaakt, de kwaliteit onder de naam 'Domaine des Entrefaux' is een blend van al hun wijngaarden. Er wordt hier met veel precisie gewerkt, het rendement per ha. over de eerste 10 jaren van dit millennium bedroeg slechts 38 hl. De wijnen worden voornamelijk opgevoed op beton en grote foudres (eiken vaten), nieuwe barriques worden nauwelijks gebruikt. In de export gaat 25%. Sinds 2011 is Domaine des Entrefaux biologisch gecertificeerd.
Gebied gegevens:
De wijngaarden van de appellatie Crozes-Hermitage liggen om de heuvel van Hermitage gegroepeerd. De hellingen zijn bedekt met terrassen van graniet met een zanderige toplaag. Crozes-Hermitage is een van de grootste noordelijke appellaties in de Rhône. Verschillende kwaliteitsproducenten hebben het niveau van de wijnen hier de laatste jaren sterk verbeterd. De Côtes du Rhône is wijnkundig onderverdeeld in 2 gebieden. In het noorden de Rhône Septentrionales en in het zuiden de Rhône Méridionales. In het zuiden wordt veel algemene Côtes du Rhône gemaakt met daarnaast onder andere de bekendere Gigondas en Châteauneuf du Pape. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zand en klei met in sommige delen, bijvoorbeeld in de Châteauneuf du Pape, grote keien. Uit het noorden komen de grotere namen, de meer bijzondere wijnen als Côte Rôtie, Hermitage en Cornas. Hier vinden we een droge, granietachtige bodem die krachtige, geconcentreerde wijnen voortbrengt.
Serveren bij:
Rijke salades met vis, gevogelte en blank vlees, gegrilde of geroosterde visgerechten met volle sauzen,schaaldieren zoals gegrilde gamba’s of geroosterde kreeft.
Serveertemperatuur: 9 à 11 C
Overige Informatie:
Crozes-Hermitage is bijna altijd een rode wijn, toch zijn er een klein aantal wijnboeren die een meer dan voortreffelijke witte wijn in het gebied weten te produceren. De druivenrassen roussanne en marsanne zijn in Frankrijk uitsluitend aangeplant in de Rhône, de laatste jaren ook in de Languedoc.
Allergenen: sulfieten

Saint-Joseph 'Ro-Rée'
Classificatie: AC Saint-Joseph
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Rhône
Producent: Louis Chèze, Pangon-Limony
Druivenras(sen): marsanne (60%), roussanne (40%)
Karakter: Volgeel van kleur. Een rijke geur waarin rijp steenfruit als perzik en mirabelle. De smaak is sappig, rijk en mondvullend, zeer aangenaam, zwoel met licht eiken. De afdronk is rond en blijft lang in de mond hangen.
Wijnbereiding:
Deze Saint-Joseph komt van de terrasvormig aangelegde hellingen rondom Limony, in het zuidelijkste puntje van het Condrieu-gebied. Na de persing wordt het sap overgebracht in eikenhouten vaten, deze zijn voor 10% nieuw, de overige 90% zijn 1 tot 3 jaar oud. De gisting verloopt onder een lage temperatuur van ca 15ºC. Hierna blijft de wijn nog 8 maanden op fust waar ook de malolactische gisting plaatsvindt en het omroeren van de ‘lie’ (bâtonnage). Botteling vindt plaats in de zomer van het jaar na de oogst. Saint-Joseph Blanc is op zijn best tussen 1 en 3 jaar oud.
Gegevens producent:
Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 45 ha, waarvan 30 ha in eigendom, de rest is gepacht. In Condrieu zijn 4 ha beplant met de nobele viognier, andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, St. Joseph rood en wit en diverse Vin de Pays wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens: Saint-Joseph was tot 1969 een appellatie waar zes gemeentes onder vielen, allen gelegen rondom de stad Tournon. Vanaf dat jaar is de appellatie gegroeid naar meer dan 45 gemeenten en ruim 900 hectare. Dat dit de kwaliteit niet altijd ten goede kwam moge duidelijk zijn, in 1994 werd de appellation daarom weer radicaal geherstructureerd. Er is duidelijk een verschil in het zuiden van het gebied en het noorden, een afstand van ruim 50 km. De rode wijnen uit het noorden neigen meer naar het vurige van de Côte Rôtie terwijl de rode wijnen uit het zuiden meer op een krachtige Cornas lijken. De witte wijnen hebben een geheel eigen karakter en hebben op hun best nog het meest weg van witte Hermitage.
Serveren bij: Rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees, lam en gevogelte met diverse bereidingsmogelijkheden, geurige Mediterrane en Aziatische smaken, pasta's, asperges, milde tot pittige romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Allergenen sulfieten

Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger, Rust
Producent: Weingut Feiler-Artinger
Classificatie: Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chardonnay 52%, weissburgunder (pinot blanc) 46%, gele muskaat 2%
Biologisch: Biologisch dynamisch
Sluiting: Schroefdop
Land: Oostenrijk
Wijnregio Burgenland
Gebied: Neusiedlersee-Hügelland
Karakter: Frisse, gele kleur. De geur is intens met honing en bloesem. De smaak is friszoet met honing en tonen van exotisch fruit en amandel met een fraaie zoetzuur balans.
Wijnbereiding: De druiven worden in zeer rijpe staat geoogst, ruim de helft is zelfs ineengeschrompeld als gevolg van edele rotting, pourriture noble dus. Na de persing klaart het sap gedurende de nacht, waarna vergist wordt op 16°C in roestvrij stalen tanks. Zodra het alcohol percentage en de zuren in balans zijn, wordt de gisting gestopt door terug te koelen tot 6°C. De wijn bevat gemiddeld aan restsuiker 107,7 gr/liter. De bodem ter plekke bestaat uit bruine leem op een ondergrond van graniet/gneiss/urgestein met kiezel en een redelijk tot hoog kalkgehalte.
Gebied gegevens: Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent: Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde ‘zachte snoei’ , waardoor de plant minder ‘beschadigd’ wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij: Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie De welschriesling vindt zijn oorsprong in Roemenië en staat in midden Europa veel aangeplant. Er is geen enkele verwantschap met de duitse/elzas riesling. In Italië staat de welschriesling bekend als riesling italico. In goede handen produceert de druif een plezierige wijn met een bloemige geur en voldoende frisheid.

Vasse Felix ‘Filius’ Chardonnay
Kleur:Volle witte wijn
Land:Australië
Streek:Western Australia,Margaret River
Producent:Vasse Felix, Cowaramup
Druivenrassen:chardonnay
Karakter:Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding:Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw deels de malolactische gisting. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent gegevens:Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Western Australia. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de 160 ha van Vasse Felix en de rest van 150 ha wijngaard nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als ‘Australian Winemaker of the Year’ en Vasse Felix als beste ‘New World Winery of 2017’.
Gebied gegevens:Ruim 200 km ten zuiden van Perth in Western Australia ligt het wijngebied Margaret River. De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 2500 hectaren met wijnstokken beplant. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3000 km.
Serveren bij:Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur:10 à 12ºC

Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!


Aldea Verdejo (Alcoholvrij)
Kleur: Alcoholvrije witte wijn
Land: Spanje
Producent: Producto de Aldea, Valga, Pontevedra
Druivenrassen: verdejo
Karakter: Wijn gemaakt van 100% verdejo, bleekgeel van kleur met in de neus aromatische geuren van fris fruit zoals appel, kiwi, passiefruit, “druivig”, sappig en een klein restzoetje.
Wijnbereiding: De druiven ondergaan net als in de normale wijnbereiding een alcoholische vergisting in het land van herkomst. De spinning cone techniek is een alcohol verwijder systeem met draaiende kegelvormige kolommen, dat gebruik maakt van een two-stage methode voor het scheiden van vluchtige aroma’s- en essences en alcohol. De draaiende kegelvormige kolommen worden gebruikt in een vorm van vacuümdestillatie bij lage temperatuur om de alcohol voorzichtig uit de wijn te extraheren. Hierdoor wordt het effect op de smaak van de wijn behouden.
Serveren bij: Als alcoholvrij aperitief en als alternatieve begeleiding bij het eten, houd wel rekening met iets restzoet in combinaties met gerechten.
Serveertemperatuur: 6 à 8ºC

Lussory Tempranillo (Alcoholvrij)
Kleur: Alcoholvrije rode wijn
Land: Spanje
Producent: Lussory Wines, Santiago de Compostela
Druivenrassen: tempranillo
Karakter: Wijn gemaakt van de tempranillo druif, met name bekend uit de beroemde Rioja- streek in Spanje. In de geur ‘druivig’ fruit en aroma’s van kersen en bramen, iets aards. In de smaak veel fruit, sappig met een klein zoetje in de afdronk.
Wijnbereiding: De alcohol wordt uit de wijn gehaald door middel van vacuüm. De basiswijn met alcohol wordt in een glazenbuis van 22 meter hoog gegoten. Rondom de buis zitten uitstulpingen waar de alcohol middels een vacuümmethode uit de wijn wordt getrokken. Door vele filters en vertragingen in de buis, wordt onderin de alcoholvrije wijn opgevangen. Dit wordt in totaal vier keer gedaan waardoor de alcohol van 12% naar 9% gaat en van 9% tot 6%, van 6% tot 3% van 3% tot < 0% Dit alles gebeurt op 32 graden Celsius. Hierdoor blijft de smaak van de basiswijn zoveel mogelijk behouden zonder de alcohol. Deze wijn is ook 100% alc. vrij en Halal gecertificeerd.
Serveren bij: Als alcoholvrij aperitief en als alternatieve begeleiding bij het eten, houd wel rekening met iets restzoet in combinaties met gerechten.
Serveertemperatuur: 16ºC



Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.

Cadeaucheque 250 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €250,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €250,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
De Librije is een restaurant in Zwolle, waar chef-kok Jonnie Boer en gastvrouw/sommelier Thérèse Boer de scepter zwaaien. Het restaurant heeft sinds 2004 drie Michelinsterren.
www.librije.com
Bekijk ook de andere restaurants.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menu's.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Instructies Video's Chef aan huis Voor bedrijven Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
A La Carte de Librije dinerboxen Parkheuvel dinerboxen Parkheuvel BBQ Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.