- Bestellen
- Feestspecials
- De Librije dinerboxen
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Jonathan Zandbergen
- de Burgemeester
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Parkheuvel BBQ
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
Geniet van de signatuurgerechten van Nederlands beste chefs in deze combi-menuboxen - bereid in sterrenrestaurants en afgemaakt in uw eigen keuken.
Kies bij de winkelwagen een bezorgdatum op dinsdag, donderdag of zaterdag.
De boxen zijn mits gekoeld bewaard 2 dagen houdbaar zodat er bijna iedere dag gedineerd kan worden.
Maak ook je eigen combinaties.
3 Chefs combi vlees
Inclusief brood van Vanmenno (x) en luxe noten van Gotjé
de Groene Lantaarn** - Romige paté van biologisch gevogelte, appel, gelei van drop en brioche
Noor* - Gestoofde reebout, paddenstoelen-truffelravioli, groene asperges en champignonsaus met truffel
Aan de Poel** - Dessert van framboos en passievrucht met ruby chocolade
(x) Twee broodjes per persoon
Video Groene Lantaarn pate
Video Noor Ree ravioli
Video Aan de Poel nagerecht
met deze knop
Deze bijpassende wijnen passen perfect bij de gerechten van dit feestelijke combimenu
Groene Lantaarn bij de paté:
Vouvray 'Cuvée Clos de Vaux' Demi-Sec
Noor bij de ravioli:
Louro Do Bolo
Aan de Poel bij het nagerecht:
Feiler Artinger Beerenauslese (37,5cl)
Zie bij de individuele wijnen de uitgebreide beschrijvingen en andere alternatieven.
Alle wijnen zijn per fles.
Vouvray 'Cuvée Clos de Vaux' Demi-Sec
Producent: Vigneau-Chevreau
Classificatie: AOP Vouvray
Soort Wijn: Krachtige witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chenin blanc
Agriculture Biologique
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Loire
Gebied: Touraine
Benaming: Vouvray
Karakter: Volle witte wijn met een perfecte balans tussen frisheid en het zoetgehalte. In de geur wat appel, peer en honing. Verfijnde tonen van bloemen in de royale smaak.
Wijnbereiding: Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende “tris”, plukgangen. De druiven komen van 40 jaar oude stokken uit wijngaarden met een kalk/kleihoudende grond. Er wordt langzaam en zacht geperst, het sap klaart 24 uur waarna de gisting plaatsvindt voor 2 maanden op kleine houten vaten. Na de gisting blijft de wijn tot het voorjaar op zijn lie (= droesem), waardoor de smaak rijker en verfijnder wordt. De wijn rijpt na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders en kan uitstekend ouderen. Deze wijn heeft ongeveer 20 gram restsuiker.
Gebied: gegevens De stad en het wijngebied Vouvray (ongeveer 2.250 ha. verdeeld over 8 gemeenten) ligt ten oosten van de stad Tours aan de rivier de Loire, in het hart van de Touraine. De tufsteenlaag (krijt) is hier tientallen meters diep en vormt niet alleen de basis voor de mousserende- en witte wijnen van de chenin blanc druif, maar ook voor de kelders die hierin uitgehakt zijn. Hier, op de grens van zee- en landklimaat zijn de zomers grillig en kan de rijpheid van de druiven per jaar zeer verschillen. In koelere jaren is de productie van mousseux en droge wijnen groot, zonrijke jaren geven meer van de demi-sec en moelleux wijnen. Dit zijn vaak weelderige, rijke, honingzoete wijnen van een ongekende kwaliteit met een groot bewaarpotentieel De wijnen van Vouvray kunnen jong worden gedronken maar zeker de zoete hebben duidelijk baat bij enkele jaren flesrijping waarbij na een jaar of vijf de primaire aroma’s plaats maken voor zeer complexe geuren en smaken.
Gegevens producent: Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1875, vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur op biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. Vouvray is altijd een witte wijn en wordt gemaakt in verschillende typen: droog, halfzoet en zoet, en mousserend. De mousserende versie is een enorm succes, 60% van de totale productie bij Vigneau Chevreau bestaat uit mousserende wijn, veelal gemaakt van druiven van de jongere wijnstokken. Ondanks dat deze mousseux geen jaartal op het etiket heeft, is hij wel degelijk uit een oogstjaar. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de sec en mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO-keurmerk niet op het etiket vermeld staat. Het grootste deel van de productie wordt aan particulieren in Frankrijk verkocht.
Serveren bij: Rijke visgerechten, schaaldieren, wit vlees en gevogelte, pate’s, gerechten met ganzen-eendenlever, prachtige combinatie met paddenstoelen in diverse bereidingen, romige tot pittige kazen zoals Munster, Mont d’Or, Langres, Gruyere, zachte blauwschimmel.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Gruner Veltliner, Ried “Lamm”, Schloss Gobelsburg, Kamptal
Classificatie: DAC Kamptal, Erste Lage
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenrassen: grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, gekruide geur en een hint van appel, abrikoos, iets witte peper en (gedroogde) bloemen. Geconcentreerde, mondvullende smaak en een complexe structuur met naast rins wit fruit als appel en peer, ook fraaie citrustonen en een minerale toets. Rijk en krachtig, tegelijk ook verteerbaar, fris en evenwichtig.
Wijnbereiding: De druiven worden in november met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. De vergisting gebeurt in grote houten vaten van 25 hl. van Manhartsberger eiken, waarin ook de rijping van 7 maanden plaatsvindt. Het rendement van deze wijn ligt op 40 hl/ha en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Producent gegevens: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gebied gegevens: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren zoals kreeft, langoustine, lichte vlees, gevogeltegerechten waar iets restzoet gewenst is, rilette, ganzen/eendenlever, wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De 3,5 hectare grote wijngaard ‘Lamm’ ligt aan de voet van de heuvel Heiligenstein met een perfecte expositie op het zuiden. De wijngaard (een van de warmste in de regio) bevat geërodeerd materiaal van de helling Heiligenstein en veel klei en geeft wijnen met kracht en finesse. De vereniging ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) heeft een klassificatie opgezet vergelijkbaar met de VDP in Duitsland. Op dit moment zijn de beste percelen geklassificeert als 1ÖTW (Erste Lage) en mogen de aangesloten producenten dit op hun etiket vermelden.
Producent website: www.gobelsburg.at
Pietranera IGT Toscane
Producent Azienda Piaggia
Classificatie IGT Toscana
Soort Wijn Volle tot krachtige rode wijn
Druivenras(sen) sangiovese
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Toscana
Karakter Intens robijnrode kleur. Verleidelijke geur met zachte kruiden, tijm en rijpe zoete kersen. In de mond een rijke, warme inzet, veel fruit, kersen, choco, milde kruiden, met een verfijnde ondertoon van beschaafd eiken. Zachte tannines in de afdronk maken de wijn compleet.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt en vergisten voor optimale extractie uit de schillen in kleine tanks. Er wordt uitsluitend gewerkt met gisten uit de wijngaard. De gistingstijd bedraagt 18-20 dagen, waarbij de schillen regelmatig naar de bodem van de tank geduwd worden of het sap van onderuit over de schillen gepompt wordt. Dan gaat de wijn voor 3 maanden op Franse barriques, hier vindt de malolactische gisting plaats, terwijl de wijn enkele keren wordt overgestoken op nieuwe vaten om de wijn te klaren, waarna de wijn zonder filtering of klaring op fles gaat. De flessen rijpen minimaal 6 maanden in de koele kelders van Piaggia.
Gebied gegevens Carmignano is een klein wijnbouwgebied van bijna 200 ha in Toscane, 20 à 25 km ten westen van Florence. Het Carmignano gebied staat al eeuwenlang zeer goed bekend, reeds in 1716 legde Groothertog Cosimo de Medici in een officieel decreet, genaamd de ‘Bando’, strenge regels omtrent het Carmignano gebied en de wijnbereiding vast. In dit kleine gebied zijn enkele tientallen producenten actief, waarvan er een tiental zelf bottelen. De bodem bevat veel kalk en ‘galestro’, een combinatie van leisteen en mergel. Carmignano bevat vaak een deel, tot 15% cabernet sauvignon. Het was Catharine de Medici, in de 16e eeuw koningin van Frankrijk, die deze druif naar Carmignano bracht.
Gegevens producent Azienda Agricola Piaggia bezit momenteel 25 ha, waarvan 15 ha beplant met wijnstokken, de rest deels met olijfbomen. Mauro Vanucci kocht rond 1975 zijn eerste percelen grond, de eerste productie was in 1991. Vader Mauro en dochter Silvia Vannucci produceren hier, onder toezicht van de getalenteerde wijnmaker Alberto Antonini, jaarlijks ruim 80.000 flessen, een gemiddeld rendement van slechts 40 hl (!) per ha. Alle druiven worden met de hand geplukt, er wordt alleen gist uit de natuur gebruikt, er wordt niet geklaard of gefilterd. Zeer authentieke wijnen dus, smaakvol met een groot bewaarpotentieel. De recentelijk geheel vernieuwde kelder is gebouwd in een heuvel, waardoor de wijnen onder ideale omstandigheden rijpen. De wijngaarden zijn gelegen op gemiddeld 250 meter boven zeeniveau.
Serveren bij Bij stevige geroosterde, gegrilde vleesgerechten van rund, kalf, ouder lam en wild, stoofgerechten, risotto’s met intense paddenstoelen smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Overige informatie Pietranera, letterlijk zwarte steen, is de naam van het perceel waarvan de druiven komen voor deze wijn.
Brunello di Montalcino
Producent La Gerla
Classificatie DOCG Brunello di Montalcino
Soort Wijn Krachtige rode wijn
Druivenras(s)en sangiovese grosso (sangiovese)
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Toscana
Gebied Montalcino
Karakter Diep bruinrood. Intens bouquet. Zachtkruidige, ronde inzet, rijk en vol in de mond. Naast fruit (bosbessen en pruimen) ook laurier, omlijst door zachte tonen van hout. Zeer lange afdronk.
Wijnbereiding De eerste selectie gebeurt in de wijngaard, er wordt handmatig geoogst, met daarna een 2e selectie op de sorteertafel als de druiven binnenkomen in de kelder. Daarna volgt het ontstelen en de vergisting. De druiven vergisten op max 30°C in roestvrijstalen tanks en blijven 2 weken macereren op de schillen. Regelmatig wordt de hoed ondergedompeld voor beluchting en meer geur- en kleurextractie uit de schillen. De jonge wijn rijpt dan op Slavonisch eiken gedurende 3 jaar. Het zijn grote vaten met een inhoud van 50 tot 100 hl. Daarna volgt nog een half jaar tot een jaar flesrijping. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken voor deze Brunello is 25 jaar.
Gebied gegevens Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk ‘ontdekt’; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de brunello druif, overigens in de Chianti sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn.
Gegevens producent In 1976 kocht Sergio Rossi dit landgoed dat eigendom was van de Biondi-Santi familie en in 1978 werd het domein La Gerla geboren. Na het overlijden van Sergio Rossi in 2011 kwam de dagelijkse leiding in handen van Alberto Passeri, de wijnmaker en mede-eigenaar. De weduwe van Sergio, Donatella Monforte, is mede-eigenaresse. Zij worden bijgestaan door vriend en oenoloog Vittorio Fiore. De bijna 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 2 gedeeltes, 6 hectare direct bij het wijnbedrijf aan de noordzijde van het dorp Montalcino op een hoogte van 320 meter en 6 hectare aan de zuidzijde van de appellatie bij het gehucht Castelnuovo dell’ Abbate. Aan de noordzijde geven de oude Biondi-Santi klonen veel finesse en verfijning. De wijngaarden in het zuiden zijn beduidend warmer en geven rijkdom en kracht. Juist de assemblage van deze 2 gebieden bepaalt de structuur van La Gerla. Jaarlijkse productie is 75.000 flessen. Er wordt biologisch gewerkt, maar niet gecertificeerd.
Serveren bij Bij stevig roodvlees, ouder lam, wild en gerechten met paddenstoelen, stoofgerechten, risotto’s, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Allergeen sulfieten
Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger, Rust
Producent: Weingut Feiler-Artinger
Classificatie: Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chardonnay 52%, weissburgunder (pinot blanc) 46%, gele muskaat 2%
Biologisch: Biologisch dynamisch
Sluiting: Schroefdop
Land: Oostenrijk
Wijnregio Burgenland
Gebied: Neusiedlersee-Hügelland
Karakter: Frisse, gele kleur. De geur is intens met honing en bloesem. De smaak is friszoet met honing en tonen van exotisch fruit en amandel met een fraaie zoetzuur balans.
Wijnbereiding: De druiven worden in zeer rijpe staat geoogst, ruim de helft is zelfs ineengeschrompeld als gevolg van edele rotting, pourriture noble dus. Na de persing klaart het sap gedurende de nacht, waarna vergist wordt op 16°C in roestvrij stalen tanks. Zodra het alcohol percentage en de zuren in balans zijn, wordt de gisting gestopt door terug te koelen tot 6°C. De wijn bevat gemiddeld aan restsuiker 107,7 gr/liter. De bodem ter plekke bestaat uit bruine leem op een ondergrond van graniet/gneiss/urgestein met kiezel en een redelijk tot hoog kalkgehalte.
Gebied gegevens: Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent: Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde ‘zachte snoei’ , waardoor de plant minder ‘beschadigd’ wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij: Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie De welschriesling vindt zijn oorsprong in Roemenië en staat in midden Europa veel aangeplant. Er is geen enkele verwantschap met de duitse/elzas riesling. In Italië staat de welschriesling bekend als riesling italico. In goede handen produceert de druif een plezierige wijn met een bloemige geur en voldoende frisheid.
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Gramona ‘Imperial’ Brut
Classificatie:Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Kleur:Volle mousserende witte wijn
Land:Spanje
Streek:Cataluña
Biologisch:Biologisch
Producent:Gramona, Sant Sadurní d’Anoia
Druivenrassen:chardonnay 15%, macabeo 40%, parellada 5%, xarel.lo 40%
Karakter:Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding:De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (6 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent gegevens:Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gebied gegevens:Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Serveren bij:Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella’s, tapas, pasta’s, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.
Vuurzee: Cuvee de Prestige
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Tartaar: Kwartelei
Nagerecht: Tartelette
Foie Gras: Yakitorisaus bevat sojasaus waarin gebruik wordt gemaakt van tarwe om de fermentatie op gang te brengen
Nagerecht: Tartelette
Ossenstaart: Jus, Lak, Knolserderijpurée, Boter (kan vervangen worden door olie)
Nagerecht: Koffiemousse, Chocolade ganache, Chantilly
Foie Gras: Gesuikerde amandelen
Foie Gras: Yakitorisaus
5 chefs combimenu vlees all the way
Inclusief brood van Vanmenno* en luxe noten van Gotjé
Parkheuvel** - MRIJ rund, tartaar, groente-zoetzuur, kwartelei, haringkuit-kaviaar
(Schmidt classic kaviaar bij te bestellen)
Aan de Poel** - Foie Gras met yakitori saus, aalbes en amandel
Bolenius* - Knolselderij, hete bliksem, wortel miso, gefermenteerde knoflook, wortel met abrikoos
Restaurant 212** - Ossenstaart van de bbq met jus van rund, blauwe kaas, knolselderijcrème en lavas
Noor Fine Dining* - Tartelette gevuld met karamel, koffiemousse en pure chocolade ganache
* Eén broodje per persoon
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Apostelhoeve Pinot Gris
Classificatie: BOB Mergelland
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Maastricht
Producent: Familie Hugo Hulst en Zoon, Maastricht
Druivenrassen: pinot gris
Karakter: Frisse, ronde witte wijn. Heerlijk zachte aandronk, elegant, harmonieus en rijk van smaak met levendige zuren, citrus, zuidvruchten en passievrucht.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geplukt. In een supermoderne pers wordt ingeweekt, zacht pneumatisch geperst en geklaard. De vergisting vindt plaats op 13 tot 17°C in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt in het voorjaar gebotteld.
Producent gegevens: De Apostelhoeve is een schitterende, oude hofboerderij, gelegen op de Louwberg nabij Maastricht. De wijngaarden liggen op de zuidhellingen van het Jekerdal op een humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. In 1970 plantte Hugo Hulst bij wijze van experiment een wijngaard aan. De eerste jaren werden alcoholpercentages van zo’n 10 procent gehaald, tegenwoordig is hier op de Apostelhoeve een natuurlijk alcoholpercentage van 12,5 of 13 procent heel gewoon. De resultaten waren bemoedigend en er werd uitgebreid. Inmiddels zijn er müller-thurgau, riesling, auxerrois, pinot gris en viognier aangeplant. Naast de wijn was de fruitteelt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de familie Hulst; tegenwoordig is dat de wijnbouw. Anno 2020 telt de wijngaard ruim 14 ha, de jaarlijkse productie is gemiddeld 110.000 flessen. In 2012 werd de kelder met 300 m2 uitgebreid en uitgerust met een computergestuurde pers, waarin de druiven, afgesloten van zuurstof 4 à 5 uur inweken, zacht geperst worden en het sap wordt geklaard. Sinds 2014 wordt de oogst voor de stille wijnen binnengehaald door een oogstmachine, op dit moment de enige in Nederland. Zoon Mathieu is de gedreven wijnmaker, zijn vrouw Julka van grote waarde in het bedrijf en met de toetreding van Mathieu’s zonen Robin en Gilbert, de derde generatie, is continuïteit gewaarborgd. De Apostelhoeve staat na 50 jaar aan de absolute top van Nederlandse wijndomeinen. De wijnen worden geroemd in de nationale én internationale pers.
Gebied gegevens: In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. De wijngaarden van de Apostelhoeve hebben een fantastische ligging op de steile hellingen op een warme, humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. Het riviertje de Jeker kronkelt door het dal en zorgt voor het juiste microklimaat. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Zuid-Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven - ook vlak over de grens in België - wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn - mede door de klimaatverandering - zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. De BGA-categorie (Beschermde Geografische Aanduiding) is de Nederlandse naam voor de Europese IGP-categorie (landwijn). Vanaf begin 2018 mag men de BOB-appellatie (Beschermde Oorsprong Benaming) Mergelland gebruiken.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte zoals rilette’s, combinaties met Aziatische smaken, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: In de korte historie van de ‘Confrérie des Vins Limbourgeois’ werd de Apostelhoeve in 2011 voor de 7e keer uitgeroepen tot ‘Wijnbedrijf van het Jaar’ van zowel Nederlands als Belgisch Limburg.
Producent website: www.apostelhoeve.nl
Gruner Veltliner, Ried “Lamm”, Schloss Gobelsburg, Kamptal
Classificatie: DAC Kamptal, Erste Lage
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenrassen: grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, gekruide geur en een hint van appel, abrikoos, iets witte peper en (gedroogde) bloemen. Geconcentreerde, mondvullende smaak en een complexe structuur met naast rins wit fruit als appel en peer, ook fraaie citrustonen en een minerale toets. Rijk en krachtig, tegelijk ook verteerbaar, fris en evenwichtig.
Wijnbereiding: De druiven worden in november met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. De vergisting gebeurt in grote houten vaten van 25 hl. van Manhartsberger eiken, waarin ook de rijping van 7 maanden plaatsvindt. Het rendement van deze wijn ligt op 40 hl/ha en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Producent gegevens: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gebied gegevens: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren zoals kreeft, langoustine, lichte vlees, gevogeltegerechten waar iets restzoet gewenst is, rilette, ganzen/eendenlever, wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De 3,5 hectare grote wijngaard ‘Lamm’ ligt aan de voet van de heuvel Heiligenstein met een perfecte expositie op het zuiden. De wijngaard (een van de warmste in de regio) bevat geërodeerd materiaal van de helling Heiligenstein en veel klei en geeft wijnen met kracht en finesse. De vereniging ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) heeft een klassificatie opgezet vergelijkbaar met de VDP in Duitsland. Op dit moment zijn de beste percelen geklassificeert als 1ÖTW (Erste Lage) en mogen de aangesloten producenten dit op hun etiket vermelden.
Producent website: www.gobelsburg.at
Seghesio Zinfandel Sonoma County
Classificatie: AVA Sonoma County
Kleur: Krachtige rode wijn
Land: Verenigde Staten
Streek: California,Sonoma County
Producent: Seghesio Family Vineyards, Healdsburg
Druivenrassen: zinfandel
Karakter: Dieprode kleur. Mooie aroma’s van zwart fruit, als cassis en bramen. Volle, geconcentreerde smaak, met een aansprekende frisheid. Zwoele tonen van pruimen, krenten, bramen en rozenbottel. In de afdronk licht eiken met een zoete kruidigheid.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn komen uit het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden met de hand geplukt. Vergisting geschiedt in stalen tanks gedurende 10 dagen, waarbij de wijn voor extra smaak en kleur regelmatig over de schillen wordt gepompt. Daarna rijpt de wijn gemiddeld 1 jaar in vaten, gemaakt van Frans (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van deze vaten wordt elk jaar een zo’n 30% vernieuwd.
Producent gegevens: In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 7 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Naast Home Ranch bezitten ze in Alexander Valley ook Chianti Station (met de oudste sangiovese aanplant van de VS van 1910), River Road/Ranch (1942), Chen’s Vineyard (1957) in Dry Creek Valley, Lone Oak (1960) in Alexander Valley, Keyhole Ranch (1962) en de recent gekochte Montafi wijngaard (2014), beide in Russian River. Verder koopt Seghesio al jaren druiven van oude wijngaarden bij verschillende ‘family grape growers’. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 4e en 5e generatie Seghesio. Ted Seghesio heeft het stokje van wijnmaker sinds 2015 overgedragen aan Andy Robinson. Jim Neumiller is hetzelfde aan het doen en zoon Ned is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden. Seghesio werkt sustainable en werkt in de wijngaard met cover crops, uitgekiend energie- (zonnepanelen) en water beheer en zorgt al jaren goed voor het (Mexicaanse) personeel in hun eigen Hacienda. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als een van de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per hectare, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding. Seghesio specialiseert zich in Italiaanse rassen als vermentino, barbera, sangiovese, werkt met spannende field blends op basis van zinfandel met wat oude carignane, petite sirah, grenache etc en heeft sinds kort ook een chardonnay.
Gebied gegevens: Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 25.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent bergruggen en een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (American Viticultural Area) Sonoma County loopt van de Pacific Coast in het westen tot de Mayacamas Mountains in het oosten en heeft binnen zijn grenzen meer dan 425 wineries en 18 AVA’s, waaronder bv Alexander Valley (5.847 ha), Dry Creek Valley (3.259 ha), Russian River Valley (5.623 ha), Sonoma Valley (2.252 ha), Rockpile (77 ha), Chalk Hill (603 ha) en Carneros (2.622 ha). Als een producent dus druiven uit meerdere van deze AVAs samenvoegt in een wijn dan mag hij de AVA Sonoma County gebruiken. Onder invloed van de Grote Oceaan en de mist in de vallei vanuit de San Pablo Bay heerst er een gematigd klimaat. Op diverse plaatsen weet die ochtendmist het gebied binnen te dringen. In het zuiden is het koel, de temperatuur loopt op naarmate het noordelijker wordt. De Mayacamas Mountains in het oosten bieden het noordelijk deel beschutting. Het is moeilijk om het karakter van de Sonoma County wijnen in het algemeen te beschrijven, te veel hangt af van de druif, ligging en het wijnbedrijf.
Serveren bij: Bij kruidig gegrild rood vlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: De trots van Seghesio zijn de authentieke zinfandelstokken die tot de oudste van Californië behoren. De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Lange tijd was er onduidelijkheid omtrent de herkomst, genoemd werden primitivo, crljenak, dobricic en plavac mali uit Kroatië. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en crljenak (oudste naam die bekend is: tribidrag) zijn identiek.
Chardonnay 'Blauw' Kiezelingenbos
Producent: Wijnkasteel Genoels-Elderen
Classificatie: Haspengouw, gecontroleerde oorsprongsbenaming
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: België
Wijnregio: Haspengouw
Gebied: Riemst
Karakter: Goudgele kleur. In de geur klassiek chardonnay met tonen van hout, brood en wit fruit, zeer speciaal. In de mond opnieuw veel fruit, droog, rijk met aangename zuren en zachte tonen van hout/vanille.
Wijnbereiding: De gisting vindt plaats voor 50% in roestvrijstalen tanks en 50% in eikenhouten vaten evenals de rijping sur lie voor 12 maanden. Aansluitend vindt de assemblage plaats en een rijping van 6 maanden op RVS cuves en 1 jaar op fles, bewaar potentieel 4-6 jaar.
Gebied gegevens: Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Haspengouw is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland.
Gegevens producent Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment zijn dat 22 hectare met een plantdichtheid van 4.300 stokken per hectare. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt; er wordt machinaal geschoffeld en gewied, dat is tijdrovender maar ook milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, met minder dan 40 hl/ha. De oogst is handmatig of machinaal afhankelijk van de omstandigheden en vindt plaats van september t/m november. Van de totale wijngaard is 18 hectare aangeplant met chardonnay, 4 hectare met pinot noir, en een halve hectare pinot gris. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 110.000 flessen. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester. Een bezoek aan het kasteel is zeer de moeite waard, jaarlijks komen er 15.000 bezoekers.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten (ook gerookt) schelpdieren vooral oesters, plateau fruits de mer, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Overige informatie: Kiezelingenbos is een perceel van 11,5 ha achter het kasteel. Hiervan is 8,5 ha chardonnay en 3 ha pinot noir, geplant in 1993, 2009 en 2010. Dit is momenteel de grootste wijngaard van België.
Allergeen: ei, melk, sulfieten
Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.
Romate Pedro-Ximénez
Classificatie: DO Jerez-Xérèz-Sherry
Kleur: Dessertwijn
Land: Spanje
Streek: Andalusië-Jerez
Producent: Bodegas Sánchez Romate Hnos, Jerez de la Frontera
Druivenrassen: pedro-ximénez
Karakter: Zeer zoete sherry met een smaak van krenten en chocolade. Een zeer geconcentreerde wijn met een volle, weelderige smaak waarin o.a. aroma’s van krenten, chocolade, koffie en noten te vinden zijn.
Wijnbereiding: De gemiddelde leeftijd van deze sherry ligt rond de 6 jaar. De druiven worden na de oogst aan de zon blootgesteld zodat ze iets indrogen. Rijping gebeurt via het Solera systeem. Dit bestaat uit een lange rij hoog op elkaar gestapelde vaten. Hierbij wordt de jonge Sherry in het bovenste vat gedaan, elk jaar wordt een deel overgeheveld in een eronder gelegen vat. Uit het onderste vat wordt het eindproduct gebotteld, zodat deze sherry een complex mengsel is van meerdere jaargangen.
Producent gegevens: Sánchez Romate Hnos is een middelgroot bedrijf waar zeer fraaie sherry’s en de wereldbekende Brandy ‘Cardenal Mendoza’ worden gemaakt. De Bodega is in 1781 opgericht door Don Juan Sánchez de la Torre en is na ruim 200 jaar nog steeds in familiebezit. Kwaliteit en traditie staan hoog in het vaandel bij Sánchez Romate en een ieder die de imposante vatenkelders in Jerez de la Frontera heeft bezocht kan dat beamen. Romate is de enige firma in Jerez waarvan het grootste deel van de wijndistillaten wordt geëxporteerd. Belangrijke afnemers zijn Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Canada, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Nederland, België en Japan.
Gebied gegevens: Het zuidelijke gedeelte van Spanje heet Andalusië en is onderverdeeld in 8 provincies waarvan Cádiz er één is. Het bruisende hart van de Sherrystreek is Jerez de la Frontera. In deze stad zijn ook de meeste en grootste bodegas gevestigd. Ook de stad Sanlúcar aan zee herbergt de nodige bodegas. De jaarlijkse neerslag is gemiddeld minder dan 500 mm. De beste sherry’s komen van de krijtwitte, kalkrijke bodems, deze worden albarizas genoemd. Deze bodem werkt als een soort spons in de regentijd en houdt een waterreserve vast voor de hete zomermaanden. Andere bodems heten barros en arenas. De laatste is meer leemhoudend.
Serveren bij: Bij desserts, bijv. tiramisu, nougat, karamel, noten en bij uitstek desserts met donkere/bittere chocolade.
Serveertemperatuur: 16ºC
Overige informatie: De rijping van deze Pedro-Ximénez sherry is oxidatief, waarbij in de deels gevulde vaten de aanwezige zuurstof van invloed is op de smaak. De kleur verandert van goudgeel naar middel tot donkerbruin. Het resultaat is een rijpe, weelderige wijn met een fluwelen smaak met daarin tonen van (wal)noten en een verfijnd aroma.
Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Saint-Véran is een relatief jonge appellatie (sinds 1971) en de wijnen werden voorheen veelal als Mâcon-Villages op de markt gebracht. Rond Prissé en Davayé (waar Corsin zit) worden de beste Saint-Vérans gemaakt, vaak zeer betaalbaar en in een prima Mâconnais stijl.
Gegevens producent: Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij: Vis, schaal- en schelpdieren met vele bereidingsmogelijkheden, blank vlees en gevogelte, groentegerechten en salades, Aziatische gerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten
Chardonnay 'Groblja' Vedrignano, ll Cru Classificazione
Producent Domaine Vicomte de Nouë-Marinic
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Slovenië
Wijnregio Primorje
Gebied Brda
Karakter Geel, geelgroen van kleur. In de geur verfijnde toast, hout en bloemig. In de smaak aangenaam droog, prachtige verfijnde zuren, licht botertje, voldoende ondersteund door de houtlagering. Complex glas wijn met frisheid, aangenaam citrus, gebalanceerd hout. Doet denken aan een hoge Bourgogne en is zeker in die stijl gemaakt.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt en in de moderne kelders traditioneel 14 dagen vergist door druifeigen gisten op houten cuves bij lage temperatuur om zo de fraaie aroma’s te behouden. De wijn wordt 12 maanden opgevoed op gebruikt Frans eiken en ondergaat de malo. Daarna lagert men de wijn nog 12 maanden op rvs en na een lichte klaring en filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens Primorska (Primorje betekent ‘bij de zee’) is het meest westelijk gelegen, omvat 8.000 ha en is een van de 3 wijnbouwzones (naast Posavje in het midden/zuidoosten en Podravje in het (noord)oosten) in Slovenië. In deze zone zijn een 5-tal gebieden als ZOP (kwaliteitswijn uit één district) zoals Vipavska Dolina (de vallei van de Vipava rivier, wat meer landinwaarts), Kras (vlakbij de stad Triëst) en Goriška Brda ZGP (premium kwaliteitswijn uit één district). Het gebied is eigenlijk een voortzetting van het Collio (in het Sloveens: Brda oftewel heuvels) gebied bij Goriziano (in het Sloveens: Goriška). Het gebied is naast heuvelachtig ook mediterraan van klimaat en men maakt hier ongeveer 60% wit en de rest rood. Qua druivenrassen en stijl behoorlijk Italiaans, maar dat is logisch gezien de geschiedenis en ligging. Meest aangeplante ras in wit is de ribolla gialla (rumena rebula), verder voor zoete wijnen verduzzo (verduc), picolit (pikolit) en in rood refosco (refošk), pinot noir, merlot en cabernet sauvignon. In Vipavska Dolina is het klimaat naast de invloed door de zee iets meer door land beïnvloed en heeft men soms last van de harde bora (burja)-wind. Naast rebula heeft men hier ook veel malvazija en laški rizling (welschriesling) staan. Internationale druivenrassen zoals sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon gedijen hier ook prima. Beide gebieden maken zeer verrassende wijnen op hoog niveau, men maakt vaak vooruitstrevend wijn, schuwt geen experiment en ontwikkelt sinds begin jaren 90 van de vorige eeuw een eigen karakteristieke stijl.
Gegevens producent De familie Marinic bezit 140 ha wijngaard in de gebieden Vipavska Dolina en Goriška Brda. Veel van de wijngaarden zijn oud tot zeer oud en weer door Alis Marinic in gebruik genomen. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 30 tot 60 jaar. Bij Marinic maakt men 90% wit en een beetje rood van de lokale refosca en de internationale merlot, cabernet sauvignon en pinot noir. Verder zijn in wit friulano, sauvignon blanc, pinot grigio, malvazija en vooral chardonnay goed vertegenwoordigd. Dat is niet vreemd gezien de band met de Bourgogne via mede eigenaar Charles-Louis de Noüe, voorheen werkzaam bij Domaine Leflaive en familie van. Logisch dat men biodynamisch werkt, met druifeigen gisten werkt, weinig sulfiet toevoegt, op terroir vinifieert, aangenaam droog, wijngaarden heeft op kalksteen en klei (met veel rotsen) en men vooral Frans eiken gebruikt (of acaciahout) bij de wijnen die houtvergisting en lagering krijgen. Ook de Oostenrijkse traditie van de classificatie uit de 18e eeuw van keizerin Maria Theresia is weer in ere hersteld en worden op de Érigone en Domaine Victomte de Noüe Marinic wijnen apart vermeld. Marinic bezit in deze classificatie alleen niveau I t/m V van de totaal negen niveau’s (t/m IX). De basis Marinic wijnen zijn voornamelijk gelagerd op rvs, loepzuiver, schoon en spannend gemaakt en geven enorm veel waar voor je geld. De Érigone wijnen zijn complexer, hebben hout en een enorme spanning. De top lijn bestaat uit single vineyard wijnen als Tejca en Groblja, zijn ongelofelijk complex, verfijnd en doen niet onder voor menig Bourgogne. En dan te bedenken dat men hier pas sinds 2019 de eerste wijnen samen gemaakt heeft. Dat beloofd veel voor de toekomst.
Serveren bij Bij volle, rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees en gevogelte, geroosterd of gegrild, groentegerechten, salades, paella’s, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur 9 à 10ºC
Overige informatie De wijn wordt gemaakt van minimaal 45 jaar oude stokken en het Groblja perceel van 1,5 ha heeft een ‘ponca’ bodem, de lokale naam voor een bodem met mergel en kalk op een leistenen onderbodem. Het bedrijf is in conversie naar biodynamische teelt.
Allergeen sulfieten
Producent website domaine-nouemarinic.com
Fabre Montmayou Patagonia Malbec 'Barrel Selection'
Soort wijn: Volle rode wijn
Sluiting: Kurk
Land: Argentinië
Streek: Mendoza
Producent: Bodegas Fabre, Luján de Cuyo
Druivenras(sen):malbec
Karakter:
Diep donkerrood van kleur. In de geur fijn rood, rijp fruit, mooie tonen van Frans eiken, wat pruim, een pepertje en veel kers. Geconcentreerde en toch elegante malbec met veel finesse en aroma's van rijp rood fruit, iets drop en ceder met wat vanille. Goede balans tussen fruit, alcohol, tannine en zuren.
Wijnbereiding:
De druiven worden met de hand geplukt in kisten van 20 kg. De druiven zijn afkomstig uit de regio Alto Valle de Río Negro, ten oosten en niet ver weg van de stad Neuquén. Druiven zijn afkomstig uit de 50 ha grote wijngaard Allen bij het stadje General Roca. De wijngaard wordt biologisch bewerkt. De stokken voor deze wijn zijn gemiddeld 25 jaar oud. Via een 'table de tri' worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Vooraf aan de gisting ondergaan de druiven een koude inweking van 5 dagen. De druiven vergisten op 26°C op beton met remontages gedurende 30 dagen. Na de malolactische vergisting wordt 60% van de wijn voor 12 maanden op Franse eiken barricas gelagerd, de resterende wijn blijft op beton. Het rendement bedraagt 45 hl/ha. Er wordt geklaard met natuurlijk eiwit. Bewaren tot 6 jaar na de oogst.
Gegevens producent:
Hervé en Diane Joyaux Fabre, opgegroeid in de wijnhandel, zijn in 1992 vertrokken uit Bordeaux en hebben zich gevestigd in Mendoza. Oude wijngaarden werden er gekocht en een nieuwe bodega werd gebouwd. Hun oog was gevallen op de Vistalba zone in de regio Luján de Cuyo, ten zuidwesten van de stad Mendoza. Met name oude malbec stokken hadden hun voorkeur, hun eerste koop was een wijngaard met stokken geplant in 1908. De wijngaarden liggen op 1.050-1.150 meter hoogte en de eerste 15 ha. werd al snel uitgebreid naar 93 ha., met o.a. een wijngaard in Las Compuertas, een sub zone van Luján de Cuyo. Ook kocht men 10 ha. chardonnay in Tupungato, 40 km naar het zuiden in de Valle de Uco. Met gevoel voor de Franse traditie is Fabre Montmayou de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten in Argentinië. Ook in Patagonië bezit de familie 50 ha wijngaarden. De wijngaarden zijn geplant met een hoge plantdichtheid tot 8.000 stokken/ha; in Patagonia 4.500 stokken/ha. Door de hoge ligging in Mendoza en de ligging en klimatologische omstandigheden op 245 m in Patagonië zijn de wijngaarden praktisch ziektevrij. De oogst vindt handmatig plaats in kratjes van 20 kg en een selectie bij binnenkomst is een standaardprocedure. Hier worden geen industriële gisten gebruikt en lagering vindt uitsluitend plaats op Frans eiken.
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens: Ruim 70% van de wijngaarden van Argentinië ligt in Mendoza, een provincie in Midden-Argentinië aan de voet van het Andesgebergte. Een klein gedeelte van de productie in Argentinië (ruim 3.300 ha) vindt plaats in het zuidelijke Patagonië. In de provincie Río Negro niet ver van de stad Neuquén bezit de familie Fabre een prachtige wijngaard met 25 tot 45 jaar oude stokken. Dit gedeelte van Argentinië is lager gelegen, koeler door de meer zuidelijke ligging (invloed Antartica), behoorlijk sterke winden en geeft wijnen die een kenmerkende opwekkende frisheid hebben. Traditioneel wordt in dit gebied veel fruit geteeld. Het gebied is verder ook bekend van zeer aangename pinot noir wijnen. Erg veel wijnbedrijven vind je hier niet en de meeste daarvan hebben een niet-Argentijnse connectie, zoals bij Fabre Montmayou ook het geval is.
Serveren bij: (Gegrild) rood vlees, belegen kazen.
Overige Informatie:
De Barrel Selection lijn is de (gedeeltelijk) houtgelagerde lijn die naast een eenvoudigere niet houtgelagerde serie wijnen wordt geproduceerd.
Allergenen: sulfieten, eiwit
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Tartaar: Kwartelei
Nagerecht: Tartelette
Nagerecht: Tartelette
Ossenstaart: Jus, Lak, Knolselderijpurée, Boter (kan vervangen worden door olie)
Nagerecht: Koffiemousse, Chocolade ganach, Chantilly
Tartaar: Haringkuit
4 chefs combimenu vlees
Inclusief brood van Vanmenno en luxe noten van Gotjé*
Parkheuvel** - MRIJ rund, tartaar, groente-zoetzuur, kwartelei, haringkuit-kaviaar
(Schmidt classic kaviaar bij te bestellen)
Bolenius* - Knolselderij, hete bliksem, wortel miso, gefermenteerde knoflook, wortel met abrikoos
Restaurant 212** - Ossenstaart van de bbq met jus van rund, blauwe kaas, knolselderijcrème en lavas
Noor Fine Dining* - Tartelette gevuld met karamel, koffiemousse en pure chocolade ganache
* Eén broodje per persoon
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Seghesio Zinfandel Sonoma County
Classificatie: AVA Sonoma County
Kleur: Krachtige rode wijn
Land: Verenigde Staten
Streek: California,Sonoma County
Producent: Seghesio Family Vineyards, Healdsburg
Druivenrassen: zinfandel
Karakter: Dieprode kleur. Mooie aroma’s van zwart fruit, als cassis en bramen. Volle, geconcentreerde smaak, met een aansprekende frisheid. Zwoele tonen van pruimen, krenten, bramen en rozenbottel. In de afdronk licht eiken met een zoete kruidigheid.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn komen uit het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden met de hand geplukt. Vergisting geschiedt in stalen tanks gedurende 10 dagen, waarbij de wijn voor extra smaak en kleur regelmatig over de schillen wordt gepompt. Daarna rijpt de wijn gemiddeld 1 jaar in vaten, gemaakt van Frans (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van deze vaten wordt elk jaar een zo’n 30% vernieuwd.
Producent gegevens: In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 7 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Naast Home Ranch bezitten ze in Alexander Valley ook Chianti Station (met de oudste sangiovese aanplant van de VS van 1910), River Road/Ranch (1942), Chen’s Vineyard (1957) in Dry Creek Valley, Lone Oak (1960) in Alexander Valley, Keyhole Ranch (1962) en de recent gekochte Montafi wijngaard (2014), beide in Russian River. Verder koopt Seghesio al jaren druiven van oude wijngaarden bij verschillende ‘family grape growers’. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 4e en 5e generatie Seghesio. Ted Seghesio heeft het stokje van wijnmaker sinds 2015 overgedragen aan Andy Robinson. Jim Neumiller is hetzelfde aan het doen en zoon Ned is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden. Seghesio werkt sustainable en werkt in de wijngaard met cover crops, uitgekiend energie- (zonnepanelen) en water beheer en zorgt al jaren goed voor het (Mexicaanse) personeel in hun eigen Hacienda. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als een van de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per hectare, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding. Seghesio specialiseert zich in Italiaanse rassen als vermentino, barbera, sangiovese, werkt met spannende field blends op basis van zinfandel met wat oude carignane, petite sirah, grenache etc en heeft sinds kort ook een chardonnay.
Gebied gegevens: Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 25.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent bergruggen en een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (American Viticultural Area) Sonoma County loopt van de Pacific Coast in het westen tot de Mayacamas Mountains in het oosten en heeft binnen zijn grenzen meer dan 425 wineries en 18 AVA’s, waaronder bv Alexander Valley (5.847 ha), Dry Creek Valley (3.259 ha), Russian River Valley (5.623 ha), Sonoma Valley (2.252 ha), Rockpile (77 ha), Chalk Hill (603 ha) en Carneros (2.622 ha). Als een producent dus druiven uit meerdere van deze AVAs samenvoegt in een wijn dan mag hij de AVA Sonoma County gebruiken. Onder invloed van de Grote Oceaan en de mist in de vallei vanuit de San Pablo Bay heerst er een gematigd klimaat. Op diverse plaatsen weet die ochtendmist het gebied binnen te dringen. In het zuiden is het koel, de temperatuur loopt op naarmate het noordelijker wordt. De Mayacamas Mountains in het oosten bieden het noordelijk deel beschutting. Het is moeilijk om het karakter van de Sonoma County wijnen in het algemeen te beschrijven, te veel hangt af van de druif, ligging en het wijnbedrijf.
Serveren bij: Bij kruidig gegrild rood vlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: De trots van Seghesio zijn de authentieke zinfandelstokken die tot de oudste van Californië behoren. De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Lange tijd was er onduidelijkheid omtrent de herkomst, genoemd werden primitivo, crljenak, dobricic en plavac mali uit Kroatië. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en crljenak (oudste naam die bekend is: tribidrag) zijn identiek.
Chardonnay 'Blauw' Kiezelingenbos
Producent: Wijnkasteel Genoels-Elderen
Classificatie: Haspengouw, gecontroleerde oorsprongsbenaming
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: België
Wijnregio: Haspengouw
Gebied: Riemst
Karakter: Goudgele kleur. In de geur klassiek chardonnay met tonen van hout, brood en wit fruit, zeer speciaal. In de mond opnieuw veel fruit, droog, rijk met aangename zuren en zachte tonen van hout/vanille.
Wijnbereiding: De gisting vindt plaats voor 50% in roestvrijstalen tanks en 50% in eikenhouten vaten evenals de rijping sur lie voor 12 maanden. Aansluitend vindt de assemblage plaats en een rijping van 6 maanden op RVS cuves en 1 jaar op fles, bewaar potentieel 4-6 jaar.
Gebied gegevens: Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Haspengouw is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland.
Gegevens producent Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment zijn dat 22 hectare met een plantdichtheid van 4.300 stokken per hectare. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt; er wordt machinaal geschoffeld en gewied, dat is tijdrovender maar ook milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, met minder dan 40 hl/ha. De oogst is handmatig of machinaal afhankelijk van de omstandigheden en vindt plaats van september t/m november. Van de totale wijngaard is 18 hectare aangeplant met chardonnay, 4 hectare met pinot noir, en een halve hectare pinot gris. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 110.000 flessen. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester. Een bezoek aan het kasteel is zeer de moeite waard, jaarlijks komen er 15.000 bezoekers.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten (ook gerookt) schelpdieren vooral oesters, plateau fruits de mer, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Overige informatie: Kiezelingenbos is een perceel van 11,5 ha achter het kasteel. Hiervan is 8,5 ha chardonnay en 3 ha pinot noir, geplant in 1993, 2009 en 2010. Dit is momenteel de grootste wijngaard van België.
Allergeen: ei, melk, sulfieten
Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.
Romate Pedro-Ximénez
Classificatie: DO Jerez-Xérèz-Sherry
Kleur: Dessertwijn
Land: Spanje
Streek: Andalusië-Jerez
Producent: Bodegas Sánchez Romate Hnos, Jerez de la Frontera
Druivenrassen: pedro-ximénez
Karakter: Zeer zoete sherry met een smaak van krenten en chocolade. Een zeer geconcentreerde wijn met een volle, weelderige smaak waarin o.a. aroma’s van krenten, chocolade, koffie en noten te vinden zijn.
Wijnbereiding: De gemiddelde leeftijd van deze sherry ligt rond de 6 jaar. De druiven worden na de oogst aan de zon blootgesteld zodat ze iets indrogen. Rijping gebeurt via het Solera systeem. Dit bestaat uit een lange rij hoog op elkaar gestapelde vaten. Hierbij wordt de jonge Sherry in het bovenste vat gedaan, elk jaar wordt een deel overgeheveld in een eronder gelegen vat. Uit het onderste vat wordt het eindproduct gebotteld, zodat deze sherry een complex mengsel is van meerdere jaargangen.
Producent gegevens: Sánchez Romate Hnos is een middelgroot bedrijf waar zeer fraaie sherry’s en de wereldbekende Brandy ‘Cardenal Mendoza’ worden gemaakt. De Bodega is in 1781 opgericht door Don Juan Sánchez de la Torre en is na ruim 200 jaar nog steeds in familiebezit. Kwaliteit en traditie staan hoog in het vaandel bij Sánchez Romate en een ieder die de imposante vatenkelders in Jerez de la Frontera heeft bezocht kan dat beamen. Romate is de enige firma in Jerez waarvan het grootste deel van de wijndistillaten wordt geëxporteerd. Belangrijke afnemers zijn Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Canada, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Nederland, België en Japan.
Gebied gegevens: Het zuidelijke gedeelte van Spanje heet Andalusië en is onderverdeeld in 8 provincies waarvan Cádiz er één is. Het bruisende hart van de Sherrystreek is Jerez de la Frontera. In deze stad zijn ook de meeste en grootste bodegas gevestigd. Ook de stad Sanlúcar aan zee herbergt de nodige bodegas. De jaarlijkse neerslag is gemiddeld minder dan 500 mm. De beste sherry’s komen van de krijtwitte, kalkrijke bodems, deze worden albarizas genoemd. Deze bodem werkt als een soort spons in de regentijd en houdt een waterreserve vast voor de hete zomermaanden. Andere bodems heten barros en arenas. De laatste is meer leemhoudend.
Serveren bij: Bij desserts, bijv. tiramisu, nougat, karamel, noten en bij uitstek desserts met donkere/bittere chocolade.
Serveertemperatuur: 16ºC
Overige informatie: De rijping van deze Pedro-Ximénez sherry is oxidatief, waarbij in de deels gevulde vaten de aanwezige zuurstof van invloed is op de smaak. De kleur verandert van goudgeel naar middel tot donkerbruin. Het resultaat is een rijpe, weelderige wijn met een fluwelen smaak met daarin tonen van (wal)noten en een verfijnd aroma.
Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Saint-Véran is een relatief jonge appellatie (sinds 1971) en de wijnen werden voorheen veelal als Mâcon-Villages op de markt gebracht. Rond Prissé en Davayé (waar Corsin zit) worden de beste Saint-Vérans gemaakt, vaak zeer betaalbaar en in een prima Mâconnais stijl.
Gegevens producent: Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij: Vis, schaal- en schelpdieren met vele bereidingsmogelijkheden, blank vlees en gevogelte, groentegerechten en salades, Aziatische gerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten
Chardonnay 'Groblja' Vedrignano, ll Cru Classificazione
Producent Domaine Vicomte de Nouë-Marinic
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Slovenië
Wijnregio Primorje
Gebied Brda
Karakter Geel, geelgroen van kleur. In de geur verfijnde toast, hout en bloemig. In de smaak aangenaam droog, prachtige verfijnde zuren, licht botertje, voldoende ondersteund door de houtlagering. Complex glas wijn met frisheid, aangenaam citrus, gebalanceerd hout. Doet denken aan een hoge Bourgogne en is zeker in die stijl gemaakt.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt en in de moderne kelders traditioneel 14 dagen vergist door druifeigen gisten op houten cuves bij lage temperatuur om zo de fraaie aroma’s te behouden. De wijn wordt 12 maanden opgevoed op gebruikt Frans eiken en ondergaat de malo. Daarna lagert men de wijn nog 12 maanden op rvs en na een lichte klaring en filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens Primorska (Primorje betekent ‘bij de zee’) is het meest westelijk gelegen, omvat 8.000 ha en is een van de 3 wijnbouwzones (naast Posavje in het midden/zuidoosten en Podravje in het (noord)oosten) in Slovenië. In deze zone zijn een 5-tal gebieden als ZOP (kwaliteitswijn uit één district) zoals Vipavska Dolina (de vallei van de Vipava rivier, wat meer landinwaarts), Kras (vlakbij de stad Triëst) en Goriška Brda ZGP (premium kwaliteitswijn uit één district). Het gebied is eigenlijk een voortzetting van het Collio (in het Sloveens: Brda oftewel heuvels) gebied bij Goriziano (in het Sloveens: Goriška). Het gebied is naast heuvelachtig ook mediterraan van klimaat en men maakt hier ongeveer 60% wit en de rest rood. Qua druivenrassen en stijl behoorlijk Italiaans, maar dat is logisch gezien de geschiedenis en ligging. Meest aangeplante ras in wit is de ribolla gialla (rumena rebula), verder voor zoete wijnen verduzzo (verduc), picolit (pikolit) en in rood refosco (refošk), pinot noir, merlot en cabernet sauvignon. In Vipavska Dolina is het klimaat naast de invloed door de zee iets meer door land beïnvloed en heeft men soms last van de harde bora (burja)-wind. Naast rebula heeft men hier ook veel malvazija en laški rizling (welschriesling) staan. Internationale druivenrassen zoals sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon gedijen hier ook prima. Beide gebieden maken zeer verrassende wijnen op hoog niveau, men maakt vaak vooruitstrevend wijn, schuwt geen experiment en ontwikkelt sinds begin jaren 90 van de vorige eeuw een eigen karakteristieke stijl.
Gegevens producent De familie Marinic bezit 140 ha wijngaard in de gebieden Vipavska Dolina en Goriška Brda. Veel van de wijngaarden zijn oud tot zeer oud en weer door Alis Marinic in gebruik genomen. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 30 tot 60 jaar. Bij Marinic maakt men 90% wit en een beetje rood van de lokale refosca en de internationale merlot, cabernet sauvignon en pinot noir. Verder zijn in wit friulano, sauvignon blanc, pinot grigio, malvazija en vooral chardonnay goed vertegenwoordigd. Dat is niet vreemd gezien de band met de Bourgogne via mede eigenaar Charles-Louis de Noüe, voorheen werkzaam bij Domaine Leflaive en familie van. Logisch dat men biodynamisch werkt, met druifeigen gisten werkt, weinig sulfiet toevoegt, op terroir vinifieert, aangenaam droog, wijngaarden heeft op kalksteen en klei (met veel rotsen) en men vooral Frans eiken gebruikt (of acaciahout) bij de wijnen die houtvergisting en lagering krijgen. Ook de Oostenrijkse traditie van de classificatie uit de 18e eeuw van keizerin Maria Theresia is weer in ere hersteld en worden op de Érigone en Domaine Victomte de Noüe Marinic wijnen apart vermeld. Marinic bezit in deze classificatie alleen niveau I t/m V van de totaal negen niveau’s (t/m IX). De basis Marinic wijnen zijn voornamelijk gelagerd op rvs, loepzuiver, schoon en spannend gemaakt en geven enorm veel waar voor je geld. De Érigone wijnen zijn complexer, hebben hout en een enorme spanning. De top lijn bestaat uit single vineyard wijnen als Tejca en Groblja, zijn ongelofelijk complex, verfijnd en doen niet onder voor menig Bourgogne. En dan te bedenken dat men hier pas sinds 2019 de eerste wijnen samen gemaakt heeft. Dat beloofd veel voor de toekomst.
Serveren bij Bij volle, rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees en gevogelte, geroosterd of gegrild, groentegerechten, salades, paella’s, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur 9 à 10ºC
Overige informatie De wijn wordt gemaakt van minimaal 45 jaar oude stokken en het Groblja perceel van 1,5 ha heeft een ‘ponca’ bodem, de lokale naam voor een bodem met mergel en kalk op een leistenen onderbodem. Het bedrijf is in conversie naar biodynamische teelt.
Allergeen sulfieten
Producent website domaine-nouemarinic.com
Fabre Montmayou Patagonia Malbec 'Barrel Selection'
Soort wijn: Volle rode wijn
Sluiting: Kurk
Land: Argentinië
Streek: Mendoza
Producent: Bodegas Fabre, Luján de Cuyo
Druivenras(sen):malbec
Karakter:
Diep donkerrood van kleur. In de geur fijn rood, rijp fruit, mooie tonen van Frans eiken, wat pruim, een pepertje en veel kers. Geconcentreerde en toch elegante malbec met veel finesse en aroma's van rijp rood fruit, iets drop en ceder met wat vanille. Goede balans tussen fruit, alcohol, tannine en zuren.
Wijnbereiding:
De druiven worden met de hand geplukt in kisten van 20 kg. De druiven zijn afkomstig uit de regio Alto Valle de Río Negro, ten oosten en niet ver weg van de stad Neuquén. Druiven zijn afkomstig uit de 50 ha grote wijngaard Allen bij het stadje General Roca. De wijngaard wordt biologisch bewerkt. De stokken voor deze wijn zijn gemiddeld 25 jaar oud. Via een 'table de tri' worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Vooraf aan de gisting ondergaan de druiven een koude inweking van 5 dagen. De druiven vergisten op 26°C op beton met remontages gedurende 30 dagen. Na de malolactische vergisting wordt 60% van de wijn voor 12 maanden op Franse eiken barricas gelagerd, de resterende wijn blijft op beton. Het rendement bedraagt 45 hl/ha. Er wordt geklaard met natuurlijk eiwit. Bewaren tot 6 jaar na de oogst.
Gegevens producent:
Hervé en Diane Joyaux Fabre, opgegroeid in de wijnhandel, zijn in 1992 vertrokken uit Bordeaux en hebben zich gevestigd in Mendoza. Oude wijngaarden werden er gekocht en een nieuwe bodega werd gebouwd. Hun oog was gevallen op de Vistalba zone in de regio Luján de Cuyo, ten zuidwesten van de stad Mendoza. Met name oude malbec stokken hadden hun voorkeur, hun eerste koop was een wijngaard met stokken geplant in 1908. De wijngaarden liggen op 1.050-1.150 meter hoogte en de eerste 15 ha. werd al snel uitgebreid naar 93 ha., met o.a. een wijngaard in Las Compuertas, een sub zone van Luján de Cuyo. Ook kocht men 10 ha. chardonnay in Tupungato, 40 km naar het zuiden in de Valle de Uco. Met gevoel voor de Franse traditie is Fabre Montmayou de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten in Argentinië. Ook in Patagonië bezit de familie 50 ha wijngaarden. De wijngaarden zijn geplant met een hoge plantdichtheid tot 8.000 stokken/ha; in Patagonia 4.500 stokken/ha. Door de hoge ligging in Mendoza en de ligging en klimatologische omstandigheden op 245 m in Patagonië zijn de wijngaarden praktisch ziektevrij. De oogst vindt handmatig plaats in kratjes van 20 kg en een selectie bij binnenkomst is een standaardprocedure. Hier worden geen industriële gisten gebruikt en lagering vindt uitsluitend plaats op Frans eiken.
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens: Ruim 70% van de wijngaarden van Argentinië ligt in Mendoza, een provincie in Midden-Argentinië aan de voet van het Andesgebergte. Een klein gedeelte van de productie in Argentinië (ruim 3.300 ha) vindt plaats in het zuidelijke Patagonië. In de provincie Río Negro niet ver van de stad Neuquén bezit de familie Fabre een prachtige wijngaard met 25 tot 45 jaar oude stokken. Dit gedeelte van Argentinië is lager gelegen, koeler door de meer zuidelijke ligging (invloed Antartica), behoorlijk sterke winden en geeft wijnen die een kenmerkende opwekkende frisheid hebben. Traditioneel wordt in dit gebied veel fruit geteeld. Het gebied is verder ook bekend van zeer aangename pinot noir wijnen. Erg veel wijnbedrijven vind je hier niet en de meeste daarvan hebben een niet-Argentijnse connectie, zoals bij Fabre Montmayou ook het geval is.
Serveren bij: (Gegrild) rood vlees, belegen kazen.
Overige Informatie:
De Barrel Selection lijn is de (gedeeltelijk) houtgelagerde lijn die naast een eenvoudigere niet houtgelagerde serie wijnen wordt geproduceerd.
Allergenen: sulfieten, eiwit
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menu's.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
Feestspecials De Librije dinerboxen Sterrenchefs casual A La Carte Jonathan Zandbergen de Burgemeester Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Parkheuvel BBQ Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.